NEED TO KNOW

Έρις Κύργια: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να αφήσω το Εθνικό Θέατρο»

Έρις Κύργια: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να αφήσω το Εθνικό Θέατρο»

Η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, Έρις Κύργια, αναλαμβάνει το νέο της ρόλο σε ένα κλίμα ζοφερό, τόσο για το Εθνικό, όσο και για το χώρο του θεάτρου γενικότερα. Όπως ανέφερε στην πρώτη της δήλωση, δε θα μπορούσε να του γυρίσει την πλάτη, ειδικά σε μία περίοδο που «που περισσότερο από όλες θα χρησιμεύσει η συσσωρευμένη εμπειρία μου σε αυτό».

«Στον κόσμο του θεάτρου οι διορίες είναι αδήριτες και ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός, με τις διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες που τον συνοδεύουν, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα με τις διεργασίες για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

 Ευχαριστώ πολύ την Υπουργό, κ. Λίνα Μενδώνη, και τον Υφυπουργό, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για την εμπιστοσύνη τους και όλους τους συνεργάτες εντός και εκτός Εθνικού Θεάτρου που στήριξαν και ενίσχυσαν την απόφασή μου», πρόσθεσε.

Η Έρις Κύργια διαθέτει μια πολυσχιδή εμπειρία και επιτυχημένη πορεία στο χώρο του ελληνικού θεάτρου. Με προπτυχιακές (υποτροφία Α. Παπαδάκη) και μεταπτυχιακές (αριστούχα απόφοιτος) σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα της θεατρολόγου, της μεταφράστριας και της διασκευάστριας μεταξύ άλλων με τους Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Δ. Τάρλοου, Κ. Ευαγγελάτου, K. Bogomolov, O. Korsunovas, C. Graužinis, Δ. Καραντζά κ.ά., καθώς και με φορείς και οργανισμούς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Θέατρο Πορεία.

Χαρακτηριστικά δείγματα των συνεργασιών της, αποτελούν οι παραστάσεις «Τρεις αδερφές» (2016), «Φυλές» (2019), «Η αγριόπαπια» (2017), «Πλατεία Ηρώων» (2017), «Παλιοί καιροί» (2018), «Δον Ζουάν» (2017), «Οι δαιμονισμένοι» (2017) κ.ά. Επιπλέον, έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» και «Οι δανειστές» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ, «Παλιοί καιροί» του Χ. Πίντερ, «Παραλλαγές Θανάτου» και «Κάποιος θα έρθει» του Γ. Φόσσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου: Η νέα διευθύντρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δέσποινα Χατζηβασιλείου – Τσοβίλη: Η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι Ελληνίδα

Η θεαματική Λίντα Καπετανέα, δεν φοβάται τις ανηφόρες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση