NEED TO KNOW

To Ρούχο της Ζωής – The Nine Muse Project: H καλλιτέχνιδα Σοφία Ζαράρη περνά μήνυμα ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού

Κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη και την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που πολλοί αντιμετωπίζουν με αδιαφορία, παρότι μαστίζει τόσες γυναίκες.

Η Jewelry Artist Σοφία Ζαράρη και ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός, ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις και συνεργάστηκαν με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Αλμα Ζωής». Δημιούργησαν ένα εικαστικό project κι άγγιξαν το ζήτημα όπως εκείνοι ξέρουν, με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Το έργο τους με τίτλο «To Ρούχο της Ζωής – The Nine Muse Project» δίνει ελπίδα σε όλες εκείνες που παλεύουν ή χρειάστηκε να δώσουν στο παρελθόν τη δική τους μάχη με την ασθένεια.

Εννέα  Μούσες – μέλη του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» φορούν το «Ρούχο της Ζωής». Σκοπός τους, να δώσουν κουράγιο σε κάθε γυναίκα, με την ευχή να καταφέρει να αφήσει πίσω της συνειδητά το σκοτάδι για να αναζητήσει το Φως και τη Χαρά της Ζωής.

Μελπομένη Δρουγούτη: Στην μάχη μου ακόμη μία φορά με τον καρκίνο, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που είμαι ζωντανή. Τίποτα στην ζωή δεν είναι αυτονόητο.
Πάολα Γιαννοπούλου: Η Ζωή είναι το κίνητρο, κι εκεί που λες ότι σταματά, ξάφνου γεννά έναν ανθό, που μεγαλώνει, ομορφαίνει και ξαναλάμπει στον καινούργιο του κόσμο.
Ντίνα Αθανασίου: Eυγνώμων που ζω. Το Ρούχο που κρατώ το μόνο Αληθινό που έχω για οδηγό.
Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: «Ρούχο Ζωής – Ύμνος στη δύναμη της γυναίκας»
Γωγώ Περιβολά: Η ζωή μικραίνει και μεγαλώνει ανάλογα με την δύναμη του καθενός. Δεν έχει σημασία τι είδους δυσκολίες περνάμε, οι δύσκολες στιγμές δεν κρατούν για πάντα. Είναι εδώ για να μας δείξουν ότι αξίζει να συνεχίσουμε.
Nάγια Τσαρκατζόγλου: Μπορεί η κάθε μια από μας να το βίωσε ή να το βιώνει διαφορετικά… όμως όλες έχουμε ένα κοινό να μας ενώνει… Την αγάπη για τη ζωή…
Ζοζεφίνα Τζονάκα: Αγκαλιάζω το Ρούχο της Ζωής. Η Ζωή είναι ένα Δώρο. Μια φευγαλέα εικόνα της Καθημερινότητας είναι Δώρο. Ένα γρήγορο Φιλί, ένα ζεστό Βλέμμα. Κάθε Στιγμή θυμάμαι να λέω Καλημέρα στη Ζωή.
Κwanrawee Borwonpratheep: Καρκίνος μαστού. Όσο πιο γρήγορα τον εντοπίσεις, τόσο πιο πιθανό να τον θεραπεύσεις. Ο καρκίνος είναι σαν την καταιγίδα. Όταν η μπόρα περνά, ο ουρανός είναι πάντα φωτεινός….Συνέχισε να προχωράς- μην τα παρατάς.
Νίνα Αμιρά: Είμαι η Νίνα..είμαι εδώ για να “δείξω” πως η ζωή μετά τον καρκίνο δεν είναι μόνο…σκοτάδι… θάνατος… Μπορεί να είναι και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΖΩΉ… Μπορεί να είναι “φως”… “χρώμα”… “δημιουργία”… Απομυθοποιούμε τον καρκίνο με χαμόγελο…και αισιοδοξία για το αύριο.

Διάλογοι Ζωής / Dialogues of Life

Το Ρούχο Της Ζωής / Ζοe Wore Her Νew Dress

(σε α΄ πρόσωπο)

«Αυτή τη φορά εγώ με γέννησα.

Μέσα από μένα ήρθα και πάλι στη ζωή.

Ολόδική μου η επιλογή ξανά να ζήσω. Δικοί μου οι όροι: πού, πώς, με ποιούς θα γίνει το ταξίδι αυτό.

Φάροι φωτεινοί στον δρόμο μου η αγάπη, η ελευθερία, η χαρά, η δύναμη. Τα λόγια της ψυχής που λένε πάντα την αλήθεια.

Ζωή με λένε.

Σήμερα φόρεσα ρούχο φτιαγμένο με τα ίδια μου τα χέρια.

Ζωή με λένε και τούτη τη φορά ήρθα για να ζήσω αληθινά.»

(σε γ΄ πρόσωπο)

«Όταν έφθασε ο καιρός που ένιωσε πως είχε πια νικήσει το τέρας, η Ζωή αποφάσισε να μπει σε νέο ρούχο.

Μια και δυο πήρε στα χέρια της τον φόβο, τις λύπες και τον πόνο, την αγωνία που την έτρωγε τόσο καιρό τώρα και τους ακούμπησε απαλά σε ένα κουτί. Άρχισε να ψιθυρίζει λόγια ψυχής τρυφερά να τους εξευμενίσει και σχεδόν κλαίγοντας παρακάλεσε να την ξεχάσουν για καιρό κι ήσυχα ν’ αποκοιμηθούν.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για να βρεθεί σε κήπο ολάνθιστο η Ζωή.

Πήρε τα χρώματα και τα πινέλα κι άρχισε μεμιάς να φτιάχνει το καινούργιο της φουστάνι. Θέλησε να χωρέσει μέσα την ελπίδα, τη χαρά, τη δύναμη, το θάρρος, να βάλει σε θέση περίοπτη την πίστη και την ομορφιά. Να ξαναγεννηθεί.

Πρώτες και καλύτερες απ’ όλα τα λουλούδια κατέφθασαν καμαρωτές οι νεραγκούλες κι έπειτα με πέταγμα γοργό οι πεταλούδες, οι χρυσόμυγες και τα πουλιά ήρθαν και κάθισαν επάνω στης Ζωής το φόρεμα. Τελευταία, μα όχι λιγότερο σπουδαία σε χάρη κι ομορφιά, φάνηκαν από μακριά ν’ ακολουθούν παρατεταγμένα στη σειρά, στρατιωτάκια αμίλητα, εκείνα τα μικρά μαύρα ρετάλια, απομεινάρια της αρρώστιας, αυτή τη φορά γεμάτα από αγάπη και δίψα για ζωή, να της θυμίζουν πάντα όσα πέρασε και πόσα είχε ήδη καταφέρει.

Ζωή είναι το όνομά της και σήμερα για να γιορτάσει φοράει το νέο της ρούχο. »

Το «Ρούχο Της Ζωής» αποτελεί ωδή στη δύναμη ψυχής που φέρει η γυναικεία φύση. Ανήκει σε όλες εκείνες τις γυναίκες, που –με όλες τους τις δυνάμεις– παλεύουν και αναμετρώνται με την ασθένεια, δίχως ο φόβος να τις καθηλώνει. Εμπνευσμένο από τα μοτίβα της λαϊκής ελληνικής παράδοσης το «Ρούχο Της Ζωής», φτιάχτηκε με αγάπη περισσή να ντύσει καθεμιά από εμάς, που –μέσα από την οδύνη και τον πόνο– καταφέρνει τελικά να αποδεχθεί τον εαυτό της και να τον αγαπήσει ολοκληρωτικά. Ευχή να φορεθεί απ’ τη γυναίκα που αφήνει συνειδητά πίσω της το σκοτάδι, για να αναζητήσει το φως και τη χαρά της ζωής.

“This time, I gave birth to myself.

Within me, Life emerged anew.

It is my own choice to live again, but this time on my terms how, where, with whom I shall make this journey.

My path is lit with love, freedom, joy, strength; with the words of my soul which always tell the truth.

Zoe is my name.

Upon this day, I wear clothing made by my very own hands.

Zoe is my name but this time, I have come to live true to myself.”

“To Ρούχο της Ζωής*_The Nine Muse Project”

Διοργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Αλμα Ζωής»

Καλλιτεχνική Δημιουργία / “Το Ρούχο της Ζωής”: Σοφία Ζαράρη

Φωτογραφία: Tάσος Βρεττός

Μήνας διεξαγωγής: Oκτώβριος 2020

 

Διαβάστε επίσης:

Laura Kleiman: Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάνει την επανάσταση στη μάχη κατά του καρκίνου

Kristin Thomas: Πώς ένα πρόβλημα υγείας της έδωσε δύναμη να κυνηγήσει τα όνειρά της

«Μην πέφτεις! Μην λυπάσαι»: Η ηθοποιός Αθηνά Παππά για τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση