POWER

Πώς η πανδημία θα φέρει την αλλαγή του αιώνα στο «χάσμα» των φύλων

Photo by Vonecia Carswell on Unsplash

Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες είναι το μεγαλύτερο όπλο στη μάχη κατά του COVID-19.

Όχι μόνο επειδή αποτελούν το 97% των νοσηλευτών, το 74% των εργαζομένων υγείας και το 62% περίπου των φαρμακοποιών. Τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, κι εκείνες αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα τους, ενώ τα βοηθούν και στα μαθήματα του σχολείου και παλεύουν να εργαστούν αποτελεσματικά από το χώρο τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SheVentures Podcast (@sheventurespod) on

Αυτό αποτελεί πρόκληση για τις περισσότερες οικογένειες του κόσμου και θέτει, ίσως, τα θεμέλια για την αντιστροφή των ρόλων των φύλων.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα των Matthias Doepke και Jane Olmstead-Rumsey από το Northwestern University, Titan Alon του University of California San Diego και Michèle Tertilt του University of Mannheim, η πανδημία μπορεί να φέρει την αλλαγή στους κανόνες που μέχρι τώρα όριζαν τη ζωή μας. Όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στην ένταξη περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων, έτσι κι ο κορονοϊός παρακινεί τους άνδρες να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, ενώ οι σύζυγοί τους αφοσιώνονται στην καριέρα τους.

Ίσως η εικόνα ενός άνδρα που ασχολείται με τα οικιακά, αρχίσει να μας φαίνεται πιο οικεία.

Πώς θα γίνει η αλλαγή

Ας σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε δώσει συγχαρητήρια σε έναν πατέρα που περνάει το πρωινό του Σαββάτου με το γιο ή την κόρη του στην παιδική χαρά. Τώρα, ας αναλογιστούμε ότι η μητέρα το κάνει κάθε μέρα, και το θεωρούμε δεδομένο.

Μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που μένουν σπίτι ενώ η μητέρα της οικογένειας εργάζεται, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Μας ξενίζει, κατά κάποιον τρόπο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by She Should Run (@sheshouldrun) on

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

«Η οικονομική κρίσει που προκαλεί η εξάπλωση του Covid-19 συνδέεται άμεσα με την ισότητα των φύλων, τόσο τώρα που τα πράγματα χειροτερεύουν, όσο κι αργότερα, όταν θα έρθει η ανάκαμψη», τονίζει η μελέτη. «Καταρχάς, οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο ανοιχτές στην ιδέα του ευέλικτου ωραρίου, το οποίο τηρείται τώρα, και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί. Έπειτα, υπάρχουν τόσοι μπαμπάδες που πρέπει να αναλάβουν τη βασική ευθύνη του παιδιού, κάτι που πιθανότατα θα φέρει τα πάνω κάτω στους κοινωνικούς κανόνες.»

«Πολλές φορές, το φύλο είναι αυτό που κερδίζει χρήματα», είπε η Kerin Smith, ερευνητική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Dartmouth, που χρησιμοποίησε τη φράση αυτή ως κεντρική ιδέα της διατριβής της. «Οι κοινωνικοί μας ρόλοι είναι τόσο πιο ισχυροί από τα χρήματα, όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων», εξήγησε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Women On Top: The Podcast (@thewotpod) on


Οι άνδρες χρειάζεται να συμμετέχουν κατά το ήμισυ – τουλάχιστον – στο νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών. Είναι καιρός πια να το συνηθίσουν.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gender equality awareness (@gender_equality_official_) on

Οι χώρες που έχουν γυναίκες στην ηγεσία, διαπρέπουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, ας μην ξεχνάμε πως το 2008, οι τραπεζίτριες ήταν εκείνες που έσωσαν όσο μπορούσαν την κατάσταση. Το «αδύναμο φύλο» πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της εκάστοτε δυσκολίας και είναι καιρός οι ανισότητες – ξεκινώντας από εκείνες που ακόμα υφίστανται στο σπίτι – να νικηθούν μια για πάντα.