ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

Αναστασοπούλου, Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους: Τι περιγράφουν στις καταγγελίες τους κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

Το επίσημο έγγραφο της καταγγελίας της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, της Λένας Δροσάκη και της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους κατά του Πέτρου Φιλιππίδη παρουσίασε η εκπομπή Πάμε Δανάη.

«Δεν θα σας διαβάσουμε όλα τα αποσπάσματα, γιατί δεν επιτρέπεται να το κάνουμε», είπε ο Άρης Καβατζίκης. «Είναι ένα επίσημο έγγραφο που έχει κατατεθεί και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι το αρνούνται».

Μίλησε, έπειτα, για όσα κατατέθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ.

Οι περιγραφές των ηθοποιών

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους

Η ηθοποιός ανέφερε όσα συνέβησαν το 2000, όταν εκείνη ήταν 24 ετών. Στην παράσταση Ηλίθιοι του Νιλ Σάιμον στο θέατρο Βρετάνια, «ο καταγγελλόμενος προέβη πολλές φορές σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου. Και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει».

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους υποστήριξε επίσης ότι «Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με, προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφθανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου, αφού ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Μάλιστα, όταν κάποιος δικός της άνθρωπος βρισκόταν στο θέατρο, σε σκηνές φιλιού της παράστασης, εκείνος «χρησιμοποιούσε βία, αφήνοντας έκπληκτο το κοινό το οποίο αντιδρούσε με επιφώνημα απέχθειας».

Λένα Δροσάκη

Το 2007, η Λένα Δροσάκη ήταν 24 ετών, φοιτήτρια ακόμη στο προκαταρκτικό έτος της θεατρικής σχολής του Γ. Αρμένη.

Όταν επισκέφθηκαν τα γυρίσματα γνωστής τηλεοπτικής σειράς με πρωταγωνιστή τον καταγγελόμενο, εκείνος την ξεχώρισε κι άρχισε να την προσεγγίζει «με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου».

Την ημέρα που η ηθοποιός βρισκόταν στο Θέατρο Τέχνης για εξετάσεις, εκείνος εμφανίστηκε. «’Πάγωσα, δεν περίμενα ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Όταν έφθασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της κριτικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια, συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Οταν γύρισε να δει εμένα πάνω στη σκηνή, έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “είδες που στα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν η επιθυμητή κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκαλέσει», υπογράμμισε.

Σε άλλο απόσπασμα της καταγγελίας, για το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές, η Λένα Δροσάκη ανέφερε ότι ενημέρωσε την κυρία Δανδουλάκη για όσα είχαν συμβεί, νομίζοντας πως όλα είχαν περάσει.

«Αρχισαν τα ίδια περιστατικά, τα περιστατικά συνέβαιναν κάποιες φορές κατ’ ιδίαν, κάποιες φορές ενώπιον όλου του θιάσου. Κάποια στιγμή όλη αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έφθασε στο αποκορύφωμά της, όταν μια μέρα επιτέθηκε λεκτικά και χωρίς κανένα λόγο με απίστευτη ένταση σε εμένα και στον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, προφανώς θεωρώντας ότι έχουμε μεταξύ μας κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διεκόπη και η Κάτια Δανδουλάκη ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του. Αποχωρεί ο ισχυρός και όχι ο αδύναμος».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ήταν 28 ετών όταν, το 2005, πήγε σε συνάντηση για συνεργασία.

«Ο καταγγελλόμενος ζήτησε να τον συναντήσω βράδυ στο θέατρο, στο οποίο εργαζόταν και ήταν θιασάρχης. Όταν έφτασα στο θέατρο ο καταγγελλόμενος με υποδέχτηκε, μου είπε να περάσω στο καμαρίνι του. Δεν υπήρχε κανείς άλλος στο κτίριο, πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα, και άρχισα να αισθάνομαι άβολα. Με ρώτησε πράγματα για μένα, ένιωθα έκπληξη».

«Δεν θα τα διαβάσω. Δεν μου πάει η καρδιά», είπε έπειτα ο Άρης Καβατζίκης. Έκανε, έπειτα, λόγο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Διαβάστε επίσης:

Πασχάλης Τσαρούχας: Έχουν γίνει πάνω από 1.000 καταγγελίες παρενόχλησης

Ελένη Ράντου: Είμαστε εδώ με εσάς που υποφέρατε τόσο καιρό στην σιωπή

#eimasteOloiMazi : Οι καλλιτέχνες στο πλερό των συναδέλφων τους μετά τις αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση