POWER

Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ: Η Ελλάδα να δώσει έμφαση στην έρευνα σε συγκεκριμένους τομείς-engineering και data science

Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ: Η Ελλάδα να δώσει έμφαση στην έρευνα σε συγκεκριμένους τομείς-engineering και data science

Τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτύξει την Έρευνα παρά το μικρό της μέγεθος και τις περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες μίλησε χθες η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, Elihu Professor of Economics, Yale University, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ, με θέμα «Η επιστήμη την εποχή της πανδημίας COVID-19».

Σχετικά με την ανάπτυξη της Έρευνας στην Ελλάδα σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει το πρόβλημα ότι είναι πολύ μικρή χώρα και δεν είναι τόσο πλούσια όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να ελπίζουμε ότι σύντομα μπορεί να αναπτύξει μεγάλα κέντρα έρευνας. Θα μπορούσε όμως να αναπτύξει μια πλεονεκτική θέση  σε ορισμένους τομείς. Τομείς όπως engineering ή data science, cmputer science, βιολογία, υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί επιστήμονες και θα μπορούσε η Ελλάδα να συγκεντρώσει όλη την προσπάθεια σε αυτούς τους τομείς. Αυτό πιστεύω ότι είναι εφικτό, ώστε να γίνουμε διεθνώς ανταγωνίσιμοι. Σε τομείς όπως το machine learning ή το data science δεν χρειάζονται μεγάλα ποσά για να γίνει έρευνα. Αλλά πολλές φορές αυτό που προσελκύει επιστήμονες είναι τα διαθέσιμα δεδομένα και η πρόσβαση σε δεδομένα που δίνουν οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι δυνατό να την εξασφαλίσεις αλλιώς. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει άμεσα στην Ελλάδα, θα ήταν αντί να δίνεται έμφαση στον τουρισμό γενικά, να δοθεί έμφαση στον ιατρικό τουρισμό. Η χώρα έχει πολλούς καλούς γιατρούς και θα μπορούσε να δώσει έμφαση στον high-end τουρισμό εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα οφέλη», σημείωσε.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ εξήγησε τους λόγους τις πρωτοκαθεδρίας τους, όπως και του Ισραήλ χώρα στην οποία τα Πανεπιστήμια είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης.

«Αυτή τη στιγμή σε όλους τους κλάδους η Αμερική προηγείται στην έρευνα και αυτό γίνεται όχι μόνο λόγω χρηματοδότησης αλλά και επειδή η χώρα είναι πολύ ανοιχτή και παίρνει τους καλύτερους από όλο τον κόσμο, από Κίνα, Ινδία, Ευρώπη. Οι καλύτεροι Ευρωπαίοι καταλήγουν στην Αμερική ως μεταπτυχιακοί φοιτητές και πολλές φορές μένουν εκεί. Αυτό που κάνει η Αμερική δεν το κάνει καμιά άλλη χώρα».

Μιλώντας για το Ισραήλ και το πόσο έχει ενισχυθεί η οικονομία του από την Έρευνα και τα Πανεπιστήμια, η κυρία Goldberg σημείωσε ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όλοι οι καθηγητές στο technion έχουν θέσεις και στην Αμερική.

Κίνδυνοι μετά την πανδημία

Όπως τόνισε ο μεγάλος  κίνδυνος αυτή τη στιγμή  είναι, ενώ όλοι θεωρούμε την έρευνα πολύ σημαντική, τελικά  η έρευνα να αντιμετωπιστεί ως πολυτέλεια. «Θα  είναι πολύ δύσκολο να πεισθούν οι πολιτικοί να χρηματοδοτηθεί η έρευνα όταν  θα υπάρχουν τόσες ανάγκες», λόγω της κρίσης της πανδημίας. Στην Αμερική, σημείωσε η πανδημία έχει μεγεθύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες. «Πολλά παιδιά που δεν είχαν συνδεσιμότητα δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους. Πάρα πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους δεν πρόκειται να την επανακτήσουν, καθώς πολλές θέσεις αντικατέστησε η τεχνολογία, οπότε μεσοπρόθεσμα τα πράγματα θα είναι δύσκολα, ειδικά στην Αμερική».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, σημείωσε: «Μέχρι το τέλος του 2021 θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση και το 2022 θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είναι σημαντικές σε όλες τις χώρες. Θα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη αν κοιτάξεις τους μέσους αριθμούς γιατί θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση που θα πρέπει να καλυφθεί. Θα υπάρξει όμως και μεγάλη ανισότητα γιατί τα νούμερα της ανάπτυξης δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα  για μια οικονομία».

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Νίκος Βέττας και πήραν επίσης μέρος, ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, Professor Emeritus of Cell Biology, Harvard Medical School and Collège de France και ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, Boeing Professor of Operations Research and Associate Dean of Business Analytics, MIT.

 Who is who

Η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ  γεννήθηκε στην Αθήνα και, μολονότι εισάχθηκε πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, παίρνοντας το διδακτορικό της το 1992. Σήμερα διατηρεί διπλή υπηκοότητα, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε ποτέ τη θέση του αρχισυντάκτη στο περιοδικό American Economic Review, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά οικονομικής έρευνας παγκοσμίως, θέση που διατήρησε μέχρι το 2017.

Οι δεκάδες δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται σε θέματα εφαρμοσμένης μικροοικονομικής θεωρίας, διεθνούς εμπορίου και βιομηχανικής οργανώσεως. Πιο πρόσφατα έχει μελετήσει την επίδραση της φιλελευθεροποιήσεως του εμπορίου πάνω στην ανάπτυξη και την κατανομή εισοδήματος, καθώς και τα αποτελέσματα της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στις 27 Απριλίου 2018 η Πηνελόπη Κουγιανού – Γκόλντμπεργκ επιλέχθηκε στη θέση της Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2020. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που καταλαμβάνει αυτή την κορυφαία θέση και η δεύτερη μόλις γυναίκα μετά την Ανν Όσμπορν Κρούγκερ. Επιφανείς οικονομολόγοι έχουν υπηρετήσει από αυτή τη θέση κατά το παρελθόν, με γνωστότερο ίσως τον Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Στην Παγκόσμια Τράπεζα διηύθυνε μελέτη για τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο έδειχνε πώς αυτές οι αλυσίδες συνέβαλαν τις τελευταίες δεκαετίες να αλλάξουν οι οικονομίες των φτωχότερων χωρών.

Οι αλυσίδες αυτές είναι θεμελιώδεις καθώς επιτρέπουν στις φτωχές χώρες να εξειδικευτούν στην κατασκευή ενός ειδικού προϊόντος (ένα εξάρτημα αυτοκινήτου για παράδειγμα) και να πλουτίσουν χωρίς να πρέπει να οικοδομήσουν ολόκληρες βιομηχανίες ξεκινώντας από το μηδέν.

Είναι επίσης ακαδημαϊκός, ως μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Διαβάστε επίσης

Μυλαίδη Στούµπου (Microsoft Corp.): Οι γυναίκες φοβούνται να διεκδικήσουν μία προαγωγή ακόμη κι αν διαθέτουν τα προσόντα

Chen Dong (ΑΔΜΗΕ): Στην Κίνα γυναίκες και άντρες έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε σημαντικές θέσεις και σημαντικά έργα

Βασιλική Λαζαράκου: Εάν η θέση των γυναικών ήταν ίση με του άντρα, τότε οι οικονομίες θα ήταν πιο παραγωγικές