Κατερίνα Τοπούζογλου: Η γοργόνα της #allforblue που έβγαλε από τη θάλασσα 204 τόνους απορριμμάτων | Portraits
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατερίνα Τοπούζογλου: Η γοργόνα της #allforblue που έβγαλε από τη θάλασσα 204 τόνους απορριμμάτων

Κατερίνα Τοπούζογλου

Οι θάλασσές μας είναι υπέροχες. Τις αγαπάμε – δεν τις φροντίζουμε όμως όσο πρέπει και έτσι το πρόβλημα των σκουπίδιων είναι ανυπόφορο. Το όραμα της Κατερίνας Τοπούζογλου για καθαρές θάλασσες,  την οδήγησε στη δράση και από τότε προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαχθούν από τα σκουπίδια. Η πρωτοβουλία της, ενέπνευσε μια πλειάδα ανθρώπων, που μαζί της καθαρίζουν ακτές και βυθούς από σκουπίδια στα νησιά της Ελλάδας.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια της All For Blue είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, στην Ιταλία το 2016 και για πολλά χρόνια πρωταθλήτρια στην υποβρύχια αλιεία, δωρίζοντας όλα τα αλιεύματα της σε άστεγους στην Αθήνα.

Σήμερα είναι Εκπαιδεύτρια Ελεύθερης & Αυτόνομης Κατάδυσης και Εκπαιδεύτρια τονικής ακινησίας σε καρχαρίες και διοργανώτρια δράσεων και σεμιναρίων για την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών από τον παγκόσμιο οργανισμό Project Aware, US.

Ξεκίνησε πριν τρία χρόνια τον οργανισμό allforblue με στόχο να δημιουργηθούν ομάδες πυρήνες ώστε να συνεχίζεται η δράση των καθαρισμών των θαλασσών σε κάθε περιοχή. Έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα 18 ομάδες-πυρήνες, πολύ δυνατές, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από μαθητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο και παίρνουν μέρος στις δράσεις.

Μέσα σε μία τριετία, οι ομάδες allforblue κατάφεραν να συγκεντρώσουν 204 τόνους απορριμμάτων, καθαρίζοντας χιλιόμετρα παραλιών και βυθών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό σε συνολικά 157 ξεχωριστές δράσεις.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις το all for blue; Πότε ξεκίνησε;

Η αγάπη μου για τη θάλασσα ξεκίνησε από τότε που ήμουν 4 χρονών και με τους γονείς ύστερα από κάθε εξόρμηση στην παραλία μαζεύαμε σκουπίδια.

Αποφάσισα λοιπόν το 2017 να ιδρύσω έναν οργανισμό με όραμα τις καθαρές θάλασσες, με ολιστική αντιμετώπιση του θέματος, γι᾽αυτό και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση της νέας γενιάς μέσα από τα σεμινάρια που κάνουμε στα σχολεία.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λάβαμε μέρος σε διεθνείς αποστολές για την προστασία των θαλασσών, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και τεχνογνωσία με αντίστοιχους φορείς και ειδικούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ακόμη, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης προς το θαλάσσιο οικοσύστημα, μαζί με μαθήτριες και μαθητές που παρακολούθησαν επιτυχώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα της All For Blue, αλλά και απλούς πολίτες που συνέβαλαν ουσιαστικά στο να αφήσουμε καθαρές τις παραλίες μας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους μας, καθώς όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει μόνοι μας, χωρίς τους πολύτιμους συμμάχους μας.
Τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που ενημερώσαμε για την οικολογική συνείδηση, τους χιλιάδες πολίτες που κινητοποιήθηκαν για να πάρουν μέρος σε δράσεις καθαρισμού των ακτών, τους πιστοποιημένους δύτες που μας βοήθησαν για να ανασύρουμε από τους βυθούς πλαστικά, σίδερα και άλλα ογκώδη αντικείμενα, αλλά και τους ευαισθητοποιημένους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, εταιρείες και καταστήματα που μοιράστηκαν μαζί μας την κοινωνική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποια είναι η δράση του allforblue; Πόσα κιλά σκουπίδια έχετε βγάλει από ποιες θάλασσες;

Οι δράσεις μας είναι εκπαιδευτικά σεμινάρια, βιωματικές δράσεις παράκτιων & υποβρύχιων καθαρισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέσα σε μία τριετία, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 204 τόνους απορριμμάτων, καθαρίζοντας χιλιόμετρα παραλιών και βυθών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και στο εξωτερικό σε συνολικά 157 ξεχωριστές δράσεις.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε σημεία – σταθμούς που ξεχωρίσαμε στη διαδρομή μας:

• Αποστολή Keep Aegean Blue, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Διανύσαμε 1.700 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο με ταχύπλοο, οργανώσαμε δράσεις καθαρισμών και πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των νησιών. Η αποστολή διήρκεσε έξι μήνες, συνεχίστηκε το 2019 και σκοπεύουμε να την επαναλάβουμε το 2021.

• Αποστολές στο εξωτερικό, σε προορισμούς όπως οι οι ΗΠΑ, οι Μπαχάμες, το Τζιμπουτί, η Νότια Αφρική, η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Κούβα, συμμετέχοντας σε προγράμματα για την προστασία
των καρχαριών και οργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια στις τοπικές κοινότητες, παράλληλα με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς.

• Τα ανοξείδωτα καλαμάκια που φέραμε πρώτοι στην Ελλάδα το 2017 ως εναλλακτική και οικολογική λύση απέναντι στα πλαστικά μιας χρήσης.

• Τον εξοπλισμό πολλαπλών χρήσεων, σακιών, τσουβαλιών και γαντιών σε όλους τους παράκτιους καθαρισμούς μας από το 2019, ώστε να ενισχύσουμε το σκοπό μας.

Πόσοι έχουν συμμετάσχει συνολικά από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα;

Η βασική μας ομάδα αποτελείται από 20 άτομα, οι περισσότεροι αθλητές, είτε της ελεύθερης κατάδυσης ή κολύμβησης, επαγγελματίες δύτες, θαλάσσιοι βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, είμαστε όλοι εθελοντές.

Έχουμε κάνει σεμινάριο σε πάνω από 55.000 μαθητές στην Ελλάδα και σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό. Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον των μαθητών αμέσως μετά το σεμινάριο, πόσο πολύ θέλουν να δράσουν.

Πολύτιμοι σύμμαχοι στις προσπάθειές μας είναι τα παιδιά. Εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά να αντιληφθεί έγκαιρα τη σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Να ενημερωθεί για τα είδη που απειλούνται με αφανισμό και φυσικά να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση
μέσα από το παιχνίδι, το διάλογο, τη διδασκαλία με οπτικοακουστικό υλικό, τα καλλιτεχνικά δρώμενα,
το διαδίκτυο και τα social media.

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο ώστε να είναι ιδιαίτερα φιλικό για τα παιδιά και μέσα από αυτό, έρχονται όσο πιο κοντά γίνεται στο μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο, αποκτώντας νέες γνώσεις, αλλά και νέες συνήθειες για την αποφυγή των πλαστικών μιας χρήσης και της ρύπανσης των
ακτών και των βυθών μας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στα σχολεία με την πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών και των γονέων, ενώ γίνονται και ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε ενήλικες, σε χώρους εργασίας, αθλητικούς ομίλους, πολιτιστικά κέντρα και αλλού.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας; Υπάρχει ενδιαφέρον να οργανωθούν περισσότερες ομάδες;

Ο στόχος μας όταν ξεκίνησα τον οργανισμό ήταν αυτός ακριβώς, να δημιουργηθούν ομάδες πυρήνες ώστε να συνεχίζεται η δράση μας σε κάθε περιοχή. Έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα 18 ομάδες-πυρήνες, πολύ δυνατές, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από μαθητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο μας και έλαβαν μέρος στις δράσεις μας. Αυτοί συνεχίζουν το έργο μας στις κατά τόπους περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ομάδα της Καλύμνου διοργάνωσε μέσα σε ένα μήνα 8 καθαρισμούς παραλιών και βυθού και η ομάδα του νησιού είναι εξαιρετικά ενεργή. Το ίδιο συμβαίνει στην Πάτμο, τη Σύμη, την Κάρπαθο, την Αμοργό, τη Μύκονο και σε αρκετά άλλα μέρη που έχουμε επισκεφτεί.

Τι κάνετε τα υλικά που βρίσκετε; Ανακύκλωση;

Στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας όλα τα πλαστικά από τις δράσεις μας επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία με διάφορες μορφές. Με ειδική επεξεργασία, τα πλαστικά κοκκοποιούνται και μετατρέπονται σε δομικό υλικό που επιλέγει η κάθε εταιρία/φορέας που συνεργάζεται μαζί μας το τελικό αντικείμενο. Αυτούς τους μήνες τρέχουμε την αποστολή #KeepMykonosBlue όπου τα πλαστικά από όλες τις δράσεις θα μετατραπούν σε κάδους απορριμμάτων για τις σχολικές τάξεις και την τοπική κοινότητα.

Τι βρίσκετε πιο συχνά;

Ύστερα από 157 οργανωμένες δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους…  τα αποτσίγαρα είναι μακράν ο πρωταγωνιστής στους παράκτιους καθαρισμούς ενώ στους βυθούς τα πλαστικά μιας χρήσης.

Τι είναι το πιο περίεργο που έχετε βρει; Πώς καταλήγουν στη θάλασσα τα… περίεργα πράγματα;

Περίεργα αντικείμενα μέχρι τώρα έχουμε αρκετά, όπως μηχανάκια, λεκάνες τουαλέτας, μίξερ, βραστήρες, καρέκλες, σκάλες, παράθυρα, πλυντήρια κλπ.