ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελπίδα Κόκκοτα (Mexoxo): Έχουμε ενισχύσει 2.400 γυναίκες στην Ελλάδα να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους

Η Ελπίδα Κόκκοτα ακολούθησε το ένστικτό της, να προσφέρει απλόχερα τη γνώση που είχε κατακτήσει για την επιχειρηματικότητα στις γυναίκες που δεν την είχαν κι έτσι να τις βοηθήσει να κάνουν κι εκείνες τα δικά τους όνειρα πραγματικότητά.

Ίδρυσε τη MeXOXO, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει εκπαίδευση στο επιχειρείν, σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο και τις καθοδηγεί για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στο ξεκίνημα της MeXOXO  είχε δεσμευθεί στον εαυτό της -και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton-, να βοηθήσει 5000 γυναίκες στον κόσμο μέχρι το 2020. Σήμερα, λίγους μήνες πριν τελειώσει το 2020 ήδη έχει ενισχύσει 5.345 γυναίκες από 16 χώρες να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, από τις οποίες οι 2.600 προέρχονται από την Ελλάδα.

Δικός της μέντορας ήταν ο Μοχάμεντ Γιούνις, ο τραπεζίτης των φτωχών και βραβευμένος το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος την ενθάρρυνε να κυνηγήσει το όνειρό της, να προσφέρει καλό.

Η Ελπίδα με τον Μοχάμεντ Γιούνις, τον τραπεζίτη των φτωχών και βραβευμένο το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης
Η Ελπίδα με τον Μοχάμεντ Γιούνις, τον τραπεζίτη των φτωχών και βραβευμένο το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης

Πριν λίγες ημέρες, η Ελπίδα, συμμετείχε στο European SDG Summit 2020 , στο πάνελ με θέμα “AN ECONOMY WITH AND FOR PEOPLE Business and Gender Equality” που διοργανώνουν η CSR Hellas & @CSR Europe όπου και μίλησε για τη σημασία που έχει για τις γυναίκες η ενθάρρυνση για το ξεκίνημα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, και η απελευθέρωση από το φόβο της αποτυχίας.

Μιλώντας  στο Portraits.gr  μας εξηγεί τι χρειάζονται οι γυναίκες για να πατήσουν στα πόδια τους και να νιώσουν ικανές και δυνατές για να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους και στην επιχειρηματικότητα και τί προσφέρει η MEXOXO.
Είναι σήμερα οι επιχειρήσεις πιο ανοιχτές να ενθαρρύνουν τις γυναίκες;
Στις σύγχρονες επιχειρήσεις αναπτύσσεται μια νέα νοοτροπία, της συμπερίληψης. Κι αυτό γιατί έχει γίνει κατανοητό ότι μια επιχείρηση ωφελείται περισσότερο όταν δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους, όταν δίνει ευκαιρίες σε όλους.
Σε αυτή την εποχή η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας αλλάζει, αναπτύσσεται η ενδοεπιχειρηματικότητα και αυξάνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης για τις γυναίκες.
Δυσκολεύονται περισσότερο οι γυναίκες να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει διαφορά στις δεξιότητες. Αλλά αν σε κάτι υστερούν, είναι ότι συχνά οι γυναίκες, δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δεν τολμάνε να φανταστούν ότι μπορεί να τα καταφέρουν και γι αυτό χρειάζονται ενθάρρυνση για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Και αυτό είναι μεγάλο κομμάτι της δικής μας δουλειάς. Τόσο πρακτικά όσο και ψυχικά ενισχύουμε τις γυναίκες που απευθύνονται στη Me XOXO για να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ξεκινήσουν. Και μετά, κάθε μικρή επιτυχία αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους και την εμπιστοσύνη τους.

Η προσπάθεια αυτή όμως είναι συνεχής, όπως και η σχέση με τον εαυτό μας είναι διαρκής. Πάντα ένας επιχειρηματίας, θα  έχει να κάνει με το άγνωστο, με συνθήκες που αλλάζουν με έκτακτα γεγονότα, με δύσκολες αποφάσεις. Όσο εμπιστοσύνη και να έχει στον εαυτό του και τις δυνάμεις του, κρίνεται κάθε μέρα από τη συγκυρία. Γι αυτό είναι σημαντικό από την αρχή, και σε όλη αυτή την πορεία οι γυναίκες να είναι δυνατές, να μη φοβούνται και να πιστεύουν ότι μπορούν. Να σπάσουν τη γυάλινη οροφή που δημιουργούν οι δικοί τους φόβοι.

Πόσες γυναίκες έχουν ξεκινήσει μια δική τους επιχείρηση με στήριξη από τη MeXOXO και πώς ακριβώς τις βοηθάτε;
Συνολικά έχουμε υποστηρίξει 5.345 γυναίκες σε 16 χώρες, από τις οποίες οι 2600 περίπου είναι από την Ελλάδα.
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μας προσεγγίζουν αρχικά από τα social και μετά  μέσω διαδραστικών workshops και 1:1 mentoring μαθημάτων, τις καθοδηγούμε για το τί πρέπει να κάνουν.
Το εκπαιδευτικό μοντέλο της MeXOXO,  στηρίζεται στην διοργάνωση Διαδραστικών Σεμιναρίων αλλά και Προγραμμάτων Διαδικτυακής Συμβουλευτικής (One on One Mentorship Programs), προάγει την καινοτομία, ενώ προσφέρει απλοποιημένη γνώση μεταπτυχιακού επιπέδου, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την ιδέα τους ένα συνεκτικό σχέδιο, αλλά και  με σκοπό την  ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.
Αφού η ιδέα έχει γίνει επιχειρηματικό σχέδιο εμείς  φέρνουμε σε επαφή τις γυναίκες, με το κατάλληλο δίκτυο, τους ανθρώπους που μπορούν να συμβουλέψουν και να συμβάλουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους.
Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται συνήθως οι γυναίκες που ξεκινούν; Και προέρχονται από όλη την Ελλάδα;
Οι γυναίκες που έχουν ξεκινήσει με τη MeXOXO, δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε τομείς όπως η εστίαση και  ο τουρισμός, ίσως γιατί η φιλοξενία και επικοινωνία είναι στα δυνατά σημεία των γυναικών. Οι νεότερες γυναίκες επικεντρώνονται σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με επιστήμη και τεχνολογία, ενώ αρκετές επίσης δραστηριοποιούνται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες,  χειροτεχνία και κατασκευές.
Όσον αφορά τη γεωγραφική τους προέλευση, το 40%, προέρχεται από την περιφέρεια της χώρας, το 40% από μεγάλες πόλεις και το 20% από την Αττική.
Τι χρειάζεται περισσότερο από όλα,  μια γυναίκα, για να καταφέρει να κάνει μια ιδέα της επιχείρηση. Κεφάλαια;
Το μόνο που χρειάζεται είναι να θέλει. Να το θέλει πολύ. Τόσο ώστε να είναι έτοιμη να μάθει καινούργια πράγματα, να δουλέψει πολύ και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εμπόδιο κα δυσκολία. Και να αντιμετωπίσει την αποτυχία αν προκύψει, χωρίς να απογοητευτεί, και να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την εμπειρία και να προσπαθήσει ξανά και ξανά. Το κεφάλαιο δεν είναι το σημαντικότερο, γιατί αν έχεις όλα τα άλλα, την ιδέα, τη θέληση, την όρεξη για δουλειά, τη δύναμη να μην τα παρατήσεις και να συνεχίσεις την προσπάθεια, μπορείς να το βρεις.
Who is who
Η Ελπίδα εξειδικεύεται στην ανάπτυξη του Diversity & Inclusion & τουGender Equality στο Business.
Τα τελευταία 7 χρόνια, μέσω της MExoxo όπου είναι Ιδρύτρια και CEO  έχει ενδυναμώσει, εκπαιδεύσει και συνδέσει περισσότερες από 5000 γυναίκες με στόχο την κοινωνικο-οικονομική τους ανάπτυξη σε 16 χώρες.

Η MeXOXO δημιουργήθηκε το 2013 και είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, που υποστηρίζει την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, το Νεπάλ, την Λιβερία και την Ελλάδα μέσω εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την επιχειρηματικότητα. Το πρότζεκτ ξεκίνησε όταν, το 2010 η Ελπίδα-Αναστασία Κόκκοτα έφυγε για την Βοστώνη ώστε να πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό της MBA.

Μέσα από την εμπλοκή της στο Hult Prize -τον μεγαλύτερο διαγωνισμό του κόσμου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα-, γνώρισε τον Muhammad Yunnis και τον προσωπικό του σύμβουλο, οι οποίοι έγιναν και μέντορές της.

Έχει λάβει την τιμητική αναγνώριση και υποστήριξη του Clinton Global Initiative, το Greek International Women Awards καθώς και ήταν υποψήφια για το  Girls & Women’s Education Prize της UNESCO, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Η Ελπίδα έχει 15 χρόνια διεθνούς εμπειρίας στη δημιουργία προγραμμάτων και στρατηγικών σχετικά με το Diversity & Inclusion & το Gender Equality στο Business  και έχει συνεργαστεί με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.