POWER

Monica Lewinsky: Η γυναίκα που δέχθηκε ίσως το μεγαλύτερο bullying στην ιστορία δικαιούται μία δεύτερη ευκαιρία

πηγή: Twitter

«Δεν είχα ποτέ σεξουαλική σχέση με αυτή τη γυναίκα, τη δεσποινίδα Lewinsky. Δεν είπα ποτέ σε κανέναν ψέματα. Ούτε μια φορά. Ποτέ. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς», δήλωνε ο Bill Clinton τον Ιανουάριο του 1998. Στο πλευρό του, στεκόταν η σύζυγός του, Hilary. Λίγες ημέρες μετά, βέβαια, η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια.

Εκείνος, ήταν 49 ετών και Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκείνη, μία 22χρονη που είχε μόλις τελειώσει το Πανεπιστήμιο και έκανε την πρακτική της στο Λευκό Οίκο. Η έλξη ήταν αμοιβαία, δεν άργησαν να φλερτάρουν και η σχέση τους, σχεδόν αμέσως, ξεπέρασε τα επαγγελματικά όρια. Θεωρούσαν πως όλα θα έμεναν μεταξύ τους, πως δε θα μάθαινε κανείς, τίποτα. Είχαν συμφωνήσει ότι ο έρωτάς τους θα έμενε κρυφός. Φυσικά, τίποτα δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Ο Clinton αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την οργή του λαού – για λίγο – και η Monica Lewinsky να δει τη ζωή της να καταστρέφεται – για πάντα.

«Καλά να πάθει», «Ήξερε τι έκανε», «Όπως έστρωσε, να κοιμηθεί», θα πουν πολλοί. Όμως, έχουν δίκιο; Μπορεί ένα λάθος που έκανε μία τόσο νέα γυναίκα να την καθορίζει για πάντα; Ακόμη κι αν αυτό το λάθος όχι απλώς έγινε δημόσια, αλλά δεν ήταν «της στιγμής». Ήταν ένας δεσμός δύο ετών με τον Πλανητάρχη.

πηγή: wikipedia.org

Όλα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, με ένα άλλο σκάνδαλο που αφορούσε τον ίδιο άνδρα. Η Paola Jones, μία πρώην υπάλληλός της κυβέρνησης, τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση. Το 1994 ακόμα, είχε πάει στην αστυνομία κι είχε καταθέσει πως, τρία χρόνια νωρίτερα, την είχε οδηγήσει σ’ ένα ξενοδοχείο όπου γδύθηκε μπροστά της και της επιτέθηκε. Φυσικά, ο Bill Clinton αρνήθηκε τα πάντα. Η αστυνομία, όμως, δεν τον πίστεψε και ξεκίνησε τις έρευνες.

Το ’98, κάποιος τηλεφώνησε ανώνυμα και αποκάλυψε στις Αρχές πως ο Πρόεδρος είχε σχέση με μία πολύ μικρότερή του, ονόματι Monica Lewinsky. Στις 7 Ιανουαρίου, λοιπόν, οι δικηγόροι της Jones της ζήτησαν να καταθέσει. Εκείνη, είπε πως δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσαν. Αλλά δεν ήταν πειστική. Λίγες μέρες μετά, έλαβαν κασέτες με περισσότερες από 20 ώρες συνομιλίας της νεαρής κοπέλας με μία γυναίκα, με θέμα την «κρυφή» της σχέση.

Η γυναίκα εκείνη ήταν η Linda Tripp, μία επίσης δημόσια υπάλληλος που είχε γίνει φίλη της Lewinsky. Tης είχε εκμυστηρευτεί τα πάντα – λεπτομέρειες που θα ήταν προτιμότερο να κρατούσε για τον εαυτό της. Επειδή περνούσε πολλές ώρες κλεισμένη στο γραφείο του Πλανητάρχη, είχε κινήσει υποψίες. Οι έμπιστοί του, λοιπόν, προσέγγισαν την Trip κι εκείνη συνεργάστηκε μαζί τους. Συμφώνησε να της βάλουν κοριό και την κάλεσε στο τηλέφωνο, για να συζητήσουν το επίμαχο θέμα.

Έτσι, παράλληλα με την υπόθεση Jones, ξεκίνησαν οι έρευνες και για εκείνη της Lewinsky. Οι πράκτορες του FBI την πλησίασαν στις 16 Ιανουαρίου, της ζήτησαν να τους μιλήσει και, σχεδόν 24 ώρες αργότερα, την άφησαν να φύγει. Δεν είχε παραδεχθεί τίποτα, τηρούσε σιγή ιχθύος. Κι ο Clinton το ίδιο. Είχαν σχεδόν ηρεμήσει, μέχρι τη στιγμή που οι πράκτορες του FBI, την απείλησαν, της έλεγαν ξανά και ξανά πως αν δεν υποχωρούσε θα κατηγορούταν για ψευδορκία και θα κατέληγε στη φυλακή. Τελικά, ενέδωσε. Η Monica, μάλιστα, παρέδωσε και το περίφημο λεκιασμένο μπλε φόρεμα, ώστε να διαπιστωθεί πως πράγματι, είχε το γενετικό υλικό του πρώην αγαπημένου της.

Δέκα μέρες αργότερα, κατέθεσε κι ο ίδιος. Δήλωσε στον εισαγγελέα ότι «είχε ακατάλληλη προσωπική επαφή» μαζί της, ενώ υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του δεν ήταν ψευδείς, αλλά ότι είχαν παρερμηνευτεί. Αμέσως μετά, μίλησε και δημόσια στην τηλεόραση. «Είχα σχέση με τη δεσποινίδα Lewinsky που δεν ήταν κατάλληλη. Στην πραγματικότητα, ήταν λάθος. Αποτέλεσε ένα κρίσιμο σφάλμα και μια προσωπική αποτυχία από την πλευρά μου για την οποία είμαι αποκλειστικά και πλήρως υπεύθυνος», είπε.

Κατηγορήθηκε για ψευδομαρτυρία, αλλά η γερουσία καθυστερούσε να τον καταδικάσει. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για καταφρόνηση δικαστικής αρχής και του επέβαλε πρόστιμο 90 χιλιάδες δολάρια.

Φτάνουμε στο σήμερα.

Ο Bill Clinton θεωρείται ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, παρά τα λάθη του – μεταξύ των οποίων βρίσκονται ψέματα απέναντι στο λαό και την οικογένειά του, η σχέση με μία ειδικευόμενη και η κατάχρηση εξουσίας.

Η Monica Lewinsky, από την άλλη πλευρά, παραμένει συνώνυμο της ανηθικότητας, με το όνομά της να συνοδεύεται πάντα από την εικόνα του μπλε φορέματος. Σ’ εκείνη έχουν αναφερθεί με το χειρότερο τρόπο 109 ραπ τραγούδια – ακόμη και η Beyonce τραγούδησε για εκείνη. Η ζωή της καταστράφηκε και μιλά για την συγκεκριμένη υπόθεση ακόμη και τώρα, 21 χρόνια μετά.

Eρωτεύτηκε και τα έκανε θάλασσα. Το λάθος της ήταν τραγικό και μεγάλο – το έχει παραδεχθεί πολλές φορές, άλλωστε. Πλήγωσε πολλούς ανθρώπους και δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την πράξη της. Αλλά πλήρωσε το τίμημα – και με το παραπάνω.

Πλέον, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δημοσιότητα που τόσο άσχημα κέρδισε, για να βοηθήσει τα θύματα bullying. Με κομψότητα, καλοσύνη και τα μαθήματα που πήρε από τη δική της εμπειρία, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της δημόσιας κατακραυγής στην ψυχή μίας γυναίκας.

Τον περασμένο Μάρτιο μίλησε στην εκπομπή Last Week Tonight του John Oliver στο YouTube. Εξήγησε πως έκανε και είπε ανόητα πράγματα. Όμως, οι συνέπειες των πράξεών της ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις ίδιες τις πράξεις.

«Ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου, έχοντας γίνει αντικείμενο χλευασμού, κανείς δε με καταλάβαινε. Δεν είναι μόνο ότι μιλούσαν για την ηθική μου, ούτε ότι είχα σχέση με έναν άνθρωπο που αργότερα μιλούσε για εμένα με τρόπο που καμία κοπέλα δε θα ήθελε, αλλά σχολίαζαν και την εμφάνισή μου», είπε. «Κορόιδευαν τα κιλά, το ύψος, το πρόσωπό μου, με έλεγαν άσχημη. Δεν μπορούσα να υποστηρίξω την πλευρά μου και να βρω το σκοπό της ζωής μου, δεν ένιωθα ότι αξίζω τίποτα.»

Ίσως ήρθε η ώρα το «σκάνδαλο Lewinsky» να πάψει να μας απασχολεί. Γιατί, άλλωστε, να συνεχίσουμε να κατακρίνουμε αυτήν την γυναίκα, τη στιγμή που ο Bill Clinton σχεδόν αμέσως κέρδισε πίσω το σεβασμό που έχασε, έγραψε βιβλία και παρέμεινε ψηλά στα μάτια των Αμερικανών μέχρι το τέλος;

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ένα καμπαρέ, μια δημοπρασία και ένα σκάνδαλο

Christine Keeler: H πρωταγωνίστρια της υπόθεσης Profumo επιτέλους δικαιώνεται

Aretha Franklin: Η «Βασίλισσα της Soul» με την πολυτάραχη ζωή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση