INSPIRATION

Οι 7 γυναίκες που έπαιξαν ρόλο – κλειδί στο έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Τον ενέπνεαν, τον κατέκριναν και άλλαξαν τον κόσμο

Οι 7 γυναίκες που έπαιξαν ρόλο - κλειδί στο έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Οι 7 γυναίκες που έπαιξαν ρόλο - κλειδί στο έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

O Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει μείνει στην ιστορία ως επικεφαλής του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων. Η ραχοκοκαλιά της επανάστασης αυτής, όμως, και μεγαλύτεροι σύμμαχοι του χαρισματικού αυτού ηγέτη ήταν γυναίκες.

«Τον ενέπνεαν. Τον κατέκριναν – όπως στην περίπτωση της Έλλα Μπέικερ. Όλοι πρέπει να πιέζονται, να παλεύουν. Ακόμη κι αν τα ονόματά τους δεν γράφτηκαν στις σελίδες της ιστορίας, οι γυναίκες επηρέασαν όσο κανείς τη ζωή και το έργο του», σύμφωνα με την καθηγήτρια θεολογίας του Πανεπιστημίου Villanova, Ναόμι Ουάσινγκτον – Λίπχαρτ.

Χωρίς τις παρακάτω επτά γυναίκες, κανείς δεν ξέρει πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα.

Κορέτα Σκοτ Κινγκ

Η Κορέτα Σκοτ Κινγκ ήταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος. Προκειμένου να στηρίξει το σύζυγό της, έβαλε στην άκρη τα όνειρα για μία λαμπρή καριέρα στο τραγούδι κι έγινε κεντρική φιγούρα της επανάστασης.

πηγή: wikipedia.org

«Η γυναίκα μου ήταν πάντα δυνατότερη από εμένα. Παρότι είχε ορισμένους φόβους και άγχη για την ασφάλειά μου, ποτέ δεν τους επέτρεψε να με κρατήσουν πίσω και να περιορίσουν την ενεργό συμμετοχή μου στο κίνημα», είχε αναφέρει ο ίδιος. «Στις πιο σκοτεινές στιγμές, πάντα μου έφερνε μία αχτίδα φωτός κι ελπίδας. Είμαι πεπεισμένος ότι αν δεν είχα μία σύζυγο με το σθένος, τη δύναμη και την ηρεμία της Κόρι, δε θα είχα αντέξει την πίεση.»

Αλμπέρτα Γουίλιαμς Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ απέδιδε το πάθος του για κοινωνική δικαιοσύνη στη «δυνατή, δυναμική προσωπικότητα» του πατέρα του και την «ευγενική  και γλυκιά» φύση της μητέρας του.

πηγή: wikipedia.org

«Σε αντίθεση με τον πατέρα, εκείνη είναι γλυκομίλητος και εύκολος άνθρωπος», ανέφερε στην αυτοβιογραφία του. «Παρά τις σχετικά άνετες συνθήκες ζωής της, η μητέρα μου ποτέ δεν προσαρμόστηκε σε όσα όριζε το σύστημα του φυλετικού διαχωρισμού. Μας έμαθε να σεβόμαστε τον εαυτό μας από το πρώτο λεπτό».

Η Αλμπέρτα Κινγκ πάλεψε για τα δικαιώματα των Μαύρων και των γυναικών. Έφυγε από τη ζωή το 1974, όταν εκτελεστής την πυροβόλησε στο κεφάλι την ώρα που έπαιζε μουσική στην εκκλησία της ενορίας της.

Μαχάλια Τζάκσον

Η κορυφαία ερμηνεύτρια που πολλοί έχουν αποκαλέσει Βασίλισσα του Γκόσπελ και «φωνή του κινήματος» , ήταν η γυναίκα που φώναξε «Πες τους για το όνειρο, Μάρτιν!» την ημέρα που ο Κινγκ εκφώνησε τον πασίγνωστο λόγο I Have a Dream στην Ουάσινγκτον, το Μάρτιο του 1963.

Αυτή η μία απλή κι ενθαρρυντική φράση του έδωσε κουράγιο κι άλλαξε ολόκληρη την ομιλία του μ’ έναν τρόπο που επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

πηγή: Wikipedia.org

Η Τζάκσον και ο Κινγκ  γνωρίστηκαν το 1956, όταν ο στενότερός του σύμβουλος, Ραλφ Ντέιβιντ Αμπενάρθι, την κάλεσε σε μία κινητοποίηση υπέρ του μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι. Από εκείνη τη μέρα, έγινε από τις θερμότερες υποστηρίκτριές του. Kι εκείνος, βασιζόταν πάνω της. Λέγεται, μάλιστα, πως τις μέρες που ένιωθε άσχημα ψυχολογικά, την καλούσε να του τραγουδήσει.

Ντόροθι Κότον

Η Ντόροθι Κότον ήταν η μοναδική γυναίκα στο συμβούλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Περνούσε τόσο χρόνο μαζί του που πολλοί την αποκαλούσαν δεύτερη σύζυγό του. Εκείνη, όμως, πάντα δήλωνε πως ήταν ο καλύτερός της φίλος.

πηγή: Instagram @ thelilynews

Εκπαίδευσε χιλιάδες ακτιβιστές, εκφωνούσε ομιλίες υπέρ του δικαιώματος στην ψήφο και τις ειρηνικές κινητοποιήσεις. Πριν γνωριστεί με τον Κινγκ, διοργάνωνε πολλές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο φυλετικό διαχωρισμό κι έδινε μάχη κατά του ρατσισμού.

Έλλα Μπέικερ

Η «Μητέρα του Κινήματος», όπως είναι γνωστή, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των Μαύρων. Ακόμη κι αν το όνομά της έχει ξεχαστεί, το έργο της μένει αθάνατο.

πηγή: Instagram @juliescelfo

Η σχέση της με το Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν τεταμένη, καθώς του μιλούσε «έξω από τα δόντια». Αναγνωρίζοντας, όμως, την προσφορά της και σεβόμενος την ηλικία της, εκείνος ακολουθούσε πάντα τις συμβουλές της. Δυσκολευόταν, όμως, να την αφήσει να ηγηθεί καθώς ήταν γυναίκα και οι αντιλήψεις του για τους ρόλους των φύλων δε διέφεραν από αυτές των υπόλοιπων ανδρών της δεκαετίας του ’60.

Ντόροθι Χάιτ

Η Ντόροθι Χάιτ είναι η γυναίκα που επηρέασε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όσο κανείς άλλος. Συναντήθηκαν πρώτη φορά όταν εκείνος ήταν 15 ετών και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με το Κίνημα. Στο ξεκίνημά του, μάλιστα, ήταν η μοναδική γυναίκα που έλεγε τη γνώμη της στα συμβούλια λήψης αποφάσεων.

πηγή: wikipedia.org

Η Χάιτ θεωρείται μία από τις πιο επίμονες Αμερικανίδες ακτιβίστριες. Επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση των Μαύρων γυναικών και για χρόνια ήταν η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νέγρων, όπως ονομαζόταν. Συνίδρυσε την ομάδα Wednesdays in Mississippi, η οποία αποτελούταν από γυναίκες κάθε χρώματος και φυλής, ενώ θεωρείται «Μητέρα του Κινήματος».

Δεν «μάλωνε» τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όπως η Έλλα Μπέικερ. Αντίθετα, του υπενθύμιζε διαρκώς τη διαφορά ηλικίας του και, αμέσως, εκείνος ένιωθε υποδεέστερος. Ο σεβασμός του απέναντί της ήταν αμέριστος.

Πράθια Χολ

H δυναμική αυτή ακτιβίστρια ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες επικεφαλής του Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) στη νότια Τζόρτζια.

πηγή: Instagram @astriddylan23

Λέγεται πως η Πάρθα Χολ είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να γράψει το περίφημο I Have a Dream. Λίγο πριν ξεκινήσει μία συνάντηση, εκείνη προσφέρθηκε να πει μία προσευχή. Μίλησε για το όνειρό της, με λόγια που έκαναν τον έκαναν να βγάλει το καπέλο του και να συγκινηθεί.

Χάρη στην προσευχή της αυτή, ο Κινγκ «κέρδισε» τους Αμερικανούς εκείνον το Μάρτιο του ’63.

 

Διαβάστε επίσης:

5 δυναμικές γυναίκες που μετέτρεψαν την αποτυχία σε μεγάλο success story

3 «πρώτες» γυναίκες που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου

6 γυναίκες που δείχνουν πως τα πρότυπα ομορφιάς, είναι για να σπάνε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση