INSPIRATION

Alyssa Carson: Η 18χρονη που εκπαιδεύεται για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει στον Άρη

Η ζωντανή απόδειξη πως κανένα όνειρο δεν είναι άφταστο

πηγή: Instagram @nasablueberry
πηγή: Instagram @nasablueberry

Όταν ήταν μικρή, είπε στον μπαμπά της ότι ονειρευόταν να πάει στο διάστημα. Εκείνος δεν έδωσε σημασία – κάθε παιδί θέλει να γίνει αστροναύτης, άλλωστε. Αντί να της κόψει τα φτερά, όμως, την ενθάρρυνε. Δεν είχε τίποτα να χάσει.

Ήταν μόλις 7 ετών την πρώτη φορά που, μαζί, πήγαν στη διαστημική κατασκήνωση της NASA– λόγω ηλικίας έπρεπε να συνοδεύεται από κάποιον κηδεμόνα. Σχεδόν αμέσως του έδειξε πως σοβαρολογούσε, πως γνώριζε πολύ καλά τους στόχους της και θα έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της για να τους φτάσει. Για τα επόμενα έντεκα χρόνια, η Alyssa Carson εργαζόταν – και συνεχίζει να εργάζεται – ακούραστα. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που ολοκλήρωσε όλα τα προγράμματα του Space Camp. Είναι, επίσης, η νεότερη απόφοιτη της Advanced Space Academy.  Και σήμερα, στα 18 της, εκπαιδεύεται για να γίνει ο πρώτος αστροναύτης που θα πατήσει στον Άρη, με την αποστολή που θα πραγματοποιηθεί το 2033.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alyssa Carson (@nasablueberry) στις


Δεν είχε ιδέα πως το μονοπάτι που επέλεξε να ακολουθήσει ήταν τόσο δύσβατο. «Δεν είναι μία συνηθισμένη δουλειά που απλώς πας στο Πανεπιστήμιο και σπουδάζεις “διάστημα”. Πρέπει να μορφωθείς, να λάβεις τεχνικές γνώσεις, να εργαστείς σε κάποιον σχετικό τομέα και να αποκτήσεις προϋπηρεσία. Έπειτα, μπορείς να κάνεις αίτηση για να πας στο διάστημα. Είναι επίσης δύσκολο να βρεις κάποιον μέντορα, οπότε έπρεπε μόνη μου να βρω τι πρέπει να μελετήσω και τι επιλογές καριέρας μου δίνονται, πριν κάνω τη δική μου αίτηση», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Grit Daily.

Κι όμως, τα κατάφερε. Η Alyssa Carson ανήκει στην επίλεκτη ομάδα γυναικών αστροναυτών Possum 13, η οποία αποτίει φόρο τιμής στην Mercury-13, το group δεκατριών γυναικών που, πίσω στη δεκαετία του ’60, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση και δοκίμασαν να πετάξουν στο διάστημα, όμως η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να τις δεχθεί. Ήταν απόλυτα ικανές, όμως δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ολοκληρώσουν στο στόχο τους.

Αποστολή της Possum 13 είναι να εμπνεύσει γυναίκες και κορίτσια να ασχοληθούν με το χώρο της STEM. Κάθε χρόνο, διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο. Τους προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία, χάρη στην οποία μπορούν να δουν πώς συμπεριφέρεται ένα αντικείμενο που έχουν επιλέξει  σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alyssa Carson (@nasablueberry) στις


Η Alyssa έχει δεκατρία χρόνια μπροστά της, μέχρι να φτάσει στον Άρη. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο σπουδών της και μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει το μεταπτυχιακό που απαιτείται από τη NASA. Προπονείται διαρκώς και περιμένει να περάσει τις αθλητικές της εξετάσεις.

Εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Nike και η SodaStream, κάτι που της φαίνεται απίστευτο. Δε περίμενε ποτέ πως τέτοια brands θα ενδιαφέρονταν για μία εκκολαπτόμενη αστροναύτη κι όχι αθλήτρια. «Όλο αυτό μας βοηθά να κάνουμε μία στροφή, ως κοινωνία, και να δείξουμε πόσο ενδιαφέροντα είναι τα επιστημονικά επαγγέλματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά από μικρά. Να δείξουμε πως δε χρειάζεται να περιμένουν μέχρι τα 30 τους», ανέφερε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alyssa Carson (@nasablueberry) στις


Πριν καν ενηλικιωθεί, κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο So You Want to be an Astronaut? (Ώστε θέλεις να γίνεις αστροναύτης;). Απευθύνεται, κυρίως, σε παιδιά και μοιράζεται το ταξίδι της από τις παιδικές κατασκηνώσεις μέχρι το σημείο που βρίσκεται πια. Παλεύει να εμπνεύσει όσο περισσότερα μπορεί, να αποδείξει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν πίσω επειδή τα όνειρά τους μοιάζουν απραγματοποίητα.

«Όταν αποφάσισα ότι ήθελα να βρίσκομαι στο πρώτο διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει στον Άρη, έβαλα τον πιο τρελό κι απλησίαστο στόχο. Όμως, όσο απίθανη κι αν φαίνεται μία ιδέα, αν την πιστέψεις, μπορείς να την πραγματοποιήσεις. Το να πατήσω στον Άρη ακουγόταν παράλογο. Να που, σιγά – σιγά, γίνεται!»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alyssa Carson (@nasablueberry) στις


Η Alyssa Carson είναι το πρότυπο που αξίζει να έχουμε όλοι – μικροί και μεγάλοι.

 

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή για τη NASA — Η αστροναύτης Kate Rubins οδηγεί για τελευταία φορά ρωσικό σκάφος στο διάστημα

Tiera Guinn: H 24χρονη που εργάζεται ήδη ως μηχανικός στη NASA

Mae Jemison: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση