SUCCESS STORIES

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα που σχεδιάζει όλα τα καταστήματα της Swatch

Γεννήθηκε στην Αθήνα, πήρε το πρώτο της πτυχίο στη Σύρο, το δεύτερο στο Μιλάνο, πέρασε από το ΜΙΤ και κατέκτησε τον κόσμο του design. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, έχει εργαστεί για κορυφαίους οίκους και όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο, η Ελίνα Χατζηχρόνογλου προτιμάει να τον γεμίζει με φίλους, ταξίδια και μαγειρική.

Όλα ξεκίνησαν από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεχίστηκαν στο Πολυτεχνείου του Μιλάνου, με μεταπτυχιακό στο Interior Design. Όταν έφυγε από την Ελλάδα, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι θα επέστρεφε για δουλειά αλλά η Ιταλία την κέρδισε. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της, η Ελίνα μετακόμισε στη Φλωρεντία όπου εργάστηκε ως Jr. Concept Designer για το Salvatore Ferragamo.

Σειρά είχε το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid. Εκεί, ασχολήθηκε με το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου των περισσότερων οικιστικών κτιρίων.

Δύο χρόνια αργότερα, το ταλέντο της εντόπισε το ραντάρ του Calvin Klein και της έγινε πρόταση να μετακομίσει στο Άμστερνταμ, για τη δημιουργία ομάδας concept design.

Εδώ και πέντε χρόνια η ζωή της είναι στην Ελβετία. Ξεκίνησε με το σχεδιασμό των καταστημάτων και smoking lounge για τον οίκο Davidoff και, τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ο άνθρωπος που σχεδιάζει όλα τα flagship, concept και pop-up καταστήματα της Swatch.

Η Ελίνα δεν είναι από τους ανθρώπους που ήξεραν από μικροί τι θα κάνουν στη ζωή τους. Μάλιστα, η κατεύθυνση που πήρε η δική της, δεν της περνούσε καν από το μυαλό! Έχοντας βγει από ένα Πανεπιστήμιο που της προσέφερε γνώση και ισχυρό υπόβαθρο σε αρκετούς κλάδους, η πρώτη της σκέψη ήταν να βρει κάτι που θα την κάνει χαρούμενη κάθε μέρα, για τα επόμενα 40 χρόνια. «Δύσκολο να αποφασίσει κάποιος σε αυτή την ηλικία!», μου είπε. Κοίταξε αγγελίες, βρήκε τη μία που την ενδιέφερε, έστειλε το βιογραφικό της και πήρε τη θέση της σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων εμπορικών καταστημάτων.

Παρότι εργάζεται σκληρά, δε θεωρεί τον εαυτό της workaholic. Τα ωράριά της, επειδή η δουλειά της είναι απαιτητική, είναι παρατεταμένα, αλλά φροντίζει να διατηρεί σε αρμονία και ισορροπία την προσωπική με την επαγγελματική της ζωή. Αλλιώς, «η κατάσταση δεν είναι υγιής και κάποια στιγμή, ένα από τα δύο θα καταρρεύσει.» Για να το καταφέρει αυτό, μετά από περιόδους μεγάλου φόρτου, ταξιδεύει σε κάποιο μέρος που θα μπορέσει να χαλαρώσει και να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες της.

Ο δρόμος προς την κορυφή δεν ήταν εύκολος

Για την Ελίνα Χατζηχρόνογλου, δεν πρέπει ποτέ να το βάζεις κάτω. «Η επιτυχία δεν έρχεται από μόνη της να σου χτυπήσει την πόρτα», τόνισε. «Για να φτάσω εδώ που είμαι χρειάστηκε αρκετή υπομονή κι επιμονή, διάβασμα, ατελείωτες ώρες εργασίας και φυσικά η έμφυτη επιθυμία μου να βελτιώνομαι και να θέτω υψηλότερους στόχους για τον εαυτό μου».

Η λέξη «επαναπαύομαι» της είναι άγνωστη. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί ένα ακόμα επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΜοΜΑ, πάνω στη Μοντέρνα τέχνη και Ιδέες!

Δε φοβήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει προκλήσεις, ακόμα κι όταν από το μεταπτυχιακό της τής αρνήθηκαν συνέντευξη με μεγάλο οίκο μόδας επειδή δεν ήταν… Ιταλίδα! Όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά το πάλεψε και κατάφερε να τους πείσει να προωθήσουν το βιογραφικό της. «Μέχρι το απόγευμα με είχαν προσλάβει», αποκάλυψε.

credits: Nikos Karanikolas

Στη συνταγή της επιτυχίας, προσθέτει ένα ακόμα βασικό συστατικό: Τη συνειδητοποίηση ότι «το design δεν είναι τέχνη». Εκτός από το κομμάτι της αισθητικής, υπάρχει κι εκείνο της πρακτικότητας. «Σχεδιάζουμε με κάποιο σκοπό, για κάποιον χρήστη και για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα. Όσο νέος, λοιπόν, κι αν είναι κάποιος, έχοντας απαντήσει στα βασικά ζητούμενα, μπορεί πιο εύκολα να υποστηρίξει την ιδέα του», είναι το μήνυμά της σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα της.

Δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο

Παρότι αυτό που η Ελίνα Χατζηχρόνογλου κάνει της δίνει τεράστια ικανοποίηση και το καταλαβαίνουμε από την πορεία της, θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί τον εαυτό της να ασχολείται με κάτι άλλο. «Δε νιώθω ότι το επάγγελμά μου με κάνει αυτό που είμαι», εκμυστηρεύτηκε, και ανέφερε πως μία άλλη δουλειά, στην οποία «μπορώ να προσφέρω ή να μεταφέρω γνώση σε άλλους ανθρώπους», θα τη γέμιζε εξίσου.

Επιπλέον, δεν της φαίνεται απίθανη και η επιστροφή στην Ελλάδα – όχι ακόμα, φυσικά! Εύχεται να επιστρέψει κάποια στιγμή. «Ίσως τη μέρα που η ελληνική αυθεντία δώσει τόπο στη αξιοκρατία, τη γνώση, την εξειδίκευση και την εμπειρία», μου είπε. Βέβαια, εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ανθρώπους στη χώρα μας, όπως με το Στράτο Ζολώτα του sdz.gr, κρατώντας έτσι επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και βελτιώνοντας, με το δικό της τρόπο, τη διαμόρφωση και της δικής μας καθημερινότητας.

credits: Nikos Karanikolas

Ρώτησα την Ελίνα Χατζηχρόνογλου τι συμβουλή θα έδινε στον εαυτό της, όταν ακόμα βρισκόταν στο ξεκίνημα. «Να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου και να μην αφήσω άλλους ανθρώπους να επηρεάσουν την κρίση μου και την πορεία προς τα όνειρά μου», μου απάντησε.

Περιμένουμε να δούμε πού ακόμα μπορεί να φτάσει!

Διαβάστε επίσης

Η Κανέλλα εξάπτει τη φαντασία με την πολυσχιδή της τέχνη

Μαρία Μακράκη: «Η μόνιμη πρόκληση για μένα είναι οι μεγάλες προσδοκίες του εαυτού μου»

Η Ελένη Κωνσταντινίδου Αγιοστρατίτη και η ανανέωση των Callista Crafts