NEED TO KNOW

Τι να κάνετε εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σας

Photo by ready made from Pexels

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η τηλεργασία στο 40%, με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών.

Παρόλα αυτά όμως, είναι σχεδόν απίθανο να αποφύγουμε τις συναναστροφές με κόσμο, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά μας.

Σύμφωνα με τον Fredrick Sherman, καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai, αν βρεθείτε σε αυτό το σενάριο υψηλού κινδύνου, το πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη μόλυνση, είναι να εκπνεύσετε αμέσως για να αποτρέψετε να εισέρθουν στο αναπνευστικό τα σταγονίδια ή τα αερολύματα.

Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα χείλη σας, στρέψτε το κεφάλι σας αντίθετα από το άτομο και απομακρυνθείτε άμεσα από αυτό.

Η μέθοδος αυτή, δεν μπορεί να σας προστατεύσει απόλυτα από τον covid-19, όμως μειώνει το ποσοστό κινδύνου μόλυνσης, σε περίπτωση που το άτομο που βήχει είναι θετικό στην νόσο.

Σύμφωνα με το «The Atlantic», είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε εάν εισπνεύσετε μολυσμένα σωματίδια.

Υπάρχουν φυσικά, πιο μακροπρόθεσμα βήματα που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Ακόμα και το χειμώνα, καλό θα ήταν να επιλέγετε να κάθεστε σε εξωτερικούς χώρους, παρά τον κρύο καιρό.

Σύμφωνα με το CDC , έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από τον ιό σε εσωτερικούς χώρους από ό, τι σε εξωτερικούς χώρους, λόγω του μικρότερου αερισμού και του περιορισμένου χώρου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου, οι οποίες αναμφισβήτητα προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τον ιό.

Ο Albert Ko, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας μικροβιακών παθήσεων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει επίσης να αποδεχτούν ότι οι μάσκες προσώπου «θα είναι μέρος της ζωής μας επ’ αόριστο». Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να διαρκέσει έως το 2021 , ακόμη και όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποτυγχάνει το Πείραμα της Σουηδίας για τον κορονοϊό – Έκρηξη κρουσμάτων και σκέψεις για εφαρμογή μέτρων

Κορονοϊός: Έρχεται εφαρμογή που θα εξηγεί ποια μέτρα ισχύουν ανά περιοχή

«Γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να γίνουμε Σουηδία»- O Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση