POWER

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θα χρειαστούν 257 χρόνια για την ισότητα ανδρών και γυναικών

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ορκωμοσία Μπάιντεν: Είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές
πηγή: Faceboook

«Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, θα απαιτηθούν 257 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα για να εξισωθούν γυναίκες και άνδρες όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις αποδοχές τους, καταδεικνύουν τον εξαιρετικά μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας για την ισότητα των δύο φύλων», έγραψε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών μεταξύ Γυναικών και Ανδρών.

Τόνισε πως «η πραγματικότητα είναι αμείλικτη». Το χάσμα των φύλων διευρύνεται, οι γυναίκες υποτιμώνται στην αγορά εργασίας και ο δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς.

Ήρθε η ώρα, όπως ανέφερε, να καθιερωθούν κανόνες για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που γεννούν ανισότητες και διακρίσεις και τη διαμόρφωση συνθηκών για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Η πλήρης και ισότιμη αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής προόδου και αλληλεγγύης, ενώ μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας», σημείωσε.

Αναλυτικά η ανάρτηση της ΠτΔ:

Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών μεταξύ Γυναικών και Ανδρών. Αν και έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που η αρχή της ισότητας των αμοιβών ενσωματώθηκε σε διεθνή σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), το αίτημα «ίση αμοιβή για ίση εργασία» διαρκώς επιστρέφει. Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με τις οποίες, αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, θα απαιτηθούν 257 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα για να εξισωθούν γυναίκες και άνδρες όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις αποδοχές τους, καταδεικνύουν τον εξαιρετικά μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας για την ισότητα των δύο φύλων.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: οι γυναίκες συνήθως έχουν χαμηλότερες αποδοχές, μικρότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, υποεκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης, ενώ επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος της «αόρατης εργασίας» που σχετίζεται με την παροχή της οικιακής φροντίδας. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, το χάσμα των φύλων γίνεται ακόμη πιο αισθητό, αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες εργάζονται σε κλάδους στους οποίους οι αμοιβές είναι χαμηλότερες και έχουν πληγεί βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Είναι η ώρα να καθιερώσουμε καλύτερους κανόνες για τη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών σε αναπτυσσόμενους και καλά αμειβόμενους τομείς, τη μείωση του μισθολογικού χάσματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την καταπολέμηση των στερεοτύπων που γεννούν ανισότητες και διακρίσεις και τη διαμόρφωση συνθηκών για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η πλήρης και ισότιμη αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής προόδου και αλληλεγγύης, ενώ μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας, ιδίως στην ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογική πρόοδος και η ψηφιακή μετάβαση μπορούν να προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για την ισότιμη πρόσβαση και ανάδειξη των γυναικών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, προς όφελος της κοινωνίας συνολικά.

Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών μεταξύ Γυναικών και…

Geplaatst door Katerina Sakellaropoulou op Vrijdag 18 september 2020

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες διευθύντριες δεν αντιμετωπίζονται με ισότητα – Το 45% δηλώνει ότι δεν ακούγεται στις τηλεδιασκέψεις

ΟΗΕ: Η ανισότητα των φύλων θα έπρεπε να προκαλεί παγκόσμια ντροπή

Βασιλική Λαζαράκου: Η Ελλάδα ενδυναμώνει την ισότητα και εκσυγχρονίζει την αγορά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση