NEED TO KNOW

Ιστορική στιγμή για τη Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα: Έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

Η Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα γράφει ιστορία. Η οικονομολόγος με καταγωγή από τη Νιγηρία θα γίνει η πρώτη γυναίκα και Αφρικανή Πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Από το 1995, όταν ο ΠΟΕ ιδρύθηκε, από τη συγκεκριμένη θέση έχουν περάσει έξι άνδρες.

Η πρώην Υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, η οποία πρόσφατα έλαβε αμερικανική υπηκοότητα, πέρασε την τελευταία 25ετία στην Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Twitter, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 ήταν η πρόεδρος του ΔΣ της GAVI, της Συμμαχίας Εμβολίων που στηρίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον ίσο καταμερισμό των εμβολίων κατά του κορονοϊού.


Η Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα, έχοντας τη στήριξη πολλών μελών του ΠΟΕ, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ήταν υποψήφια για τη νέα της θέση με αντίπαλη την υπουργό Εμπορίου της Νοτίου Κορέας Γιου Μαϊγιούνγκ-χι, η οποία είχε συμμαχήσει με την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Γιου Μαϊγιούνγκ-χι δηλώνει πως αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας έπειτα από «έντονη σύσκεψη» με τις ΗΠΑ. Έτσι, το μόνο που μένει είναι η επίσημη επικύρωση της νίκης της Οκόντζο – Ιουεάλα, κάτι που ενδέχεται να μη γίνει άμεσα. Κι αυτό γιατί η εκλογή του Μπάιντεν συνεπάγεται το διορισμό νέου αντιπροσώπου στον Οργανισμό, και ίσως πάρει περισσότερο χρόνο από όσο συνηθίζεται.

«Ο ΠΟΕ χρειάζεται έναν ηγέτη αυτήν τη στιγμή. Χρειάζεται νέα ματιά, νέο πρόσωπο, κάποιον τρίτο, κάποιο με τη δυνατότητα να κάνει μεταρρυθμίσεις και να συνεργαστεί με τα μέλη ώστε να βεβαιωθεί πως ο ΠΟΕ θα ξεπεράσει τη μερική παράλυση στην οποία βρίσκεται», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα.


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η ισότιμη εκπροσώπηση και ηγεσία στην πολιτική και κοινωνική σφαίρα είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους Παγκόσμιους Στόχους ως το 2030. Και πάλι, οι γυναίκες «βρίσκονται στο παρασκήνιο σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στον κόσμο, και η ισότητα των φύλων στην πολιτική μοιάζει μακρινή». Επιπλέον, μόνο 21 χώρες έχουν γυναίκα πρωθυπουργό και 119 δεν είχαν ποτέ γυναίκα στην ηγεσία, σύμφωνα με αναφορά.

Οι Αφρικανές επηρεάζονται δυσανάλογα από την άνιση κατανομή της εξουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα θα μείνει στην ιστορία.

 

Διαβάστε επίσης:

Αβρίλ Χέινς: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ

Κάθλιν Χικς: Η πρώτη γυναίκα στη θέση της αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

Η Κάμαλα Χάρις γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση