INSPIRATION

7 σπουδαίες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία

Άλλες διάσημες, άλλες όχι τόσο, ξεχώρισαν για το ταλέντο, τη γενναιότητα και την καινοτόμο σκέψη τους

Οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο. Πάντα το έκαναν – τα επιτεύγματά τους, όμως, έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί ή τα εύσημα έπαιρναν άνδρες. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η Κάμαλα Χάρις γράφει ιστορία ως η πρώτη Μαύρη Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ότι η Τζασίντα Άρντερν αποτελεί λαμπρό  παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας, ότι η Σουάτι Μοχάν οδήγησε το Perseverance στον Άρη και η Μαριάμ Μιρζαχάνι βραβεύθηκε με Άμπελ , το «Νόμπελ των Μαθηματικών». Στο παρελθόν, όμως, είχαμε κυρίως «αφανείς ηρωίδες».

Παρακάτω, θα δούμε 7 προσωπικότητες που, χάρη στις ιδέες τους, έκαναν τη διαφορά. Άλλες διάσημες, άλλες όχι τόσο, ξεχώρισαν για το ταλέντο, τη γενναιότητα και την καινοτόμο σκέψη τους.

Ζέλντα Φιτζέραλντ

Πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα, βρίσκεται το… ημερολόγιο μίας πανίσχυρης γυναίκας. Η σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα Σκοτ Φιτζέραλντ, Ζέλντα, έπαιξε τόσο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής της Εποχής της Τζαζ, που εκείνος τη χαρακτήρισε πρώτη Αμερικανίδα flapper – επειδή ήταν μοντέρνα, δυναμική και δε συμβιβαζόταν με τους κοινωνικούς κανόνες.

πηγή: wikipedia.org

Παρότι ο γάμος τους ήταν γεμάτος σκαμπανεβάσματα, καταχρήσεις και σκάνδαλα, η Ζέλντα ήταν η μούσα του. Μάλιστα, πολλά από τα έργα του περιλαμβάνουν ατόφια αποσπάσματα από το ημερολόγιό της.

Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Τα σχολικά βιβλία βιολογίας κάνουν συχνά λόγο για τους Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ, τους άνδρες που διατύπωσαν το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA. Κι όμως, μία βιοφυσικός, η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, είναι εκείνη που, χάρη στις εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ, οδήγησε στη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

πηγή: wikipedia.org

Οι Γουότσον και Κρικ χρησιμοποίησαν το έργο της οποίας πήραν οι δύο εκείνοι άνδρες χωρίς καμία συγκατάθεση, χωρίς καν να το γνωρίζει, με τη βοήθεια του Μόρις Γουίλκινς, που εργαζόταν στο ίδιο εργαστήριο.

Οι τρεις τους πήραν βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, το 1962. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η επιστήμονας είχε χάσει τη ζωή της και κανείς τους δεν ανέφερε ούτε το όνομα, ούτε τη συμβολή της ώστε να πάρει την αναγνώριση που της άξιζε. Το έκανε αργότερα ο πρώτος, το 1968 που εκδόθηκε το βιβλίο του, όμως δεν είναι αρκετό.

Αλθέα Γκίμπσον

πηγή: wikipedia.org

Πριν από τις Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς, τη Ναόμι Οσάκα και την Κόρι Γκάουφ, κάποια άλλη Μαύρη αθλήτρια αγωνίστηκε στο Wimbledon. Ήταν το 1951 που η Αλθέα Γκίμπσον έκανε την ίσοδό της στη διεθνή σκηνή αντισφαίρισης. Έδωσε μεγάλες μάχες, αντιμετώπισε το ρατσισμό και το σεξισμό εντός και εκτός γηπέδου. Το ταλέντο της, όμως, νίκησε. Συνολικά, κέρδισε σε 11 Grand Slam, ενώ βρήκε τη θέση της στη Διεθνή Αίθουσα Φήμης της Αντισφαίρισης και τη Διεθνή Αίθουσα Φήμης Γυναικών στον Αθλητισμό.

Μάργκαρετ Χάμιλτον

Στα 24 της χρόνια, φοιτήτρια ακόμη, η Μάρκαρετ Χάμιλτον ξεκίνησε να εργάζεται στο ΜΙΤ για να στηρίξει οικονομικά το σύζυγό της, όσο εκείνος σπούδαζε νομική στο Χάρβαρντ. Όταν η τριετία θα τελείωνε, οι ρόλοι θα άλλαζαν και θα μελετούσε εκείνη. Το 1963, σχεδίαζε να κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Brandeis, στη Μασαχουσέτη. Άκουσε, όμως, για την «ευκαιρία ζωής» που μπορούσε να της προσφέρει η NASA. Εκείνη την εποχή, αναζητούσε επιστήμονες του MIT για να γράψουν τον κώδικα που θα έστελνε τους ειδικά εκπαιδευμένους αστροναύτες στο φεγγάρι. Δε θα συγχωρούσε ποτέ τον εαυτό της, αν δεν δοκίμαζε την τύχη της – ήταν, άλλωστε, η ιδανική υποψήφια και κατέκτησε τη θέση.

πηγή: wikipedia.org

Όχι απλώς τα κατάφερε, αλλά το όνομά της έμεινε ανεξίτηλο στην ιστορία. Μέχρι σήμερα, παραμένει αξεπέραστη.

Βίλμα Μανκίλερ

πηγή: pbs.org

Η Βίλμα Μακνίλερ δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα επικεφαλης των Τσερόκι, αλλά και η πρώτη που αγωνίστηκε για το μέλλον των ανθρώπων της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, αύξησε τον αριθμό των εγκαταστάσεων υγείας, έφερε επιχειρήσεις και δημιούργησε εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων. Χάρη στις προσπάθειές της, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ιθαγενών Αμερικανών στους χώρους εργασίας και τον ακαδημαϊκό κόσμο, ενώ ο Μπιλ Κλίντον της απένειμε Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 1998.

Σελένα Κουαντίγια

Η μεξικανικής καταγωγής εμηνεύτρια βρισκόταν στο επίκεντρο μέχρι την τραγική δολοφονία της, το 1995. Μεγάλωσε μιλώντας κυρίως αγγλικά, όμως τα ισπανικά της τραγούδια ήταν εκείνα που την οδήγησαν στην κορυφή. Το 1987, βραβεύθηκε ως Τραγουδίστρια και Performer της Χρονιάς στα Tejano Music Awards, ενώ το 1993, κέρδισε Γκράμι.

πηγή: wikipedia.org

Έμεινε στην ιστορία χάρη στο άλμπουμ Dreaming of You. Με αυτό, έγινε η πρώτη Λατίνα καλλιτέχνιδα που βρέθηκε στο τοπ 200 του αμερικανικών Billboard.

Σιεν – Σιουγκ Βου

Ήταν μία γυναίκα που αγαπούσε βαθιά του δουλειά της. Η Σιεν – Σιουγκ Βου, έμεινε στην ιστορία ως η «Πρώτη Κυρία» της Φυσικής.

«Το μόνο χειρότερο από το να επιστρέφω από το εργαστήριο σ’ ένα βρώμικο σπίτι, γεμάτο πιάτα στο νεροχύτη, είναι το να μην πηγαίνω καθόλου στο εργαστήριο», είχε πει. Γι’ αυτό και έγινε η καλύτερη στον τομέα της.

πηγή: wikipedia.org

Ασχολήθηκε με τον εμπλουτισμό του ουρανίου και, το 1945, είδε το αποτέλεσμα του επιστημονικού της έργου στην πιο τραγική του μορφή: Τη συντριβή της Ιαπωνίας μέσω της ατομικής βόμβας. Για την προσφορά της στην επιστήμη, βέβαια, το Νόμπελ πήραν δύο άνδρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Βίνα Σαχατζουάλα: Η επιστήμονας που δίνει «νέα ζωή» σε παλιά smartphones

Coco Chanel: H γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο της μόδας

Σιριμάβο Μπανταρανάικε: Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έγινε Πρωθυπουργός

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση