NEED TO KNOW

Σαμία Σουλούχου Χασάν: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Τανζανίας καλείται να διαχειριστεί το χάος της πανδημίας

Σαμία Σουλούχου Χασάν: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Τανζανίας καλείται να διαχειριστεί το χάος της πανδημίας
πηγή: Instagram @samia_suluhu_hassan

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις – αλλά και η πιο επείγουσα – που «κληρονόμησε» η Σαμία Σουχούλου Χασάν όταν, την περασμένη εβδομάδα, ορκίστηκε Πρόεδρος της Τανζανίας, είναι η κρίση στην υγεία. Πρώτη της δοκιμασία; Να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το ζήτημα της Υπουργού Υγείας, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σχεδόν απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η Ντόροθι Γουατζίμα, συγκεκριμένα, πρότεινε στο λαό τα smoothies λαχανικών ως μέσο πρόληψης, ενώ ανακοίνωσε πως η Τανζανία δεν είχε ανάγκη από εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χόρα. Η κυβέρνηση έπαψε να ανακοινώνει τους αριθμούς της το Μάιο του 2020, όταν είχαν φύγει από τη ζωή 21 πολίτες. Πραγματοποιούνται ελάχιστα τεστ, η ενημέρωση είναι σχεδόν μηδαμινή και η μετάδοση του ιού, ραγδαία.

Η Σαμία Σουχούλου Χασάν δεν έχει μιλήσει ακόμη για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να διαχειριστεί την κατάσταση. Πολλοί της δίνουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, δικαιολογώντας τη σιωπή της. Ο προκάτοχός της, άλλωστε, Τζον Μαγκουφούλι, ήταν ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ηγέτες. Το να κάνει στροφή 180 μοιρών θα ήταν ριψοκίνδυνο. Παράλληλα, ως η πρώτη γυναίκα στη θέση του Προέδρου αλλά και μοναδική επικεφαλής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Αφρική, αρκετοί την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.


Το ζήτημα δεν είναι να κριθεί από τα λόγια, αλλά από τις πράξεις της. Η Υπουργός Υγείας έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και θα χρειαστεί λεπτός χειρισμός κι αποφασιστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία με τη σοβαρότητα που απαιτείται. Όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Χασάν να ελίσσεται.

Η Σαμία Σουχούλου Χασάν είναι η πρώτη Πρόεδρος από το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, το οποίο ανέκαθεν θεωρούταν outsider της πολιτικής. Ο πληθυσμός της περιοχής δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Παρότι ανέβαινε «σκαλοπάτια» στην καριέρα της, δε διαδραμάτισε ποτέ σημαντικό ρόλο. Το 2015, δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή του Μαγκουφούλι, όταν αναζητούσε Αντιπρόεδρό του – προτιμούσε τον μετέπειτα Υπουργό Άμυνας, Χουσεΐν Μουίνγι, πατέρας του οποίου ήταν πρώην πρόεδρος. Οι σύμβουλοί του, όμως, τον έπεισαν να δώσει την ευκαιρία σε μία γυναίκα.

Κι η προεδρία της ήρθε σαν μία μορφή συμβιβασμού. Όταν ο Μαγκουφούλι έφυγε από τη ζωή, κανείς δεν την προετοίμασε για αυτό που θα ακολουθούσε. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε μετά από δύο μέρες και πλέον, η Χασάν έχει μπροστά της το χάος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή για τη Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα: Έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

Σιριμάβο Μπανταρανάικε: Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έγινε Πρωθυπουργός

Julia Gillard: Οι γυναίκες που θέλουν να ηγηθούν, πρέπει να είναι προετοιμασμένες να νικήσουν το σεξισμό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση