NEED TO KNOW

Η επιβίωση από τον κορονοϊό εξαρτάται από έναν «αόρατο παράγοντα»

Photo by cottonbro from Pexels

Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να τον δούμε, επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες και την καρδιά μας – κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Έρευνα, τώρα, δείχνει πως είναι ικανός να επηρεάσει την επιβίωση από τον κορονοϊό.

Έπειτα από σύγκριση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ποσοστών θνησιμότητας από την πανδημία σε 3.089 κομητείες των ΗΠΑ, οι ερευνητές παρατήρησαν μία μικρή αλλά σημαντική αύξηση των τελευταίων στις περιοχές με κακή ποιότητα αέρα.

Κατά μέσο όρο, ένα μόνο μικρογραμμάριο ρύπων ανά κυβικό μέτρο αρκεί για να προκαλέσει, μακροπρόθεσμα, έως και 11% αύξηση των θανάτων από κορονοϊό. Η έρευνα αυτή που συνδέει την κλιματική αλλαγή με την πανδημία, δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη – όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.

Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, ήταν τα λεπτά μόρια PM2.5, τα οποία έχουν διάμετρο μόλις 2.5 μικρομέτρα (για να το αντιληφθούμε, μπορούμε να πάρουμε έναν χάρακα, να δούμε ένα χιλιοστό και να φανταστούμε το μικρό αυτό τμήμα χίλιες φορές μικρότερο), είναι τοξικά και βλάπτουν σοβαρά το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο Xiao Wu, βιοστατιστικός του Πανεπιστημίου Harvard και βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο Inverse πως ο λόγος που οι ρύποι αυτοί είναι τόσο επικίνδυνοι βρίσκεται ακριβώς στο μικροσκοπικό τους μέγεθος.

«Μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στον πνεύμονα, να ερεθίσουν την κυψελιδική του επιφάνεια και, συνεπώς, να βλάψουν τη λειτουργία του», τόνισε. «Μπορούν, μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος, να ταξιδέψουν σε ολόκληρο το σώμα, γεμίζοντας τοξίνες τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας προβλήματα στην καρδιά».

Παρότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα, οι επιστήμονες τονίζουν πως χρειάζεται να γίνει περεταίρω μελέτη. Κάποιοι, έχουν τη θεωρία πως η συνεχής έκθεση σε αέρια του θερμοκηπίου μας έχει κάνει όλους ευάλωτους απέναντι στον κορονοϊό.

Όπως και να ‘χει, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της πανδημίας. Όταν απαλλαγούμε, πια, από τη δεύτερη, ας φροντίσουμε να περιορίσουμε και την πρώτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

Πώς η σχολή του Bauhaus θα επηρεάσει το σχέδιο για την οικονομική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης

4 βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για έναν πλανήτη που «αναπνέει» ελεύθερα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση