ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

«Ήθελα να πάρω τη δύναμή μου πίσω»: Όταν η Lady Gaga μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη

«Ήθελα να πάρω τη δύναμή μου πίσω»: Όταν η Lady Gaga μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη
πηγή: Instagram @ladygaga

Το 2018, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία A Star Is Born, η Lady Gaga απέδειξε σε όλους πόσο ταλαντούχα είναι πραγματικά. Δε δίστασε να δείξει μία πιο ευαίσθητη πλευρά της, ενώ βραβεύθηκε για την ερμηνεία της. Σε μία τέτοια βράβευση ήταν που έριξε τα «τείχη» που την προστάτευαν και μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. «Ήθελα να πάρω τη δύναμή μου πίσω», είπε.

«Δοκίμασα το ένα φόρεμα μετά το άλλο όταν ετοιμαζόμουν για αυτήν την εκδήλωση, τον έναν κορσέ μετά τον άλλο, τη μία γόβα μετά την άλλη, ένα διαμάντι, ένα φτερό, χιλιάδες λεπτά υφάσματα και τα ομορφότερα μετάξια του κόσμου. Για να είμαι ειλικρινής, ένιωθα άρρωστη. Και αναρωτήθηκα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια το να είσαι γυναίκα στο Χόλιγουντ; Δεν είμαστε απλώς αντικείμενα που διασκεδάζουν τον κόσμο. Δεν είμαστε απλές εικόνες που θα φέρουν χαμόγελα και άλλες εκφράσεις στα πρόσωπα των ανθρώπων. Δεν είμαστε διαγωνιζόμενες σε καλλιστεία, να περπατάμε η μία μετά την άλλη για να ευχαριστήσουμε το κοινό. Εμείς οι γυναίκες του Χόλιγουντ, είμαστε φωνές. Έχουμε βαθιές σκέψεις και ιδέες και πεποιθήσεις και αξίες για τον κόσμο μας, κι έχουμε τη δύναμη να μιλάμε και να ακουγόμαστε και να παλεύουμε όταν μας φιμώνουν.

Οπότε, μετά από δέκα περίπου φορέματα, με μία βαριά θλίψη στην καρδιά μου, γνωρίζοντας πως το μόνο που μετρούσε ήταν το τι θα φορούσε στο κόκκινο χαλί, είδα αυτό το oversized Marc Jacobs κοστούμι, να κρύβεται στη γωνία», είπε.

«Και ξέσπασα σε κλάματα. Στο κοστούμι, ένιωθα ο εαυτός μου σήμερα. Στο κουστούμι, ένιωθα την αλήθεια μου. Και μετά, έπαψα να ψάχνω τι θα πω σήμερα, όλα έγιναν ξεκάθαρα».

«Ως επιζώσα σεξουαλικής κακοποίησης από κάποιον στη βιομηχανία διασκέδασης, ως γυναίκα που δεν αισθάνεται ακόμη αρκετά γενναία για να πει το όνομά του, ως γυναίκα που ζει με χρόνιο πόνο, ως γυναίκα που από μικρή μάθαινα να ακούω τι μου λένε οι άνδρες, αποφάσισα πως σήμερα ήθελα να πάρω τη δύναμή μου πίσω. Σήμερα, φόρεσα παντελόνι».

«Κατάλαβα ότι έπρεπε να νιώσω δυνατή και να είμαι ο εαυτός μου – σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Για να αντισταθώ στα πρότυπα του Χόλιγουντ, ό, τι κι αν σημαίνει αυτό. Να πάω κόντρα στο ότι θα εντυπωσιάσω με τα ρούχα μου. Να χρησιμοποιήσω αυτό που πραγματικά μετράει: Τη φωνή μου.

Όταν κακοποιήθηκα σεξουαλικά στα 19 μου, άλλαξα για πάντα. Ένα κομμάτι μου ”έκλεισε” για χρόνια. Δεν το είπα πουθενά. Ούτε στον ίδιο μου τον εαυτό. Και ένιωσα ντροπή – ακόμη και σήμερα που στέκομαι μπροστά σας. Νιώθω ντροπή για αυτό που μου συνέβη. Υπάρχουν ακόμη μέρες που σκέφτομαι ότι εγώ έφταιξα. Όταν μοιράστηκα αυτό που μου συνέβη με πανίσχυρους άνδρες σε αυτήν τη βιομηχανία, κανείς δε με βοήθησε. Κανείς δεν προσφέρθηκε να με καθοδηγήσει ή να μου δώσει ένα χέρι να πιαστώ, να με οδηγήσει σε ένα μέρος που θα ένιωθα δικαιοσύνη, δε μου έδειξαν ούτε ένα μέρος παροχής ψυχικής βοήθειας την οποία είχα ανάγκη. Αυτοί οι άνδρες κρύφτηκαν επειδή φοβήθηκαν μην χάσουν τη δύναμή τους. Κι επειδή εκείνοι κρύφτηκαν, άρχισα να κρύβομαι κι εγώ.

Έμεινα κρυμμένη για καιρό, μέχρι που άρχισα να νιώθω σωματικό πόνο. Μετά, έπρεπε να πάω στο γιατρό γιατί δεν ήξερα τι πρόβλημα είχα. Και μετά διαγνώστηκα με διαταραχή μετατραυματικού στρες και ινομυαλγία», πρόσθεσε και εξήγησε τι είναι το καθένα.

«Κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, διατροφικές διαταραχές, τραύμα – αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί να αισθανθείς σ’ αυτό το κύμα πόνου. Οπότε, αυτό που θέλω να πω σε αυτό το δωμάτιο γεμάτο ισχυρούς άνδρες και γυναίκες, είναι να δουλέψουμε μαζί και να στρέψουμε τον κόσμο στην καλοσύνη. Τώρα, έχω την τύχη να μπορώ να βρω τη βοήθεια που χρειάζομαι. Όμως για πολλούς, η βοήθεια είτε δεν υπάρχει, είτε αδυνατούν να την καλύψουν οικονομικά. Θέλω να δω την ψυχική υγεία να γίνεται παγκόσμια προτεραιότητα. Δεν έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τις προκλήσεις και τις τραγωδίες που θα φέρει η ζωή. Όμως, μπορούμε να συνεργαστούμε. Αυτό το δωμάτιο μπορεί να συνεργαστεί και να θεραπεύσουμε ο ένας τον άλλο. Και μπορούμε επίσης να βρούμε τη δύναμη και να ζητήσουμε βοήθεια όταν χρειάζεται».

«Ας υψώσουμε τη φωνή μας. Ξέρω ότι ήδη το κάνουμε, αλλά ας φωνάξουμε δυνατότερα. Και όχι μόνο ως γυναίκες. Αλλά ως άνθρωποι. Και ας δούμε πως υπάρχουν εξαιρετικοί άνδρες εκεί έξω. Και ας τους ζητήσουμε να μας κρατήσουν το χέρι. Για δικαιοσύνη. Για να ακουστούμε. Για την ισότητα. Θα παλέψουμε για τη δικαιοσύνη τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες και κάθε ταυτότητα φύλου. Για εμένα, αυτό σημαίνει το να είσαι γυναίκα στο Χόλιγουντ. Το να έχω μία πλατφόρμα. Έχω την ευκαιρία να κάνω τη διαφορά. Προσεύχομαι να ακούσουμε και να πιστέψουμε και να προσέξουμε όλους τους γύρω μας, όλους εκείνους που έχουν ανάγκη. Να δώσετε το χέρι βοηθείας. Να γίνετε κινητήριος δύναμη για αλλαγή».

 

Διαβάστε επίσης:

#MίλαΚιΕσύ: Η Ε. μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε ως παιδί – Τώρα, χρειάζεται τη βοήθειά μας

Δεν είναι απλά μια ιστορία, είναι ομολογία – Η duo περνάει το πιο ηχηρό μήνυμα βάζοντας τέλος στα «αλλά»

#WhyIDidntReport: Θύματα βιασμού εξηγούν γιατί ποτέ δεν κατήγγειλαν αυτό που τους συνέβη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση