NEED TO KNOW

The House by the Lake: Όταν οι «μαύρες» σελίδες της ιστορίας βρέθηκαν σ’ ένα βιβλίο για παιδιά

πηγή: Instagram @thomas___harding

Τα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά έχουν πάψει πια να ασχολούνται με ιστορίες για πριγκίπισσες, νεράιδες και υπερήρωες. Η νέα γενιά συγγραφέων θέλει να διηγηθεί στους αναγνώστες παραμύθια βγαλμένα από τις «μαύρες» σελίδες της ιστορίας.

Ο Thomas Harding είναι ο άνθρωπος πίσω από το The House by the Lake, το βιβλίο που περιγράφει με ανατριχιαστικό τρόπο τη Γερμανία του 20ου αιώνα από την οπτική γωνία ενός σπιτιού, το οποίο φιλοξένησε πέντε διαφορετικές οικογένειες. Στο σπίτι εκείνο, είχε ζήσει η δική του γιαγιά την εποχή που οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία κι αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, προκειμένου να σωθεί. Όταν, την άνοιξη του 1993, επέστρεψε μαζί του στην πατρίδα της, του το έδειξε. Κι εκείνος αποφάσισε να μοιραστεί με όλους την ιστορία του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sarah Chamberlain (@s.i.chamberlain) στις


Τώρα, η ιστορία αυτή κυκλοφορεί στην πιο απλή εκδοχή της, με τον ίδιο τίτλο και απευθύνεται σε παιδιά. Τους δίνει μία εικόνα από την πιο σκοτεινή περίοδο της Γερμανίας. Το περιεχόμενό του, όμως, έχει προσαρμοστεί στη σημερινή πραγματικότητα εξηγώντας πόσο δύσκολα περνούσαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Harding, ήταν η απόδοση Ολοκαυτώματος, του Τείχους του Βερολίνου και της Στάζι σε μια γλώσσα κι ένα ύφος που θα καθήλωνε τα παιδιά, χωρίς να τα φοβίζει. «Ήμουν τρομοκρατημένος. Ποτέ πριν δεν είχα γράψει κάτι παρόμοιο και εκείνες οι εποχές ήταν πραγματικά σκοτεινές», έχει δηλώσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bookoholicmom: Sara (@bookoholicmom) στις


Δε χρησιμοποιεί τις λέξεις «Ναζί» και «Εβραίος» μέχρι μερικές σελίδες πριν το τέλος,  όπου θα βρούμε ορισμένες σημειώσεις του για μεγαλύτερους αναγνώστες – πιθανότατα εφήβους. Το βιβλίο είναι γραμμένο έτσι ώστε ένα εξάχρονο παιδί να μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι διαβάζει.

«Ξέρει για το bullying και ξέρει τι πάει να πει το “νιώθω σαν στο σπίτι μου”. Θεωρώ πως, ως άνθρωποι, όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με τη “μαύρη” πλευρά της προσωπικότητας των άλλων, έτσι δεν είναι; Σ’ αυτό το επίπεδο κινήθηκα. Κι έπειτα, όσο μεγαλώνει, θα μπορέσει να καταλάβει ακριβώς την ιστορία πίσω από το βιβλίο», τόνισε.

 

Διαβάστε επίσης:

Reclaim Her Name: Η δικαίωση για τις συγγραφείς που κρύφτηκαν πίσω από ανδρικά ψευδώνυμα

Οι γυναίκες συγγραφείς που, με το έργο τους, άλλαξαν τη ζωή μας

Όταν ο Goethe έγραψε «το πιο θανατηφόρο βιβλίο της ιστορίας»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση