ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς το «The Queen’s Gambit» έφερε στο φως το σεξισμό στο σκάκι

πηγή: Pexels

To σκάκι, από τη φύση του, θα μπορούσαμε να πούμε πως εξυμνεί τη δύναμη των γυναικών. Ο Βασιλιάς είναι ανίκανος, ενώ η Βασίλισσα πανίσχυρη. Δεν εξαρτάται από εκείνον – το αντίθετο, μάλιστα. Κι όμως, από τη στιγμή που οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο, κάτι αλλάζει.

Η Τζούντιθ Πόλγκαρ ήταν κορυφαία σκακίστρια. Κατάφερε να κερδίσει τους καλύτερους του κόσμου – ανάμεσά τους κι ο Γκάρι Κασπάροφ ο οποίος ηττήθηκε το 2002, ενώ θεωρούταν ο νούμερο ένα παίκτης. Έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο παγκόσμιο top 10 και γνωρίζει καλά πώς αισθάνεται η ηρωίδα της σειράς The Queen’s Gambit, Μπεθ.

Η πραγματικότητα που έζησε η ίδια, διαφέρει με αυτή που βλέπουμε στην οθόνη μας. Όταν διαγωνιζόταν, οι άνδρες της έριχναν βλέμματα γεμάτα απαξίωση. Σχολίαζαν αρνητικά κάθε της κίνηση, την αμφισβητούσαν απλώς και μόνο επειδή ήταν γυναίκα.

«Υπήρξαν αντίπαλοι που αρνήθηκαν ακόμη και τη χειραψία», δήλωσε η Πόλγκαρ στους New York Times. «Κάποιος χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του στο τραπέζι, όταν έχασε.»

Η καλύτερη των ΗΠΑ, βέβαια, η Ιρίνα Κρας, δέχθηκε τεράστια υποστήριξη από τους άνδρες όταν βρισκόταν στο ξεκίνημά της ακόμη.

Όπως και να’χει, η σειρά του Netflix έφερε στο φως την ανισότητα στο χώρο του σκάκι, το σεξισμό και όλων εκείνων που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπισή τους.

Παρότι μοιάζει με ένα παιχνίδι που όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούν να αγωνιστούν ισάξια, οι γυναίκες έχουν μείνει πίσω. Καμιά τους δεν έχει κερδίσει στο μεικτό πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με το chess.com, από τους 1.700 κορυφαίους του κόσμου, μόνο 37 είναι γυναίκες. Αυτήν τη στιγμή, μόνο μία βρίσκεται στους εκατό καλύτερους, στην 83η θέση: Η Χου Γιφάν από την Κίνα. Και δεν παίζει καν συχνά – ακόμη και πριν την πανδημία.

Η Ινδή Κονερού Χάμπι, η οποία είναι τρίτη στη γυναικεία κατάταξη, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Mint για ένα άρθρο με τίτλο «Ο λόγος που οι γυναίκες χάνουν στο σκάκι» πως «Είναι αποδεδειγμένο πως οι άνδρες είναι καλύτεροι. Πρέπει απλώς να το δεχθούμε».

Ο διαχωρισμός είναι τόσο μεγάλος που ακόμη και τα τουρνουά είναι ξεχωριστά. Η Παγκόσμια Ένωση Σκάκι έχει ειδικό τίτλο για τις γυναίκες.

Το να αντιμετωπίζονται οι σκακίστριες ως λιγότερο καλές, μοιάζει αρνητικό για τους περισσότερους. Η Αναστασίγια Καρλόβιτς, όμως, που ήταν υπεύθυνη Τύπου για την Παγκόσμια Ένωση και υπήρξε εξαιρετική παίκτρια, θεωρεί πως τα ξεχωριστά τουρνουά και οι διαφορετικοί τίτλοι ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν και να εξελιχθούν.

Έμμεσα, μάλιστα, τη βοήθησε και το The Queens Gambit, καθώς πλέον οι γονείς των μαθητών της τη σέβονται περισσότερο. «Καταλαβαίνουν καλύτερα τη ζωή ενός σκακιστή», εκμυστηρεύτηκε στους New York Times.

Παρότι αρκετοί άνδρες θεωρούν πως θριαμβεύουν επειδή είναι στη φύση τους – ο ίδιος ο Κασπάροφ είχει πει χαρακτηριστικά ότι οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για το σκάκι – οι σκακίστριες πιστεύουν πως όλα είναι θέμα κουλτούρας. Η Πόλγκαρ, μάλιστα, ρίχνει την ευθύνη στην κοινωνία και τους γονείς ακόμη, που περιορίζουν τα όνειρα που κάνουν οι κόρες τους. Εκείνη, επειδή ακριβώς είχε τη στήριξη του πατέρα της, υποστηρίζει πως πήρε τη δύναμη να γίνει πρωταθλήτρια. Οι δύο αδελφές της, βρίσκονται επίσης στην κορυφή. Όλες τους, στηρίζουν η μία την άλλη.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Adele αδυνάτισε κι έφερε στην επιφάνεια μία σκληρή αλήθεια για την κοινωνία μας

Ρέιτσελ Γκριν: Ο χαρακτήρας από «Τα Φιλαράκια» που έγινε σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης

Έφη Αχτσιόγλου: O σεξισμός είναι πολύ πιο ωμός εκεί που η θέση δεν είναι από μόνη της «προνομιούχα»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση