NEED TO KNOW

Travel bubble: Το «πείραμα» μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας που πρόκειται να απελευθερώσει τα ταξίδια

αεροπορικά ταξίδια
Photo by Ethan McArthur on Unsplash

Η Νέα Ζηλανδία, η χώρα που επικροτήθηκε παγκοσμίως για την αποτελεσματική διαχείριση κατά του κορονοϊού, προχώρησε σε μια συμφωνία με τη γειτονική της Αυστραλία, που αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.

Από τις 19 Απριλίου, θα επιτρέπει να εισέρχονται στη χώρα Αυστραλοί ταξιδιώτες χωρίς την υποβολή υποχρεωτικής καραντίνας. Το «πείραμα» ονομάζεται «travel bubble», ή αλλιώς «φούσκα ταξιδιού».

Αν και τα περισσότερα κράτη της Αυστραλίας επέτρεψαν επισκέψεις χωρίς καραντίνα για τους Νέους Ζηλανδούς εδώ και μήνες, η Νέα Ζηλανδία συνέχισε με την αναγκαστική απομόνωση στις αφίξεις από τους γείτονες της, επικαλούμενη την ανησυχία για μικρές επιδημιολικές εξάρσεις.

Η κίνηση να επιτραπεί το διασυνοριακό ταξίδι χωρίς υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό, είναι μία από τις πρώτες τέτοιου είδους συμφωνίες, καθώς η πανδημία ώθησε τις χώρες να μπλοκάρουν τις αφίξεις από άλλες χώρες για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Αυστραλοί θα έχουν τώρα ανοιχτή πρόσβαση. «Το «travel bubble»,  αποτελεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην απόκριση και ανάκαμψη από τον κορονοϊό, για το οποίο οι άνθρωποι έχουν εργαστεί τόσο σκληρά», είπε σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλλινγκτον.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, χαρακτήρισε τη συμφωνία «το πρώτο από τα πολλά ακόμη βήματα που θα έρθουν … καθώς επιστρέφουμε σε μια πιο φυσιολογική θέση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και έπειτα από αυτό».

Ο ιός έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί και στις δύο χώρες, ελάχιστα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη σύναψη αυτής της συμφωνίας.

Η Αυστραλία κατέγραψε περίπου 29.400 κρούσματα ιών και 909 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η Νέα Ζηλανδία είχε πάνω από 2.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 26 θανάτους.

«Οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν τώρα να κάνουν κρατήσεις με αυτοπεποίθηση και να αυξήσουν το προσωπικό τους», δήλωσε ο Κρις Ρόμπερτς, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού τουριστικής βιομηχανίας της Νέας Ζηλανδίας, Aotearoa.

Ωστόσο, η Άρντερν, προειδοποίησε ότι οι πτήσεις προς και από ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας, ενδέχεται να ανασταλούν εάν υπάρξουν τοπικά κρούσματα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να φορούν μάσκες στις πτήσεις και να αναλάβουν την ανίχνευση επαφών στη Νέα Ζηλανδία, ενώ η «φούσκα ταξιδιού» δεν ισχύει για άτομα που διέρχονται μέσω Αυστραλίας από άλλες χώρες.

Η λειτουργία της συμφωνίας, θα γίνει κάτω από ένα σύστημα «flyer beware», χωρίς καμία νέα υποστήριξη από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας για άτομα που έχουν κολλήσει στην Αυστραλία.

Η Air New Zealand Ltd και η Qantas Airways Ltd, δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις πτήσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σε περισσότερο από το 70% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Το «bubble bubble» θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του Trans-Tasman Super Rugby που περιλαμβάνει πέντε ομάδες από κάθε χώρα, για πέντε εβδομάδες από τις 14 Μαΐου.

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Ουέλλινγκτον Phoenix και η ομάδα του ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας Warriors, που συμμετέχουν σε κυριαρχικά πρωταθλήματα της Αυστραλίας, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εντός έδρας αγώνες μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αγώνων τους στην Αυστραλία.

Η συμφωνία για τα αεροπορικά ταξίδια, προσέφερε μια αισιόδοξη εξέλιξη για τον  Μόρισον, ο οποίος αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας, αφού δεν είχε σχεδιάσει να εμβολιαστεί το ένα έκτο του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Τζασίντα Άρντερν: Παρέχει δωρεάν προϊόντα υγιεινής για όλα τα σχολεία της Νέας Ζηλανδίας

Τζασίντα Άρντερν: Παραδέχτηκε ότι πάσχει από το «σύνδρομο του απατεώνα»

Κορονοϊός: Επιστρέφουν τα lockdown σε όλο τον κόσμο – Αύξηση κρουσμάτων και καθυστερήσεις εμβολιασμών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση