INSPIRATION

Saba Sahar: Η πρώτη Αφγανή σκηνοθέτιδα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, θύμα δολοφονικής επίθεσης

πηγή: Facebook

Δεκατέσσερα χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν διέταξαν όλα τα νοικοκυριά της Καμπούλ να μαυρίσουν τα παράθυρά τους, έτσι ώστε οι γυναίκες να μην μπορούν να δουν από έξω, μια γυναίκα αναλαμβάνει δράση πίσω από την κάμερα και φορώντας γόβες στιλέτο και έντονο μακιγιάζ δίνει σκηνοθετικές οδηγίες. Ο λόγος για την Saba Sahar, την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα του Αφγανιστάν και ηθοποιό.

Στις 25 Αυγούστου 2020, δέχθηκε δολοφονική επίθεση, όταν τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Στο όχημα, εκείνη τη στιγμή, βρίσκονταν πέντε άτομα, η 44χρονη ηθοποιός, δύο σωματοφύλακες, ένα παιδί και ο οδηγός, βάσει πληροφοριών του BBC. Σύμφωνα με τον σύζυγό της, οι σωματοφύλακες τραυματίστηκαν, ενώ σώοι είναι το παιδί και ο οδηγός. Η Sahar δέχθηκε μια σφαίρα στο στομάχι. «Έφτασα στη σκηνή και είδα τους τραυματίες. Έδωσα τις πρώτες βοήθειες (στην Sahar) και τη μεταφέραμε στα επείγοντα και μετά στο αστυνομικό νοσοκομείο», αποκάλυψε ο σύζυγός της, Emal Zaki. Η ηθοποιός υποβλήθηκε σε επέμβαση και όπως όλα δείχνουν θα επιζήσει.

Πηγή φωτογραφίας www.dailymail.co.uk

Αν και καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη, είναι σχεδόν βέβαιο πως η Sahar δέχθηκε αυτή την επίθεση λόγω των πεποιθήσεων και της δράσης της. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε, μέσω twitter, την επίθεση και σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έχουν αυξηθεί οι δολοφονικές επιθέσεις κατά ακτιβιστών, δημοσιογράφων και ηθοποιών.

Μια θαρραλέα γυναίκα με σπουδαία δράση

Η Saba Sahar γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1975, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Από μικρή ήταν ανήσυχο πνεύμα, ατίθαση, που δεν δέχτηκε ποτέ να υποταχθεί στο ανδροκρατούμενο καθεστώς της γενέτειράς της. Σε μια χώρα όπου μόνο το 12% των γυναικών μπορούν να διαβάσουν και ακόμα λιγότερες εργάζονται, η ίδια κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα του Αφγανιστάν και ηθοποιός. Μάλιστα, πριν από την κινηματογραφική της ενασχόληση, είχε εκπαιδευτεί ως αστυνομικός και άρχισε να εργάζεται για το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ηλικία 14 ετών. Ακόμη και σήμερα εργάζεται -με μερική απασχόληση- στην αστυνομία της Καμπούλ.

Όλες οι ταινίες της είναι αστυνομικά δράματα και κάθε της ηρωίδα, που ενσαρκώνεται από την ίδια, είναι αξιωματικός, που μάχεται για τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα ενάντια στους κακούς. Με έντονο το στοιχείο της δράσης, η πρωταγωνίστρια μάχεται για τις πεποιθήσεις της και την προστασία των αδύναμων, φορώντας μακριά, παραδοσιακά φορέματα, οδηγώντας μοτοσικλέτα και πυροβολώντας με το ένα χέρι.

Μιλώντας στο The Guardian, είχε πει: «Η δημιουργία ταινιών είναι η αγάπη μου. Λατρεύω τη χώρα μου. Θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι υπάρχουν περισσότερα για το Αφγανιστάν από τις μάχες, τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία. Αν πεθάνω επειδή ζητώ τα δικαιώματά μου και εμπνέω άλλες γυναίκες να παλέψουν για τα δικά τους, τότε είμαι έτοιμη να χάσω τη ζωή μου.»

Στην ίδια συνέντευξη είχε εκμυστηρευθεί πως κάποια στιγμή είχε συναντήσει, στο σπίτι της στα περίχωρα της Καμπούλ, έναν διοικητή των Ταλιμπάν, ο οποίος με ήρεμη και σταθερή φωνή της είχε πει πως «το είδος των ταινιών που προορίζονται για ψυχαγωγία είναι ενάντια στη σαρία. Κάθε ταινία που είναι αντίθετη με το νόμο και την αρχή της σαρία πρέπει να απαγορευτεί. Οι δημιουργοί αυτών των ταινιών θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Εάν αυτό δεν τους σταματήσει, θα τους τιμωρήσουμε σύμφωνα με τη σαρία. Και η τιμωρία είναι ο θάνατος».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Sahar είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της, αφού οι θέσεις της υπέρ των γυναικών και των δικαιωμάτων τους, προκαλούν τις συντηρητικούς και αυταρχικούς της χώρας. «Θέλω να δείξω ότι οι Αφγανές γυναίκες είναι ικανές να κάνουν οτιδήποτε κάνουν οι άνδρες. Θέλω να δείξω στους συντηρητικούς που κλειδώνουν τις κόρες και τις συζύγους τους στο σπίτι ότι πρέπει να τους αφήσουν να εκπαιδευτούν, να βγάλουν χρήματα και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν» είχε δηλώσει στην συνέντευξη της στο βρετανικό Μέσο. Γνωρίζει πως ο τρόπος, που έχει επιλέξει να ζει, έχει ένα τίμημα, το οποίο είναι διατεθειμένη να πληρώσει, προκειμένου οι δύο γιοι και οι δύο κόρες της να μεγαλώσουν σε μια χώρα όπου όλοι είναι ίσοι.

«Κάθε πρωί, όταν φεύγω από το σπίτι, ξέρω ότι μπορεί να σκοτωθώ και ίσως να μην ξαναδώ την οικογένειά μου. Πριν από λίγα χρόνια, κάποιοι άρχισαν να με καλούν στο κινητό και να με απειλούν.  Μου είπαν να αποχαιρετήσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα γιατί σύντομα θα ήμουν νεκρή». Όταν κατέφυγε στο Υπουργείο Εσωτερικών, εντόπισε τον αριθμό των κλήσεων και την περιοχή, απ’οπου καλούσαν όμως αυτό δεν τους πτόησε. «Μου τηλεφώνησαν ξανά και ρώτησαν γιατί πήγα στις αρχές. Είπαν ότι ακόμα κι αν ολόκληρη η κυβέρνηση είναι πίσω σου, θα σε σκοτώσουμε. Θα σας σκοτώσουμε στο δρόμο, σε δημόσια θέα».

Στην δύσκολη και επικίνδυνη πορεία της, πολλοί φίλοι και συγγενείς την εγκατέλειψαν. Όμως, εκείνη έχει έναν στόχο να υπηρετήσει και μένει πιστή στις πεποιθήσεις της. Ακόμη κι αν αυτό στοιχίσει τη ζωή της, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να δημιουργεί ταινίες, να μάχεται γι’ αυτό που από μικρή αγαπάει να κάνει και να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις γυναίκες της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Gauri Lankesh: Η ατρόμητη Ινδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια

Howey Ou: H «Greta Thunberg της Κίνας» πληρώνει το σκληρό τίμημα του ακτιβισμού της

Ο λόγος που δε θα γεννηθούν 6.8 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση