ΑΠΟΨΕΙΣ

Sofagate: Διπλωματικό faux-pas και σεξισμός

Sofagate: Διπλωματικό faux-pas και σεξισμός

Άφωνη η Ευρώπη παρακολούθησε χθες μια σκηνή πρωτοφανούς διπλωματικής απρέπειας.

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν είχε θέση να καθίσει στην συνάντηση με τον Ερντογάν, στο φαραωνικών διαστάσεων παλάτι του στην Άγκυρα.

Το μόνο διαθέσιμο κάθισμα, δίπλα στην πολυθρόνα που θα καθόταν ο Ερντογάν, κατελήφθη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος για ανεξήγητους λόγους δεν προσφέρθηκε κι αυτός να κάνει μια κίνηση, για να σώσει το ντροπιαστικό στιγμιότυπο.

Η φον ντερ Λάιεν παρέμεινε για λίγα δευτερόλεπτα μετέωρη και αμήχανη, βγήκε ένα εμμμ… από τα χείλη της, ώσπου βρήκε θέση σε έναν καναπέ λίγα μέτρα πιο μακριά, απέναντι από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κίνηση του Ερντογάν στέλνει μηνύματα, όχι μόνο για τον σεβασμό που τρέφει η Τουρκία στις γυναίκες, αλλά και για το πώς βλέπει τις συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η διάταξη των καθισμάτων θα ήταν η ίδια σε περίπτωση που το προεδρικό μέγαρο επισκέπτονταν άλλοι ηγέτες, πχ ο Μακρόν και η Μέρκελ.

Το σίγουρο είναι πάντως πως ο Ερντογάν διέπραξε μια απρέπεια προς έναν από τους συνομιλητές του υποβιβάζοντάς τον και προκαλώντας του αμηχανία, χωρίς να νοιαστεί για την εικόνα που έδωσε προς τα έξω. Γιατί οι κάμερες ήταν εκεί και γνώριζε ότι οι σκηνές θα ξεπερνούσαν τα σύνορα της Τουρκίας.

Πέραν της απαράδεκτης σεξιστικής συμπεριφοράς, που είχε ως αποτέλεσμα η φον ντερ Λάιεν να μην καθίσει «με τους άντρες», ο Ερντογάν διάλεξε αυτόν τον τρόπο να δώσει τις απαντήσεις τους σε δύο επίπεδα.

Αφενός, δίνει μια προκλητικότατη απάντηση στην έντονη κριτική που δέχθηκε από την ΕΕ πριν από λίγες ημέρες, για την αποχώρηση της Τουρκίας από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών.

Το επιχείρημα ήταν ότι η Τουρκία φροντίζει με τους νόμους της για τις γυναίκες…

Ωστόσο, σχεδόν καθημερινά αποκαλύπτονται ειδήσεις για άνδρες που κακοποίησαν ή και σκότωσαν τις συζύγους τους, επειδή αυτές ήθελαν να πάρουν διαζύγιο.

Αφετέρου, ο Ερντογάν πολύ γλαφυρά έδειξε πόση αξία έδωσε στους συνομιλητές τους και πόση σημασία σε αυτά που ειπώθηκαν στην συνάντηση.

Για ακόμη μια φορά ο «σουλτάνος» ζύγισε την κατάσταση και έπαιξε το παιχνίδι του με την ΕΕ, αυτή την φορά κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Αργότερα, κοντά στον Ιούνιο, όταν θα ξανατεθεί το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην σύνοδο κορυφής, μπορεί να είναι πάλι ευγενής και διπλωμάτης.

Αλλά μέχρι τότε έχουμε καιρό.

 

Διαβάστε επίσης:

#GiveHerASeat: Πανευρωπαϊκός σάλος για τη σεξιστική πρόκληση του Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σκοτεινές μέρες για τις γυναίκες της Τουρκίας: Μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνουν για την έμφυλη βία

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ακούμε τις γυναίκες: Ο Αύγουστος Κορτώ για την πατριαρχία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση