NEED TO KNOW

Lockdown τώρα για να σώσουμε τα Χριστούγεννα – Ολα όσα είπαν Μητσοτάκης – Τσιόδρας στην κοινή συνέντευξη

Κυριάκος Μητσοτάκης
πηγή: Facebook

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού μας χτύπησε δυνατότερα από το πρώτο. Μία – μία οι ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν σε lockdown, από το Σάββατο και η δική μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας μήνυμα στον ελληνικό λαό, ανακοινώνει νέα, ισχυρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μαζί του, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, είμαι εδώ με τον κύριο Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα», ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός. «Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε».

«Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια, είμαστε μία ομάδα, αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε», πρόσθεσε.

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε οριζόντιο lockdown. Κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια, ανοιχτά μόνο νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα:

– Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση για Νοέμβριο 800 ευρώ αντί 534 ευρώ. Πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

– Επεκτείνονται κατά δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας

– Θα χορηγηθεί μια εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους, περιπου 130.000 πολίτες.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Τόνισε ότι ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα και παγκοσμίως δεν υπάρχουν τόσοι νοσηλευόμενοι μήνα Οκτώβριο και Νοέμβριο εξαιτίας ενός ιού που προκαλεί πνευμονία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι χθες καταγράφηκαν 1.600 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια.

Υπάρχουν κατά μέσο όρο 170 εισαγωγές την ημέρα, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι 20πλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ ημερησίως για να ελέγξουμε την επιδημία.

 

Μετά τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

 

Διαβάστε επίσης:

Εποχική γρίπη και κορονοϊός: Πώς να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα

Η επιβίωση από τον κορονοϊό εξαρτάται από έναν «αόρατο παράγοντα»

Τι να κάνετε για να μη χάσετε την αισιοδοξία σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση