SUCCESS STORIES

Tiera Guinn: H 24χρονη που εργάζεται ήδη ως μηχανικός στη NASA

Guinn
https://oprahzipbradford.com

Σε ηλικία 22 ετών, η Tiera Guinn ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός σχεδιασμού και ανάλυσης πυραύλων στην Αμερικάνικη εταιρεία Boeing και συνεργάζεται με τη NASA για τη δημιουργία ενός συστήματος, με σκοπό την αποστολή ανθρώπων στον Άρη. Σήμερα, στα 24 της χρόνια, διαγράφει μια αξιοζήλευτη πορεία και έχει διακριθεί με αρκετά βραβεία.

Η Tiera Guinn γεννήθηκε στην Georgia, πολιτεία των ΗΠΑ. Η μητέρα της, Sheila, ήταν λογίστρια και ο πατέρας της εργάτης σε οικοδομές. Και οι δυο κατάλαβαν από πολύ νωρίς το ταλέντο της κόρης τους και έτσι την προσπαθούσαν να την κρατούν σε εγρήγορση με διάφορες ασκήσεις, ενώ την ενθάρρυναν να μετρά και να υπολογίζει διάφορα πράγματα στην καθημερινή της ζωή. Την παρότρυναν να μετρά κουπόνια, να υπολογίζει το σύνολο των αποδείξεων από τις αγορές του σπιτιού και να διαβάζει για τις  εφαρμογές της αρχιτεκτονικής. Σε συνέντευξή της στο WBRC News, η Guinn είχε πει: «Όταν η μαμά μου και εγώ πηγαίναμε στο μανάβικο, με έβαζε να κρατάω τις αποδείξεις. Μέχρι να φτάσουμε στο ταμείο, θα έπρεπε να υπολογίσω το ακριβές ποσό, συμπεριλαμβανομένου του φόρου. Και το έκανα από τότε που ήμουν έξι ετών». 

«Μια μέρα είδα ένα αεροπλάνο να πετάει και εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι μπορώ και γω να σχεδιάζω αεροπλάνα. Θα γίνω μηχανικός αεροδιαστημικής», συνέχισε.

Αυτές οι συνήθειες την ξεχώριζαν από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της, όμως τη βοήθησαν να ακολουθήσει το δρόμο, που από μικρή ήξερε πως ήθελε. Όταν ήταν μόλις 11 ετών, το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στην αεροδιαστημική μηχανική ενώ συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα αεροδιαστημικής, που διοργανώθηκε από την εταιρεία Lockheed Martin.

Η Guinn παρακολούθησε το Γυμνάσιο Wheeler στη Marietta της Giorgia και κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, συμμετείχε σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στη NASA στο Langley της Virginia. Το 2014, της πρότειναν μια ερευνητική πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia. Εκεί συμμετείχε σε έρευνα για τις επιδόσεις προσγείωσης διάφορων αεροσκαφών. Πάντα εργαζόταν, έχοντας στο μυαλό της το όνειρό της και μαχόταν για να το πετύχει. «Ακόμα και στο γυμνάσιο, πήγαινα σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις που αφορούσαν την αεροδιαστημική μηχανική. Κάποια στιγμή μόνο μπερδεύτηκα για το τι ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα να κάνω ως μηχανικός αεροδιαστημικής επειδή δεν συνειδητοποιούσα πλήρως πόσο ευρύ το πεδίο αυτό. Τώρα, όμως, κάνω σχεδιασμό και ανάλυση».

Η Guinn φοίτησε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και έλαβε το πτυχίο της στην Αεροδιαστημική Μηχανική τον Ιούνιο του 2017, αποφοιτώντας με βαθμό 5,0, το οποίο είναι ο άριστος βαθμός. Συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης για να βοηθήσει άλλους μαθητές στο MIT και μετά το πρώτο της έτος, έλαβε μέρος σε προπτυχιακή έρευνα μελετώντας τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των αεροσκαφών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Τη δεύτερη χρονιά της, συμμετείχε και πάλι στην προπτυχιακή έρευνα, αυτή τη φορά μελετώντας την Ανάλυση Δικτύων. Σε εκείνη την ηλικία, όντας μόλις 20, έκανε πρακτική άσκηση στην Boeing. Από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, η Guinn ήταν Σύμβουλος Μηχανικών Συστημάτων της Αμερικάνικης εταιρείας, όπου βοήθησε στο σχεδιασμό, τη δοκιμή και τη συνεργασία με άλλους επαγγελματίες στα προϊόντα της Boeing. Το επόμενο έτος από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017, ήταν μηχανικός σχεδιασμού και αναλύτρια, όπου συνέβαλε στον σχεδιασμό και την ανάλυση του Space Launch System για τη NASA, που στοχεύει να στείλει ανθρώπινη αποστολή στον Άρη. Είναι μία από τις κορυφαίες επιστήμονες στον τομέα της,  και η έρευνά της επικεντρώνεται στο ανώτερο πεδίο του διαστημικού σκάφους, που βοηθά το σκάφος να ολοκληρώσει τη φάση ανόδου του.

Για την ίδια, η συμμετοχή της στην ομάδα της NASA είναι ένας προσωπικός θρίαμβος. «Το να έχεις την ικανότητα να δουλεύεις σε κάτι τόσο ισχυρό, που θα μας ταξιδέψει τόσο μακριά, είναι μαγικό γιατί υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να ανακαλυφθούν εκεί. Η δουλειά που κάνω δεν είναι, φυσικά, εύκολη. Είναι η επιστήμη των πυραύλων. Είναι αρκετά δύσκολο  και εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου αρχάριο σε αυτό. Εξακολουθώ να μαθαίνω και προσπαθώ να αναπτυχθώ και να μεγαλώσω, ώστε μια μέρα να μπορώ να είμαι τεχνικός προϊστάμενος ή ακόμη και Διευθύνουσα Σύμβουλος. Αλλά δέχομαι μια μια τις προκλήσεις και προσπαθώ να μαθαίνω από αυτές».

Η νεαρή επιστήμονας παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2017, τον συνάδελφό της, Myron Fletcher, μηχανικό αεροδιαστημικής που εργάζεται επίσης στη Boeing. Τόσο αυτή, όσο και ο σύζυγός της, προσπαθούν να μεταδώσουν και να μυήσουν τους νέους στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης των Μηχανικών και των Μαθηματικών. Η Tiera Guinn, από τη θέση της, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ των γυναικών και της διαφορετικότητας. Σε συνέντευξή της στο Glassdoor, είχε αναφέρει πως ενώ πολλές εταιρείες κινούνται πια προς ένα μέλλον υπέρ της διαφορετικότητας και κατά των διακρίσεων, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Η ίδια πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει περισσότερη εκπροσώπηση σε κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εκτελεστικών θέσεων.

«Θα έλεγα στις νέες γυναίκες να μην τα παρατήσουν. Θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις και δεν έχει νόημα να κολλήσουν σε αυτές, γιατί αν το κάνουν, θα εμποδίσουν τον εαυτό τους από το να πετύχουν το όνειρό τους. Θα τους έλεγα να προχωρήσουν, να θέσουν το στόχο τους και απλώς να συνεχίσουν να τον επιδιώκουν και ποτέ να μην υποχωρίσουν».

H 24χρονη επιστήμονας έλαβε το βραβείο Awesome Woman Award του Good Housekeeping το 2017, το οποίο αναγνωρίζει τις γυναίκες που επηρεάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο ξεπερνώντας τους κοινωνικούς περιορισμούς. Τον ίδιο χρόνο, βραβεύτηκε με το Βραβείο Albert G. Hill του MIT, το οποίο αναγνωρίζει τους μαθητές, που έχουν διακριθεί ακαδημαϊκά και επηρέασαν το περιβάλλον στο MIT με τρόπο που βελτιώνει το κλίμα της πανεπιστημιούπολης για άλλες μειονότητες.

Τον Ιούνιο του 2018, συμμετείχε ως βασική ομιλήτρια στο Impact’18 στην Κρακοβία, όπου οι ομιλητές συζητούν καινοτομίες και επιχειρηματικά μοντέλα για να μοιραστούν με τον κόσμο το έργο τους.  Στις 8 Νοεμβρίου 2018, κέρδισε το πιο υποσχόμενο βραβείο Engineer – Industry στα βραβεία Black Engineer of the Year 2019.

Διαβάστε επίσης:

5 από τις σπουδαιότερες γυναίκες που «χάθηκαν» με το πέρασμα των χρόνων

Sabrina Pasterski: Η 27χρονη φυσικός που έχει χαρακτηρισθεί ο επόμενος Einstein

Kathy Sullivan: Η γυναίκα που κατέκτησε τα άκρα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση