HOUSE & GARDEN

Kαμίλ Γουαλάλα: Η designer που οραματίζεται covid-free την Οxford Street του Λονδίνου – Εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα

oxford street
πηγή: facebook @camille walala

Η Καμίλ Γουαλάλα, καλλιτέχνιδα και interior designer, εδώ και 23 χρόνια, ζει και ασκεί την τέχνη της στο Λονδίνο, που η ίδια αποκαλεί “σπίτι”. Από τη στιγμή που ο κορονοϊός άλλαξε τα πάντα στις ζωές μας, αξιοποίησε τη φαντασία της για να οραματιστεί ένα ασφαλέστερο μέλλον στους δημόσιους χώρους του.

Η έμπνευση της προέκυψε, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με το ποδήλατο στην πολυσύχναστη Oxford Street, παρέα με τη συνεργάτιδα της Τζούλια Τζομά. Όσο παρατηρούσε το περιβάλλον γύρω της, σκέφτηκε αν όλος αυτός ο χώρος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το κοινό με ασφάλεια. Κατέληξε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αν ο σχεδιασμός παραπέμψει σε αυτόν της αρχαίας ελληνικής αγοράς.


Οραματίστηκε λοιπόν, έντονα χρώματα και αντιθέσεις, σε γεωμετρικά μπλοκ, που παραπέμπουν σε μια μεγαλύτερης κλίμακας εκδοχή, από τουβλάκια Lego. Σε όλο εκείνο το σημείο, υπάρχουν πολλά παγκάκια, ώστε να μπορεί το κοινό να αλληλοεπιδρά περισσότερο με τη φύση, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Επίσης στο κέντρο βρίσκεται μια μεγάλη πηγή νερού.

Αν και ο σχεδιασμός είναι ένα υποθετικό σενάριο για  ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική εικόνα της Oxford Street, αποτελεί συγχρόνως μια υλοποιήσιμη σοβαρή πρόταση για ένα νέο, πιο εμπλουτισμένο αστικό τοπίο.


Η συζήτηση για τη δημιουργία μιας πρωτεύουσας χωρίς αυτοκίνητα δεν είναι καινούρια, αλλά η ευφάνταστη και πιο καλλιτεχνική προσέγγιση της Γουαλάλα, μπορεί να είναι ακριβώς η έμπνευση που χρειάζεται η πόλη, για να κάνει μια μεγάλη αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή και ο κορονοϊός, είναι δύο μεγάλες απειλές για την υγεία. Επομένως ο “πράσινος” σχεδιασμός και ο σεβασμός στη φύση για μια πλατεία που επικεντρώνεται στους πεζούς, πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά τις επόμενες γενιές.

Η τέχνη σε συνδυασμό με το design, επιδρούν σημαντικά στη ζωή των ανθρώπων, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Οι χώροι που ζούμε και κινούμαστε, επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και την υγεία μας.

Η κρίση που έφερε η πανδημία ίσως να δίνει την κατάλληλη αφορμή για να συλλογιστούμε πιο σοβαρά το μέλλον.

Διαβάστε επίσης;

Άλισον Γκέιλερ: Η επιχειρηματίας που φέρνει την ισότητα στο χώρο του αθλητισμού

Σίλπα Γιαρλαγκάντα: Από τη φοιτητική εστία του Harvard, βρέθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες σχεδιάστριες πολυτελών κοσμημάτων

Oprah Winfrey: Από τα όρια της φτώχειας στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση