RETRO

5 επιχειρηματίες που άλλαξαν τον κόσμο

Ήταν αδιανόητο να εργαστούν, όμως έμειναν στην ιστορία

Όταν σκεφτόμαστε γυναίκες που μας εμπνέουν, τα πρώτα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι της Ariana Huffington, της Sheryl Sandberg και της Susan Wojcicki. Είναι η επιτομή του δυναμισμού και της ανεξαρτησίας. Στην πραγματικότητα, όμως, το «αδύναμο» φύλο πρωταγωνιστεί στο χώρο των επιχειρήσεων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρακάτω, βρίσκονται τα ονόματα εκείνων που κατάφεραν να διαπρέψουν σε εποχές που γυναίκα και εργασία δεν πήγαιναν μαζί.

Sarah Breedlove

πηγή: wikipedia.org

Ευρέως γνωστή ως C.J. Walker, η Αφροαμερικανή γεννήθηκε το 1867 στη Louisiana. Ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς της που γεννήθηκε ελεύθερο.

Η Breedlove, άρχισε να χάνει τα μαλλιά της. Έκανε μία σειρά από θεραπείες, χρησιμοποιούσε προϊόντα που δεν τη βοηθούσαν κι είχε σχεδόν απελπιστεί, μέχρι που δημιούργησε μία δική της, σπιτική λοσιόν. Μέχρι το 1907, γυρνούσε τισ ΗΠΑ και διαφήμιζε τη θαυματουργή της φόρμουλα, ενώ ένα χρόνο αργότερα, άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο. Ξεκίνησε έτσι την πασίγνωστη και τρομερά επιτυχημένη εταιρεία της, τη Madame C.J. Walker Manufacturing Company.

Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Eliza Lucas Pinckney

Γεννήθηκε στην Antigua το 1722 και μετακόμισε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της όταν ακόμη ήταν μικρή. Δεν άργησε να αναλάβει μερικά από τα κτήματα του πατέρα της στη στη Νότιο Carolina κι εξελίχθηκε σε πρωταγωνίστρια της βιομηχανία των υφασμάτων. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη που διαπίστωσε την ανάγκη για τις βαφές τους. Υπό την καθοδήγησή της, η περιοχή ευημερούσε οικονομικά για τρεις δεκαετίες – κι ας παρέμενε η ίδια στην αφάνεια.

Olive Ann Beech

πηγή: wikipedia.org

Γεννήθηκε το 1884. Ίδρυσε, μαζί με το σύζυγό της, Walter, την επιχείρηση Beech Aircraft Company, η οποία κατασκεύασε σημαντικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους τα Staggerwing, Twin Beech και Navigator.

Όταν ο Walter αρρώστησε, εκείνη έκανε ένα βήμα μπροστά, ανέλαβε τις αρμοδιότητές του και κράτησε την εταιρεία στην κορυφή, καλύπτοντας άριστα τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χάρη σ’ εκείνη δημιουργήθηκαν μαχητικά αεροπλάνα, ενώ επεκτάθηκε στη NASA.

Η Olive, που ξεκίνησε με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους, έφτασε τα έσοδα της εταιρείας στα 265 εκατομμύρια δολάρια.

Clara και Lillian Westropp

Το 1922, οι αδελφές Westropp άνοιξαν τις πόρτες της τράπεζας Women’s Savings & Loan Company of Cleveland στο Ohio, με το αρχικό τους κεφάλαιο να μην ξεπερνά τις 89 χιλιάδες δολάρια. Η επιχείρησή τους ξεχώρισε καθώς, παρά το γεγονός ότι τις εμπιστεύονταν και άνδρες, αποσκοπούσαν κυρίως στην ενδυνάμωση των γυναικών. Ήθελαν να τις διδάξουν για την οικονομία σε μία εποχή που ολόκληρος ο κόσμος ήταν ανδροκρατούμενος, σε μία εποχή που ο πατέρας διαχειριζόταν τα έξοδα της οικογένειας και μητέρα ζούσε σε σχεδόν πλήρη άγνοια.

Η τράπεζά τους, που διοικούταν αποκλειστικά από γυναίκες, έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη των ΗΠΑ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1950. Έπειτα από εβδομήντα χρόνια λειτουργίας, απορροφήθηκε από την Charter One Financial.

Βλέπουμε πως, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, οι παραπάνω γυναίκες άνοιξαν το δρόμο στον οποίο προχωρούμε εμείς σήμερα. Χάρη σ’ εκείνες τέθηκαν τα θεμέλια για την οικονομική ασφάλεια και το σεβασμό που πλέον απαιτούμε. Ας χαράξουμε, λοιπόν, τα ονόματά τους στη μνήμη μας.