#CHATWITHWOMENACT

Δανάη Μπεζαντάκου: Η γυναίκα στην Ελλάδα γίνεται δέσμια των πολλαπλών της ρόλων

Η Δανάη Μπεζαντάκου έχει έναν ενθουσιασμό σε ό,τι κάνει που καταφέρνει να ξεσηκώσει τους άλλους ή μάλλον καλύτερα να πω… τις άλλες. Γιατί η Δανάη δίνει μεγάλο βάρος στο θέμα της ισότητας. Iσως γιατί είναι μέσα στον ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants, ίσως επειδή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο iforU το πρόγραμμα mentoring της για γυναίκες- ίσως γιατί είναι μητέρα μιας κόρης. Στην Women Act είναι Ambassador και μας έχει στηρίξει από την αρχή, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες και στεκόμαστε και είμαστε δίπλα η μία στην άλλη. Είναι χαρά μου να την φιλοξενώ σήμερα στο #chatwithwomenact

Αν έδινες μια συμβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;

Νομίζω θα έδινα δύο! Πρώτα θα του έλεγα να μην φοβάται τις αποτυχίες και να απολαμβάνει τις επιτυχίες. Δεύτερον να αξιοποιεί το χρόνο του με ανθρώπους που κοιτάνε προς την ίδια κατεύθυνση, έχουν κοινούς στόχους και όραμα!

Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;

Αν θες κάτι πολύ, τότε σίγουρα θα γίνει! Ίσως και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ότι φαντάζεσαι. Θέλει όμως δουλειά, επιμονή και υπομονή γιατί πρώτα θα σπείρεις και όταν έρθει η ώρα θα θερίσεις.

Πως θυμάστε την μεγαλύτερη αποτυχία σου;

Με όμορφα συναισθήματα! Αποτυχία παραμένει αν δεν μάθεις τίποτα, ειδάλλως είναι εμπειρία…

Υπήρξε κάποια γυναίκα μέντορας στη ζωή σου;

Φυσικά και είναι Μέντορας από τη μέρα της σύλληψης μου! Η μητέρα μου, αντικατοπτρίζει το πώς τα προβλήματα που βασανίζουν ακόμα και σήμερα τις γυναίκες (στερεότυπα, καριέρα και μητρότητα, μισθολογικές απολαβές), μπορούν να λυθούν και να γίνουν υγιής καθημερινότητα.

Τελείωσε τις σπουδές της, βρήκε τον άντρα της ζωής της και μετά από 47 χρόνια είναι μαζί, έκανε 4 κόρες ενώ παράλληλα εργαζόταν, μετέπειτα έχτισε μαζί με τον πατέρα μου τις επιχειρήσεις μας, δούλεψε, επέμεινε, αντιμετώπισε δυσκολίες, απογοητεύτηκε, συνέχισε και με απλά λόγια μας δίδαξε χωρίς να μας κάνει κήρυγμα, πως αν θες…τρόπος υπάρχει πάντα!

Ποια είναι η πιο σοφή συμβουλή που σου έχουν δώσει;

«Μη ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες και ποιοι σε βοήθησαν».

Ποιο θα ήθελες να είναι το legacy σου;

Να μείνουν οι νέοι μας στην Ελλάδα μας, να μπει η ναυτιλία και η επιχειρηματικότητα στα σχολεία, και να ενδυναμωθεί ισότιμα η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Για τους παραπάνω λόγους συνέβαλα στη δημιουργία του Young Executives & Shipping (YES) FORUM, την πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα σε νέους που θέλουν να γνωρίσουν  ή κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ναυτιλία και σε στελέχη του κλάδου και το iforU-Greek Mentoring Network που στοχεύει στην ενδυνάμωση της μικρομεσαίας γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τόσο το  YES FORUM, όσο και το  iforU είναι πρωτοβουλίες που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία γιατί υπήρχαν κάποια «κενά» στην κοινωνία και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω να έχουν συμβάλει θετικά στην διαμόρφωση της παρούσας βελτιωμένης κατάστασης.

Τι λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα και αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα». Νομίζω είναι απόλυτα επίκαιρο!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια, τα επόμενα βήματα;

Η συνεχής ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των νέων και των γυναικών σε όλα τα δρώμενα και στο εθνικό διάλογο. Ενίσχυση της αξίας του εθελοντισμού (ειδικά σε οργανισμούς με επιχειρηματικό χαρακτήρα)  από μικρή ηλικία καθώς μόνο έτσι μπορεί να σμιλευτεί η επαγγελματική ταυτότητα των νέων προετοιμάζοντάς τους για την αγορά εργασίας.

Συμβολή στη βιωσιμότητα της χώρας. Η βιωσιμότητα έχει κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και τεχνολογικό χαρακτήρα.

Ποιο θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;

Η γυναίκα στην Ελλάδα γίνεται δέσμια των πολλαπλών της ρόλων είτε από τον εαυτό της, είτε από την κοινωνία, είτε και από τα δύο. Επίσης η συνεχής μάχη για ισονομία και διεκδίκηση ή αναγνώριση αξιών που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι δεδομένα.

Ελληνικό  #Metoo, από εδώ και πέρα τι;

Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν, οι πράξεις… επικρατούν. Γι’ αυτό οι κοινωνία μας χρειάζεται:

– την προβολή προτύπων (role models) γυναικών και αντρών, από τα οποία μικροί και μεγάλοι θα παραδειγματίζονται και θα κινητοποιούνται από την σχολική ηλικία.

– να ενδυναμωθεί η γυναίκα στην πολιτική μέσω της ψήφου

– αλληλοϋποστήριξη των γυναικών και δημιουργία δικτύων ανά τομέα/κλάδο και συμμετοχή σαν ομιλήτριες σε αντίστοιχα fora.

– παροχή ολοκληρωμένης παιδείας που θα συμβάλει στην επιμόρφωση και την προετοιμασία καταρτισμένων πολιτών.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρίλη Μέξη: Η «Ελληνίδα γυναίκα» έχει πολλά πρόσωπα, πολλαπλές ανάγκες και προσδοκίες – Όλες πρέπει να έχουμε και ρόλο και λόγο

Έλενα Λαζάρου: Το ότι πλέον οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν, σημαίνει ότι η κουλτούρα που προστάτευε τους θύτες έχει αρχίσει να φθίνει

Εμμανουέλα Μουσαμά: Ο κορονοϊός μου έδωσε ένα μεγάλο μάθημα. Να μη κάνω κανένα σχέδιο, πέρα από το άμεσο μέλλον