CLIMATE EMERGENCY

Τελικά, τι σχέση έχουν η πανδημία και η ανακύκλωση;

Photo by Kate Trifo on Unsplash

Η πανδημία επηρέασε κάθε τομέα της ζωής μας. Μάλιστα, χάρη σ’ αυτήν, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φαίνεται να έπεσαν σημαντικά. Κάτι τόσο κακό, έφερε μία τόσο μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Όμως, εξαιτίας της, το πλαστικό μίας χρήσης παίζει πια τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Τα γάντια, οι μάσκες, ο προστατευτικός εξοπλισμός γιατρών και νοσηλευτών – ό, τι μας βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον.

Η αυξημένη ζήτηση πλαστικών συσκευασιών, επίσης, έχει ταράξει το χώρο της αγοράς, με τους καταναλωτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο πως θα «κολλήσουν». Τα μπουκαλάκια αντισηπτικών και τα υγρά μαντηλάκια «εξαφανίζονται» σχεδόν αμέσως από τα ράφια των καταστημάτων. Ορισμένοι, ανησυχούν πως τα «σκουπίδια του κορονοϊού», όπως έχουν αρχίσει να λέγονται, θα καταλήξουν στις θάλασσες, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθυσμό των τσουχτρών στη Μεσόγειο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The indian traveler (@theindian_traveler) στις


Η βιομηχανία του πλαστικού αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Και τώρα, που ανακύκλωση είναι πιο αναγκαία από ποτέ, βλέπουμε τον κλάδο της να περνά κρίση.

Τα διεθνή ταξίδια και η λειτουργία των μεγάλων εργοστασιακών μονάδων μπήκαν σε παύση, λόγω του παγκόσμιου lockdown. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση πετρελαίου, μαζί με τις τιμές, έπεσε σημαντικά. Κι αν αναλογιστούμε πως αυτό αποτελεί την πρώτη ύλη του πλαστικού, θα δούμε πως έπεσε και το κόστος παραγωγής του. Η κατασκευή μπουκαλιών, λοιπόν, έγινε πιο οικονομική από ποτέ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Surajit Samanta✨ (@surajit_2k16) στις


Οι πετροχημικές εταιρείες θα δουλέψουν διπλά, ώστε να ορθοποδήσουν. Η ζήτηση ανακυκλωμένων προϊόντων έχει ήδη περιοριστεί και αναμένεται να συνεχίσει έτσι, οπότε η βιομηχανία ολόκληρη θα υποφέρει. Δε θα γίνονται πια επενδύσεις σε νέα σχέδια για τη βελτίωσή της ενώ, προκειμένου να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, θα χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές τους. Κι αν το κάνουν αυτό, πώς θα προσελκύσουν πελάτες;

Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.

Προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας της ανακύκλωσης και των κυβερνήσεων. Με νέους νόμους, νέες φορολογίες, χρηματοδότηση επιχειρήσεων του τομέα αυτού, ίσως δούμε φως στην άκρη του τούνελ. Ίσως οι εταιρείες συνεχίσουν να προμηθεύονται ανακυκλωμένα προϊόντα.

Δεν μπορούμε, όμως, να ελέγξουμε τίποτα από τα παραπάνω. Αυτό που περνάει από το χέρι μας, είναι η δική μας συμπεριφορά, ως καταναλωτές. Εμείς διαμορφώνουμε τις τάσεις. Εμείς αυξήσαμε την ζήτηση πλαστικού μίας χρήσης, εμείς θα την περιορίσουμε.

Η διαφορά στην τιμή, εξάλλου, δεν είναι μεγάλη.

Καλό είναι να ελέγχουμε εάν οι συσκευασίες των προϊόντων που θέλουμε να αγοράσουμε, ανακυκλώνονται. Θα χρειαστεί να κινηθούμε σοφά, μελετημένα. Όμως αξίζει τον κόπο. Δείχνοντας την προτίμησή μας σε αυτά, ξεχωρίζοντας τα απορρίμματά μας και πετώντας αυτά που πρέπει στους μπλε κάδους, θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες του δήμου μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι εύκολο και θα μας πάρει χρόνο, αλλά μπορούμε να το καταφέρουμε.

Η πανδημία έπληξε κάθε τομέα της ζωής μας. Δε θα την αφήσουμε να αλλάξει όλα αυτά για τα οποία προσπαθούμε εδώ και χρόνια με την ανακύκλωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία

Απαντάμε στις 7 μεγαλύτερες ερωτήσεις για το πλαστικό

4 έξυπνα και οικολογικά tips για να γίνετε αυτάρκεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση