NEED TO KNOW

Η ακτιβίστρια που μόρφωσε 900 γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν μέσα από ένα tablet

πηγή: Instagram @afghania_barakzai

Τα επίπεδα αναλφαβητισμού στο Αφγανιστάν είναι δραματικά υψηλά. Πολλά κορίτσια, ιδιαίτερα εκείνα που κατοικούν σε βιομηχανικές περιοχές, εγκαταλείπουν το σχολείο, ή δεν ξεκινούν καν, εξαιτίας του μεγάλου φόβου που αισθάνονται, της διαπλοκής που κυριαρχεί και της οικονομικής τους κατάστασης.

Η Παστάνα Ζαλμάι Καν Ντουράνι, παλεύει να το αλλάξει αυτό. Έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία σήμερα βοηθά 900 γυναίκες και κορίτσια να μορφωθούν, την ώρα που το σχολείο τους είναι απαγορευμένο. Η Πρέσβειρα της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργάτιδα του Ιδρύματος της Μαλάλα Γιουσαφζάι, ξεκίνησε την LEARN, όπως ονομάζεται, στη γενέτειρά της, Κανταχάρ. Έχει όμως στόχο να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.


Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στο Αφγανιστάν, η οικογένειά της αναζήτησε καταφύγιο στο Πακιστάν. Εκείνη, επέστρεψε όταν τελείωσε το σχολείο και ήρθε η ώρα να σπουδάσει. Σοκαρίστηκε όταν είδε τα επίπεδα αναλφαβητισμού στις γυναίκες, ενώ μία ξαδέλφη της τής αποκάλυψε πως δεν μπορούσε καν να διαβάσει. «Στις κοινωνίες μας, το να βγαίνει μία γυναίκα από το σπίτι, θεωρείται ταμπού. Πολλές συγγενείς μου έχουν να βγουν χρόνια, επειδή δε μοιάζει φυσιολογικό. Είναι δύσκολο και χρονοβόρο το να αλλάξουμε τα μυαλά των ηλικιωμένων, οπότε έπρεπε να βρω μία εναλλακτική», δήλωσε σε συνέντευξή της στο globalvoices.org.

Έκανε την έρευνά της και, τελικά, ίδρυσε την LEARN από το σπίτι της, μέσα από ένα tablet. Κανείς δεν πίστευε στο όραμά της, παρά μόνο οι γονείς της. Και πλέον, αποδεικνύει καθημερινά σε όλους πόσο άδικο είχαν, όταν της γύρισαν την πλάτη.


«Δεν μπορώ να ζητήσω από έναν πατέρα να στείλει τα κορίτσια του σε ένα σχολείο που κάηκε μπροστά στα μάτια του. Μπορώ, όμως, να παρέχω την ασφαλέστερη εναλλακτική – οι κόρες του θα μένουν σπίτι και, παράλληλα, θα λαμβάνουν την εκπαίδευση που τους αξίζει».

 

Διαβάστε επίσης:

Benazir Bhutto: Η γυναίκα που πάλεψε για τη δημοκρατία στο Πακιστάν

Ζάρα και Ζενούμπια Καν: Οι δίδυμες από το Πακιστάν έγιναν οι νεότερες προγραμματίστριες της Microsoft στα 10 τους χρόνια

Saba Sahar: Η πρώτη Αφγανή σκηνοθέτιδα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, θύμα δολοφονικής επίθεσης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση