RETRO

Charlotta Bass: H πρώτη Αφροαμερικανίδα που διεκδίκησε τη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ

58 χρόνια πριν την Kamala Harris, τόλμησε το ακατόρθωτο

πηγή: wikipedia.org
πηγή: wikipedia.org

«Στέκομαι μπροστά σας με μεγάλη υπερηφάνεια. Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ιστορική για εμένα, για τους ανθρώπους μου, για κάθε γυναίκα. Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του έθνους, ένα κόμμα επέλεξε μία Νέγρη για τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», έλεγε στις 30 Μαρτίου 1952, όταν ανακοινώθηκε πως εκείνη θα ήταν η υποψήφια των Προοδευτικών για την California.

Ναι, η Kamala Harris είναι η πρώτη έγχρωμη που έχει επιλεγεί για τη θέση της Αντιπροέδρου ενός μεγάλου κόμματος, όμως δεκαετίες νωρίτερα, η Charlotta Bass αποφάσισε να προσπαθήσει.

Γνώριζε πως ήταν σχεδόν απίθανη να κερδίσει. Το slogan της καμπάνιας της, μάλιστα, ήταν «Είτε με τη νίκη, είτε με την ήττα, κερδίζουμε φέρνοντας αυτά τη ζητήματα στο φως». Η παράταξή της έχασε από το Ρεπουμπλικάνο Dwight D. Eisenhower, όμως το μήνυμά της παραμένει δυνατό μέχρι σήμερα.

H Bass ξεκίνησε να γράφει ιστορία πολύ πριν βάλει υποψηφιότητα. Γεννήθηκε στη Νότιο Carolina το 1874 και, μεγαλώνοντας, μετακόμισε στην Ανατολική Ακτή. Εκεί, έγινε μία από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες που όχι μόνο ασχολήθηκαν με τη δημοσιογραφία, αλλά ίδρυσαν την εφημερίδα California Eagle.

Δεν άντεχε την ανισότητα. Χρησιμοποιούσε την εφημερίδα της τόσο ως μέσο έκφρασης, όσο και για να φέρει στην επιφάνεια το ρατσισμό που βίωνε, την αστυνομική βία, την απάνθρωπη δράση της Ku Klux Klan και την ελευθερία. Έδωσε τεράστια μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών και το μεταναστευτικό ζήτημα – τόσο μεγάλη που συχνά την απειλούσαν για τη ζωή της. Ακόμη και το FBI την έθεσε υπό επιτήρηση, χαρακτηρίζοντάς την κομμουνίστρια.

Το 1934, έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της. Εκείνη, για να κρατά το μυαλό της απασχολημένο και να μη βυθιστεί στη θλίψη, ασχολήθηκε πιο ενεργά με ακτιβιστικές οργανώσεις. Ίδρυσε την ένωση National Sojourner for Truth and Justice, προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των Μαύρων γυναικών.

πηγή: wikipedia.org

Έγινε Πρόεδρος της Universal Negro Improvement Association, ηγήθηκε των αριστεριστών και των κομμουνιστών. Ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξίσου σημαντική με τη Shirley Chisholm, έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των μειονοτήτων.

«Η Charlene Mitchell έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1968, η Chisholm οργάνωσε την καμπάνια των Δημοκρατικών το 1972. Αυτές οι γυναίκες άνοιξαν το δρόμο για τη Harris και κάθε άλλη Μαύρη πολιτικό», δήλωσε στο CNN η , Keisha N. Blain.

Πίσω στο 1952, υποψήφιος Πρόεδρος με το Κόμμα των Προοδευτικών ήταν ο Vincent Hallinan, ένας δικηγόρος που έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή. Είχε καταδικαστεί για 6 μήνες για ασέβεια προς το δικαστήριο. Η ιδεολογία ερχόταν ενάντια στο μιλιταρισμό, τον πόλεμο, την αδικία. Προωθούσε την οικονομική ισότητα και την ειρήνη. Η Bass τον έκανε γνωστό στην California, ακόμη κι αν δεν κέρδισε. Πήρε 140 χιλιάδες ψήφους.

 

Διαβάστε επίσης:

Madam C. J. Walker: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα εκατομμυριούχος της ιστορίας

Dr. Patrice Harris: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης

Alexandria Ocasio-Cortez: Η σταρ της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση