NEED TO KNOW

Το 2021 μπορεί να μπει τέλος στην παρενόχληση στην εργασία

Photo by You X Ventures on Unsplash

Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας, έχει μειωθεί από τη στιγμή που η τηλεργασία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Ακόμα όμως και κατά την περίοδο της πανδημίας, υπήρξαν αρκετά περιστατικά. Τώρα που γίνεται περισσότερος λόγος από ποτέ γι’ αυτό το ζήτημα, οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν την κουλτούρα τους.

Η νέα χρονιά βρίσκει πολλούς υπαλλήλους να συνεχίζουν να εργάζονται από απόσταση. Οι εργοδότες έχουν πλέον την τάση να προσπαθούν να διατηρούν μια πιο θετική και ανοιχτή κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Παρόλο που φαίνεται ότι θα υπήρχε λιγότερη παρενόχληση λόγω της τηλεργασίας, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και οι εργοδότες οφείλουν να προσαρμοστούν και να λάβουν μέτρα με κάθε κόστος.

Η Τζένιφερ Πόουπ, συνιδρύτρια του Work Shield, μιας start up εταιρίας, που στοχεύει στην επίλυσης της παρενόχλησης και των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, αναφέρει μέσω του bizjournals.com, όλα όσα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες για να προστατεύσουν το προσωπικό τους.

Για αρχή, λέει ότι πρέπει να καταστήσουν σαφές σε όλους ότι κάθε είδους παρενόχληση δεν θα γίνεται ανεκτή και ότι όσοι παρενοχλούν θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

“Ορίστε με σαφήνεια και δώστε παραδείγματα του τι σημαίνει παρενόχληση στην εταιρεία σας. Περιγράψτε τα σε μια πολιτική κατά της παρενόχλησης και κοινοποιήστε την σε όλους τους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Επιπλέον, εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης της παρενόχλησης και παρέχετε πόρους και απαραίτητη εκπαίδευση”.

Μια αποτελεσματική πολιτική κατά της παρενόχλησης, κανονικά θα πρέπει να είναι προστατευτική απέναντι στα θύματα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να αναφέρουν τα περιστατικά, με την εγγύηση ότι και ο ίδιος ο εργοδότης θα αντιδράσει άμεσα και δίκαια.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το EEOC, το 75% των περιστατικών δεν αναφέρθηκε ποτέ επειδή οι εργαζόμενοι φοβούνται τα αντίποινα ή ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί ο φόβος των εργαζομένων σύμφωνα με την Πόουπ, είναι με τη συνεργασία ενός τρίτου μέλους.

Η παρουσία ενός εξωτερικού συνεργάτη διαχείρισης συμβάντων, δείχνει στους υπαλλήλους ότι ο εργοδότης τους παίρνει στα σοβαρά. Επίσης μαρτυρά ότι δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες δίκαια και αποτελεσματικά. Το κυριότερο, βάζει φρένο στην παρενόχληση, διότι καθιστά σαφές ότι δεν γίνεται αποδεκτή καμία κακή συμπεριφορά.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες κάνουν αξιόλογες προσπάθειες να δημιουργήσουν ένα αξιοκρατικό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Όμως έχουν να διανύσουν αρκετό ακόμα δρόμο μπροστά τους. Όταν αντιληφθούν πραγματικά τι είναι η παρενόχληση στο χώρο εργασίας και πόσο μεγάλη βλάβη μπορεί να προκαλέσει στην κουλτούρα της εταιρείας τους, τότε θα μπορέσουν να εξοπλίσουν τους διευθυντές και τους υπαλλήλους τους με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία.

Το 2021, μπορεί να είναι μια χρονιά – σταθμός, για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Το θετικό είναι ότι πλέον γίνεται περισσότερη συζήτηση και ήδη υπάρχει στη συνείδηση πολλών ηγετών, οι οποίοι όντως επιδιώκουν ένα πιο δίκαιο περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους τους.

Διαβάστε επίσης:

«Συνέβη παλιά. Συμβαίνει και τώρα»: Οι γυναίκες της Δανίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

«Δεν είναι αυτή η δουλειά μας»: 9 στις 10 γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά στην εργασία τους

#PotekaiPouthena: H εκστρατεία της Action Aid κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση