SUSTAINABILITY

Βίνα Σαχατζουάλα: Η επιστήμονας που δίνει «νέα ζωή» σε παλιά smartphones

Βίνα Σαχατζουάλα: Η επιστήμονας που δίνει «νέα ζωή» σε παλιά smartphones
πηγή: Instagram @unswscience

Η Βίνα Σαχατζουάλα  είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας στο Σίδνεϋ. Έχοντας περάσει χρόνια μελετώντας την επιστήμη των υλικών, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη λύση του μεγάλου προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιούργησε μικροεργοστάσια, δηλαδή μικρές μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών, που ανακυκλώνουν ό, τι μπορούν και δημιουργούν νέα προϊόντα, χρησιμοποιώντας θερμότητα. Αν η ιδέα της εξελιχθεί, ίσως αντικαταστήσει για πάντα τις σημερινές μεθόδους ανακύκλωσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @positive.obsession


Η Σαχατζουάλα ξεκίνησε την υλοποίηση του project της πίσω στο 2018, με το πρώτο μικροεργοστάσιο του κόσμου που ασχολούταν με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Την επόμενη χρονιά, ένα δεύτερο ανέλαβε τα πλαστικά. Σήμερα, το εργαστήριό της συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο, ώστε να προωθήσει την ιδέα της. Όπως τονίζει, το μικρό μέγεθος των μηχανημάτων θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν, μία μέρα, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια – σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες μονάδες. Παράλληλα, δε θα χρειάζεται διαφορετική τοποθεσία για την επεξεργασία των διαφορετικών υλικών – όλος ο εξοπλισμός θα χωράει σε ένα μέρος.

Παραδοσιακά, τα εργοστάσια ανακύκλωσης διασπούν τα αντικείμενα στις πρώτες ύλες τους, ώστε αυτές αργότερα να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία νέων προϊόντων. Λιώνουν, για παράδειγμα, το πλαστικό για να δημιουργήσουν νέα πλαστικά αντικείμενα. Η Βίνα, από την πλευρά της, έχει σκοπό απλώς να παίρνει υλικά και να δημιουργεί κάτι εντελώς διαφορετικό. «Τα παιδιά δεν πρέπει να μοιάζουν στους γονείς», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αυτήν τη στιγμή, ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται παλιά smartphones και οθόνες υπολογιστών. Παίρνοντας πυρίτιο (από το γυαλί) και άνθρακα (από τις πλαστικές θήκες) και συνδυάζοντάς τα, παράγει νανοκαλώδια καρβιδίου. Με αυτόν τον τρόπο, «γεννιέται» ένα είδος κεραμιδιού με πολλές βιομηχανικές χρήσεις.

Προσθέτει, με αυτόν τον τρόπο, το τέταρτο στοιχείο στο τρίπτυχο της βιωσιμότητας «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω», το οποίο είναι η «Αναμόρφωση».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Australia in India (@aushcindia)


Το 2019, ανακυκλώθηκε μόνο το 17.4% των ηλεκτρικών απορριμμάτων. Η αναμόρφωση, λοιπόν, είναι το «κλειδί».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NRINEWSTODAY (@nrinewstoday)


«Μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά με αυτές τις πρώτες ύλες», έχει αναφέρει σε συνέντευξή της η Βίνα Ζαχατζουάλα. «Η παραδοσιακή ανακύκλωση δεν αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση».


Μαζί με την ομάδα της, προσπαθεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το δίκτυο μικροεργοστασίων της – αρχικά με ένα νέο παράρτημα στην πόλη Κουταμούντρα, το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες, και αργότερα, με υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

3 ακτιβίστριες που χρησιμοποιούν πλαστικό και παράγουν τέχνη

5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον

Καταπολεμά την ατμοσφαιρική ρύπανση και εμπνέει τις γυναίκες: Η Emmie Chiyindiko καινοτομεί στο χώρο της χημείας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση