NEED TO KNOW

Zωολογικός κήπος του Bronx: H συγγνώμη για την έκθεση μαύρου άνδρα σε κλουβί με μαϊμούδες, 114 χρόνια μετά

Όσα έζησε ο νεαρός Ota Benga για μία εβδομάδα, το 1906

Ο Οta Benga, πηγή: wikipedia.org
Ο Οta Benga, πηγή: wikipedia.org

Το 1906, για μία εβδομάδα, ο ζωολογικός κήπος του Bronx στη Νέα Υόρκη είχε ένα έκθεμα διαφορετικό από τα άλλα. Σ’ ένα μεταλλικό κλουβί, αγκαλιά με έναν ουρακοτάγκο, στεκόταν ένας άνδρας από την Κεντρική Αφρική, ο Ota Benga. Τώρα, λοιπόν, 114 χρόνια μετά, ο οργανισμός που διοικεί το ζωολογικό κήπο αυτόν ζητά συγγνώμη.

Η Εταιρεία Διατήρησης της Άγριας Ζωής (WCS), σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ανέφερε τα εξής:

«Λυπούμαστε βαθιά που πολλοί άνθρωποι και γενιές έχουν πληγωθεί από αυτές τις ενέργειες ή από την αποτυχία μας στο παρελθόν να τις καταδικάσουμε και να τις καταγγείλουμε δημοσίως. Αναγνωρίζουμε ότι ο ρατσισμός εξακολουθεί να υφίσταται και το θεσμικό μας όργανο πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο για να το αντιμετωπίσει».

Ο Οta Benga το 1904, πηγή: wikipedia.org

Ο Benga, που καταγόταν από το Mbuti – τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Congo – έζησε έναν εφιάλτη από τις 8 έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 1906. Αιχμαλωτίστηκε και υπέμεινε απάνθρωπες καταστάσεις, αναγκάστηκε να σταθεί ανέκφραστος απέναντι σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι τον κοιτούσαν σαν να είναι αντικείμενο. Τον άφηναν να βγαίνει για ελάχιστα λεπτά από το κλουβί του, ώσπου δεν άντεξε άλλο κι άρχισε να γίνεται επιθετικός. Αυτός είναι και ο λόγος που απελευθερώθηκε. Έπειτα, έζησε στο ορφανοτροφείο του αιδεσιμότατου James Gordon στο Brooklyn και δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην πατρίδα του. Δέκα χρόνια μετά, έδωσε τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με τη WCS.

Στο πλαίσιο της αποστολής της να είναι πιο διαφανής, η WCS δημοσιοποιεί όλα τα αρχεία που σχετίζονται με το νεαρό αυτό άνδρα.

«Σήμερα, προκαλώ τον εαυτό μου και τους συναδέλφους μου να γίνουμε καλύτεροι και να μην στρέφουμε αλλού το βλέμμα όταν και όπου αντιλαμβανόμαστε περιστατικά αδικίας», σημείωσε ο CEO της Εταιρείας, Cristián Samper.

 

Διαβάστε επίσης:

Greta Thunberg: «Δεν μπορούμε να κρύβουμε τις αδικίες κάτω από το χαλί»

O λόγος που βιωσιμότητα και ρατσισμός, δεν πάνε μαζί

Melinda Gates: Αποστολή της η εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση