RETRO

Julie d’Aubigny: Η ξιφομάχος και ντίβα της όπερας με την πολυτάραχη ζωή

Η αμφιφυλόφιλη σοπράνο με τον άσωτο βίο είναι αδύνατο να ξεχαστεί

πηγή: wikipedia.org
πηγή: wikipedia.org

Ήταν κορυφαία ντίβα της Όπερας κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Παράλληλα, ο άσωτος βίος της την οδήγησε όχι μία, αλλά δύο φορές μπροστά στο Βασιλιά, εκλιπαρώντας για συγχώρεση. Η Julie d’Aubigny έζησε μία ζωή βγαλμένη από ταινία.

Γεννήθηκε στη Γαλλία, μάλλον το 1673. Ήταν το μοναχοπαίδι του ευγενή Κόμη του Armagnac και μεγάλωσε όπως κάθε επιφανής κοπέλα της εποχής. Έμαθε ιππασία και πήγε στο Παρίσι, ενώ έγινε κυρία της αυλής του Παλατιού των Βερσαλλιών στα 9 της μόλις χρόνια.

Από μικρή ήρθε σε επαφή με τα ξίφη. Κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει το ταλέντο της και το γνώριζε καλά. Προκαλούσε όποιον έβρισκε στο δρόμο της και εξέπληττε τους αντιπάλους της. Ο πατέρας της αποφάσισε να της βρει έναν αξιόλογο προπονητή, ενώ απαίτησε να εξασκείται της μαζί με νεαρά αγόρια, τα οποία δεν κατάφερναν να τη φτάσουν και γέμιζαν ντροπή. Εκείνη, ένιωθε εξίσου άβολα. Όχι λόγο των ικανοτήτων της, φυσικά, αλλά εξαιτίας του φύλου της. Ξεκίνησε, έτσι, να ντύνεται με ανδρικά ρούχα.

Μπήκε στην εφηβεία κι ερωτεύτηκε έναν δάσκαλο ξιφασκίας ονόματι Seranne. Το έσκασε μαζί του, με τα συναισθήματά της να έχουν μπει μπροστά από τη λογική. Πήγαιναν σε πανηγύρια και ταβέρνες, έκαναν επιδείξεις ξιφομαχίας κι έβγαζαν τα προς το ζην, όμως η φτώχεια δεν της ταίριαζε. Δεν άργησε να τον αφήσει για να πορευτεί μόνη της.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον δέκα άνδρες τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από ξιφομαχία μαζί της. Η γαλλική νομοθεσία, όμως, ήταν σκληρή κι απαγόρευε κάθε είδους ένοπλη σύγκρουση. Ο λόγος που η Julie d’ Aubigny δε φυλακίστηκε ποτέ, βρίσκεται στη βαθιά σεξιστική κοινωνία της εποχής. Όλοι οι νόμοι αναφέρονταν σε άνδρες. Κανένας δε σκέφτηκε πως και οι γυναίκες ήταν πολίτες του κράτους, όλοι θεωρούσαν πως ήταν άβουλα πλάσματα και, κυρίως, απολύτως ανίκανες να κρατήσουν όπλο στα χέρια τους. Εκεί ακριβώς «πάτησε» και έπεισε Βασιλιά και δικαστές πως δεν είχε παρανομήσει.

Μία φορά μόνο έφτασε κοντά στο να χάσει την ελευθερία της. Η ιστορία, μάλιστα, είναι τόσο παράξενη που μοιάζει περισσότερο με αστικό μύθο κι όχι πραγματικότητα. Αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Κατάφερε να κερδίσει τον έρωτα της κόρης ενός εμπόρου. Εκείνος, ήταν αποφασισμένος να τις χωρίσει και έστειλε το παιδί του σε ένα μοναστήρι. H Julie, όμως, που είχε αρχίσει να αναπτύσσει συναισθήματα για τη νεαρή, κατάστρωσε ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τη φέρει κοντά της.

Μία από τις καλόγριες είχε μόλις φύγει από τη ζωή, οπότε η d’ Aubigny έκλεψε τη σορό της και την έβαλε στο δωμάτιο της ερωμένης της. Πριν φύγουν μαζί, έβαλαν φωτιά σε ολόκληρο το κτίριο. Φυσικά, δεν άργησαν να τη βρουν, να την κατηγορήσουν για απαγωγή, αρπαγή πτώματος και εμπρησμό, ενώ την καταδίκασαν σε θάνατο στην πυρά.

Προκειμένου να αποφύγει την ποινή της, πήγε κρυφά στο Παρίσι. Εκεί ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά στην Όπερα. Είχε σχέση με το συνάδελφό της Gabriel-Vincent Thévenard που, όταν κατέκτησε τη θέση του στη λυρική σκηνή, τυφλωμένος από αγάπη, απαίτησε να προσληφθεί και η γυναίκα της ζωής του. Οι υπεύθυνοι δέχθηκαν και μαγεύτηκαν από το ταλέντο της. Εκείνοι, μάλιστα, έπεισαν το Βασιλιά να της δώσει χάρη για δεύτερη φορά.

Κυριάρχησε, έτσι, στη γαλλική μουσική σκηνή από το 1690 έως το 1694. Εκείνη την τετραετία έγινε γνωστή ως La Maupin ή Mademoiselle Maupin. Το κοινό πάλευε να βρει εισιτήρια για τις παραστάσεις της κι η ίδια ζούσε ένα όνειρο.

Είχε γίνει σταρ, όμως δεν μπορούσε να τηρήσει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Κάποτε, απείλησε να πυροβολήσει τη Δούκισσα του Λουξεμβούργου και επιτέθηκε στο σπιτονοικοκύρη της. Ο μετέπειτα εραστής της, όταν την είδε να αυτοτραυματίζεται επί σκηνής, της προσέφερε σαράντα χιλιάδες φράγκα για να τον αφήσει ήσυχο.

πηγή: wikipedia.org

Η Julie d’ Aubigny έφυγε από τη ζωή το 1707, στα 33 της χρόνια, στο ησυχαστήριό της. Δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το χαμό της Madame la Marquise de Florensac, της αγαπημένης της και ομορφότερης Γαλλίδας, η οποία έκλεισε τα μάτια της δύο χρόνια νωρίτερα.

Η ξιφομάχος και σοπράνο, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, είχε ζήσει τόσα πολλά.

 

Διαβάστε επίσης:

Ada Lovelace: Η κόρη του Λόρδου Byron που άλλαξε τον κόσμο

Maria Callas: Η τραγική ιστορία της κορυφαίας σοπράνο

Virginia Woolf: Η συγγραφέας που λάτρεψε τη μόδα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση