ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιζόλδη Χατζηγιάννη: «Η ανταμοιβή μου είναι το χαμόγελο και τα καλά τους νέα»

Εδώ και τρία χρόνια, ο ΜΚΟ ΜΑΝΑ προσφέρει στήριξη σε γυναίκες που δίνουν το δικό τους αγώνα κατά του καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικού καρκίνου. Τους παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης βάσει ιατρικής ένδειξης. Στο τιμόνι του, βρίσκεται σταθερά η δρ Ιζόλδη Χατζηγιάννη.

Μέχρι στιγμής, έχει σταθεί στο πλευρό 220 γυναικών κάθε ηλικίας. Χάρη σ’ εκείνη και τους εξειδικευμένους εθελοντές επαγγελματίες υγείας παίρνουν δύναμη και μάχονται με το κεφάλι ψηλά ενάντια στην πρόκληση που καμιά τους δε ζήτησε να αντιμετωπίσει.

«Πιστεύω πως ναι και νιώθω ευλογημένη για αυτό, γιατί το συναίσθημα ότι προφέρεις στον συνάνθρωπο σου δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Η ανταμοιβή μου είναι το χαμόγελο τους και τα καλά τους νέα που τα μοιραζόμαστε όλες», μου είπε.

Η Ιζόλδη Χατζιγιάννη μιλάει για πρώτη φορά στο portraits.gr για το έργο της και αυτό που λείπει από την ενημέρωση για τον καρκίνο στην Ελλάδα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον ΜΑΝΑ;

Έχω ασχοληθεί με τον εθελοντισμό εδώ και 25 χρόνια περίπου προσφέροντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες. Όμως το ΜΑΝΑ ήταν για μένα μια πρόκληση γιατί ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο, που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα παρά μόνο στην Αμερική. Συγκεκριμένα στη χώρα μας λειτουργούν επιτυχώς  εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολλές εθελοντικές οργανώσεις με συναφή αντικείμενα όμως δεν υπήρχε καμμιά ομάδα που να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης και συμβουλευτικής με πλήθος υπηρεσιών ( ψυχολογική υποστήριξη, διατροφολογία, γιόγκα , πιλάτες, διαλογισμό, χορό, αισθητική, μακιγιάζ, μαθήματα εκμάθησης υπολογιστών, τμήμα χειροτεχνίας , σκάκι και άλλα) σ’ ένα χώρο και με σταθερό πρόγραμμα.

Έτσι, εδώ και σχεδόν 3 χρόνια  δημιουργήθηκε το Σπίτι του Μάνα, ένας φιλόξενος χώρος στο κέντρο της Αθήνας, μια μικρή «κοινωνία» γυναικών όπου κυριαρχεί η ζεστασιά, η αλληλοϋποστήριξη , η δύναμη για τη ζωή και η αισιοδοξία.

Το σύνολο των υπηρεσιών του ΜΑΝΑ παρέχεται από εθελοντές, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και σπουδαίο και που παίρνει μεγαλύτερη αξία από το υψηλής ποιότητας έργο τους αλλά και την ανιδιοτελή τους διάθεση για προσφορά .

Χωρίς αυτούς το ΜΑΝΑ δεν θα μπορούσε να προσφέρει τέτοιου επιπέδου έργο και τους ευχαριστώ εκ μέρους όλων των γυναικών του ΜΑΝΑ.

Καταφέρνετε να δίνετε χαμόγελο σε τόσες γυναίκες που μάχονται ενάντια στον καρκίνο. Πώς αισθάνεστε που αλλάζετε τη ζωή τους;

Πιστεύω πως ναι και νοιώθω ευλογημένη για αυτό, γιατί το συναίσθημα ότι προφέρεις στον συνάνθρωπο σου δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Η ανταμοιβή μου είναι το χαμόγελο τους και τα καλά τους νέα που τα μοιραζόμαστε όλες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε ως διευθύντρια του ΜΑΝΑ;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν με δεδομένο το ότι δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αντίστοιχο πρόγραμμα να καταφέρω να αφουγκραστώ τις ανάγκες τους και να ανταποκριθώ σ αυτές σχεδιάζοντας τις κατάλληλες δράσεις και προγράμματα.

Τι ήταν αυτό που σας έδωσε κίνητρο να συνεχίσετε;

Η σταδιακή διαφορά που έβλεπα στις γυναίκες μέρα με τη μέρα και η αλλαγή στην ψυχολογία τους και τη διάθεση τους για ζωή. Αυτό μου έδινε και κουράγιο αλλά μεγάλωνε και την αίσθηση υποχρέωσης απέναντι τους να τους προσφέρω όλο και περισσότερα όλο και καλύτερα.

Πολλές ασθενείς διστάζουν ακόμη και να ξεστομίσουν τη λέξη «καρκίνος». Τι μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη σας, ώστε να πάψει να υπάρχει τόσος φόβος γύρω από την ασθένεια;

Κατ αρχήν ευρεία πληροφόρηση της κοινωνίας και αλλαγή της νοοτροπίας ότι ο καρκίνος είναι η «κακή αρρώστια» και διάφορες τέτοιου είδους προκαταλήψεις. Απομυθοποίηση του καρκίνου μέσα από τη σωστή ενημέρωση και υποστήριξη των γυναικών και των οικογενειών τους να μη φοβούνται να μιλήσουν γι αυτό.

Τι άλλαξε για τον ΜΑΝΑ από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία; Πώς επηρεάστηκε το δικό σας έργο;

Το ΜΑΝΑ δε σταμάτησε ούτε για μία ημέρα τη λειτουργία του όλο αυτό το διάστημα και συνέχισε να προσφέρει σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών του διαδικτυακά συνεχίζοντας καθημερινά το πρόγραμμα του.

Τι πιστεύετε πως λείπει από την ενημέρωση για τον καρκίνο στην Ελλάδα;

Η πληρέστερη πληροφόρηση τόσο για την πρόληψη όσο και την θεραπεία του καρκίνου σε όλο το φάσμα των ηλικιών ίσως ξεκινώντας από τις τελευταίες τάξεις του λυκείου

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η υποστήριξη ακόμη περισσότερων γυναικών τόσο στην Αθήνα όσο και στην ευρύτερη Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή την εποχή όπου λόγω του φόβου για τον κορωνοιο καθίσταται δυσχερής η λήψη υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχει πλέον και η εμπειρία και η τεχνική μας κατάρτιση για να υποστηρίξουμε μια τέτοια επέκταση.

Διοργάνωση καμπάνιας για την προκατάληψη απέναντι στον καρκίνο και την πληρέστερη ενημέρωση για την νόσο και την αντιμετώπιση της.

Ως  γιατρός έχετε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό ανισότητας που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχω, αυτό που με στενοχωρεί είναι η δυσχέρεια στη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες με τα πολύ μακρινά ραντεβού, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα να υφίστανται καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Με Το Σπίτι του ΜΑΝΑ μπορείτε να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες με τους ακόλουθους τρόπους:

– Tηλεφωνικά, στο 210-7295 546 κατά τις ώρες 10:00-17:00, Δευτέρα έως και Παρασκευή. (Ρηγίλλης 10, ΤΚ 10674, Αθήνα)

– Ηλεκτρονικά, είτε με email  [email protected] είτε συμπληρώνοντας την ειδικά διαμορφωμένη φόρμα επικοινωνίας  (www.manaorg.com)

– Στη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/manamazigiatizoi/ και στο Instagram account: @manaorg

 

Διαβάστε επίσης:

Διάνα Βουτυράκου: Από τους διαγωνισμούς ρομποτικής στους 30 under 30 Greece, κατακτά τον ανδροκρατούμενο χώρο της STEM

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκ βαθέων: «Θα αγωνιστώ για την επόμενη ημέρα»

Σοφία Ζαράρη: H jewellery designer πίσω από το «Ρούχο της Ζωής» αλλάζει τον κόσμο μέσα από την Tέχνη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση