POWER

Marillyn Hewson: Η πιο ισχυρή γυναίκα των επιχειρήσεων αποσύρεται από CEO της Lockheed Martin

Πηγή φωτογραφίας fortune.com

Η Marillyn Hewson, διευθύνουσα σύμβουλος της Lockheed Martin, ανακοίνωσε την απόφασή να παραιτηθεί στις 15 Ιουνίου. Η 66χρονη, η οποία θα γίνει η εκτελεστική πρόεδρος της εταιρείας, θα αντικατασταθεί από τον James Taiclet, τον επί του παρόντος διευθύνοντα σύμβουλο της American Tower, μιας επενδυτικής σε ακίνητα εταιρείας.

Κατέχοντας τα ηνία της κορυφαίας εταιρείας από τις αρχές του 2013, η Hewson είναι μια από τις κορυφαίες Αμερικανίδες στον τομέα της. Το περιοδικό Fortune την έχει κατατάξει πρώτη στη λίστα των πιο ισχυρών γυναικών της τελευταίας διετίας, αφήνοντας πίσω της άλλες μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Mary Barra της General Motors και η Ginni Rometty της IBM, η οποία επίσης ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί τον Απρίλιο.

Η Hewson, εξηγώντας την απόφασή της, έγραψε στο LinkedIn: «Η χρονική στιγμή, που επέλεξα να φύγω, είναι σωστή όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και για εμένα προσωπικά. Εργάζομαι από την ηλικία των 16 ετών.». Σε δήλωσή της στο Fortune, η εταιρεία ανέφερε πως μετά την οικονομική επιτυχία του περασμένου έτους και το ρεκόρ των 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν η κατάλληλη στιγμή για αυτή τη μετάβαση.

Σύμφωνα με πηγή της Lockheed Martin, η απόφαση της δεν ήταν ξαφνική, ούτε σχετίζεται με την επιδημία του κορονοϊού και την αντίδραση των αγορών στην πανδημία. Η Hewson εξακολουθεί να εργάζεται από τα γραφεία του Lockheed στο Maryland, παρά το γεγονός πως οι περισσότερες εταιρείες στέλνουν τους εργαζόμενους στο σπίτι τους, ως μέτρο προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να επιλέξει έναν εκτός εταιρείας και μάλιστα άνδρα για να αντικαταστήσει την Hewson ήταν κάπως απροσδόκητη. Σε συνέντευξή της το 2018 στο Fortune, η ίδια είχε δηλώσει ότι η Lockheed Martin είχε χτίσει έναν «ισχυρό αγωγό» γυναικών ηγετών, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαχειριστούν την εταιρεία μια μέρα, αναφέροντας συγκεκριμένα την Michele Evans, επικεφαλής αεροναυπηγικής της Lockheed. Μιλώντας με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την συνάδελφό της, η Hewson είχε πει: «Η Evans έχει τις ικανότητες που ψάχνουν όλοι σε κάποιον για να αναλάβει ως Διευθύνων Σύμβουλος, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Η άνοδος των γυναικών σε όλη την αμυντική βιομηχανία έχει δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του χώρου να μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη.»

Μέχρι σήμερα, η Lockheed Martin θεωρείται ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Fortune και η αξία της ανέρχεται σε 98,86 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, την Δευτέρα η μετοχή της υποχώρησε περισσότερο από 12% – περίπου το ίδιο με την ευρύτερη αγορά – και μειώθηκε κατά 35% από την υψηλότερη τιμή του Φεβρουαρίου. Όμως, κατά τη διάρκεια της θητείας της Hewson, η μετοχή αυξήθηκε κατά 212%, έναντι περίπου 67% για το S & P 500.

Η ζωή και η επαγγελματική πορεία της Marillyn Hewson

Η Hewson γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Junction City στο Κansas. Όταν ήταν μόλις εννέα ετών, ο πατέρας της, Warren Adams, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Η μητέρα της, Mary, έμεινε μόνη και έπρεπε να να φροντίσει τα πέντε παιδιά της. Η Hewson έγραψε στο Politico ότι η δύναμη της μητέρας της «μου έμαθε όλα όσα έπρεπε να ξέρω για να είμαι αρχηγός». Τα παιδικά της χρόνια μόνο εύκολα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν, καθώς έπρεπε να φροντίσει τα μικρότερα αδέλφια της, κάνοντας περίεργες δουλειές στο κτίριο όπου έμεναν και ψωνίζοντας τα απαραίτητα για το σπίτι. «Η ανάληψη αυτών των ευθυνών με έκανε πιο δυνατή, πιο σοφή και αυτοδύναμη» έχει πει η ίδια.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Alabama διοίκηση των επιχειρήσεων, ενώ οι μεταπτυχιακές της σπουδές ήταν στα οικονομικά. Μιλώντας για τα φοιτητικά της χρόνια, έχει δηλώσει πως οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που συνάντησε όταν σπούδαζε τη βοήθησαν καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας – από την ημέρα που ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της βιομηχανικής μηχανολογίας έως τη στιγμή που έγινε CEO της Lockheed Martin.

Στο Πανεπιστήμιο της Alabama συνάντησε και τον σύζυγό της, James. Μάλιστα, κόντρα σε κάθε στερεότυπο που θέλει τη γυναίκα να μένει σπίτι για να αναλάβει το μεγάλωμα των παιδιών, ο σύζυγός της ανέλαβε τους δυο γιους τους, όσο εκείνη ανέβαινε θριαμβευτικά στην ιεραρχία της Lockheed Martin.

Μετά την αποφοίτηση, η Hewson ξεκίνησε να εργάζεται στην Στατιστική Αμερικανική Υπηρεσία. Το 1983, εντάχθηκε στο δυναμικό της Lockheed Martin ως senior βιομηχανικός μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, απασχολήθηκε σε τέσσερις από τους πέντε επιχειρηματικούς τομείς της Lockheed Martin: πληροφοριακά συστήματα και παγκόσμιες λύσεις, πυραύλους και πυροσβεστικά συστήματα, συστήματα αποστολών και κατάρτισης, αεροναυπηγική και διαστημικά συστήματα. Το 2012, έγινε γενική διευθύντρια επιχειρήσεων. Και ενώ η ίδια πίστευε πως αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας της, ένα σκάνδαλο έμελλε να αλλάξει τη ζωή της.

Ο πρώην διευθυντής της Lockheed Martin, Christopher Kubasik, παραιτήθηκε μετά από έρευνα που έδειξε ότι είχε σχέση με μια υφισταμένη του. Κάπως έτσι η Hewson έγινε COO της εταιρείας και, στη συνέχεια, Διευθύνουσα σύμβουλος. Σε συνέντευξή της στην Wall Street Journal είπε ότι χρειάστηκε λίγα δευτερόλεπτα για να αποδεχθεί την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να αναλάβει εκείνη τα ηνία της εταιρείας το 2013.

Η βίλα των 5,45 εκατομμυρίων δολαρίων

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2018, η Marillyn Hewson αγόρασε μια υπερπολυτελή βίλα οκτώ υπνοδωματίων και δέκα μπάνιων, στο McLean της Virginia. Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Business Journal, η Hewson την αγόρασε έναντι του ποσού των 5,45 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το αρχοντικό έχει έκταση πάνω από 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Χτίστηκε το 2008 και προσφέρει πολλές ανέσεις, όπως media room, γυμναστήριο, υπερπολυτελή κουζίνα, σαλόνι, τέσσερα τζάκια και πέντε γκαράζ.

Πηγή φωτογραφίας dc.curbed.com
Πηγή φωτογραφίας dc.curbed.com

Η αναγνώριση

Το 2010, 2011, 2012 και 2015 αναδείχθηκε από το περιοδικό Fortune ως μία από τις 50 πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις.  Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2015, κατέλαβε την 4η θέση, ενώ 2018 ονομάστηκε η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.

Η Hewson κατατάχθηκε στην 21η θέση των πιο ισχυρών γυναικών παγκοσμίως από το Forbes το 2014 και το 2015. Το 2018, κατέλαβε την 9η θέση, ενώ το 2019 έπεσε στην 10η. Το 2017, η Hewson βρέθηκε και στην ετήσια επισκόπηση επιχειρήσεων του Harvard  με τους καλύτερους εκτελεστικούς διευθυντές στον κόσμο για το έτος.

Το 2018, της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Edison Achievement Award για την ηγεσία, τα επιτεύγματα και την προσπάθειά της να συνεισφέρει διαρκώς στον κόσμο της καινοτομίας. Η Hewson έχει δωρίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατείες πολιτικών από τα μεγαλύτερα αμερικανικά κόμματα. Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, την εξήρε ως το κορυφαίο στέλεχος των γυναικών στην χώρα, αποκαλώντας την Marillyn Lockheed.