ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Η «Υπέροχη Γυναίκα» που δίνει βήμα σε όσες έχουν ανάγκη να μιλήσουν

Χατζηιωαννίδου

 

Πόσα είναι αυτά που θέλουν οι γυναίκες να πουν και δεν μπορούν; Πόσο κοινά είναι αυτά που βιώνουμε όλες, πόσα είναι αυτά που μας ενώνουν, πόσες ιστορίες ακούς και λες «μου έτυχε και μένα αυτό»; Είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στον χώρο εργασίας, είτε έξω στο δρόμο…

Και πόσο επίκαιρη γίνεται η πλατφόρμα στο Instagram @yperoxes.gynaikes της Μαρίας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου στην εποχή του ελληνικού #metoo που συνταράσσει την ελληνική κοινωνία με τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως.

 

Με ορμή από την Θεσσαλονίκη, η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου δημιούργησε αυτή την πρωτότυπη πλατφόρμα θέλοντας να τραβήξει την κουρτίνα για να πέσει φως σε όλα όσα απασχολούν μια γυναίκα στην σημερινή εποχή.

 

Να δώσει βήμα και φωνή, για να ακουστούν αυτές οι ιστορίες, να ακουστούν απόψεις με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο.

Για να γίνουν οι γυναίκες μια κοινότητα, για να ξαναμπούν στο τραπέζι ζητήματα ισότητας, διακρίσεων και σεξιστικών αντιλήψεων, που συχνά είναι τόσο βαθιά σφηνωμένες στις συνειδήσεις, ώστε δεν μπορεί καν να τις διακρίνει κανείς.

 

Oπως εξηγεί η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, μιλώντας στο Portraits.gr, το site www.yperoxesgynaikes.com ξεκίνησε το 2019 ως μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μια γυναίκα θα μπορούσε να εκφράσει τον θαυμασμό της για μια άλλη γυναίκα. Στην συνέχεια η πλατφόρμα εξελίχθηκε σε έναν ασφαλή χώρο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς.

Και οι γυναίκες την εμπιστεύονται όλο και περισσότερο, αφού σήμερα η «παρέα» έχει μεγαλώσει πολύ: οι ακόλουθοι στο Instagram έχουν φτάσει τους 77 χιλιάδες.

Και έπεται συνέχεια!

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τις Υπέροχες Γυναίκες και πώς εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου;

 

Ασχολούμαι από το 2013 με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και έχω δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπηση τους σε διάφορους κλάδους. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλεία, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Δυστυχώς ζώντας σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα όπου κάθε μία γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο. Σύντομα η πλατφόρμα αυτή εξελίχθηκε σε παρέα γυναικών και πλέον είναι μία διαδραστική κοινότητα η οποία ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Τι ξεχωριστό υπάρχει στις Υπέροχες Γυναίκες και έγιναν τόσο αγαπητές;

 

Θεωρώ ότι οι Υπέροχες Γυναίκες είναι ο διαδικτυακός «τόπος» όπου κάθε γυναίκα μπορεί να νιώσει ασφαλής να μοιραστεί με τις υπόλοιπες γυναίκες τους προβληματισμούς και την άποψή της, χωρίς να νιώσει εκτεθειμένη ή ότι θα της ασκηθεί κριτική. Η πλατφόρμα «Υπέροχες Γυναίκες» μιλάει με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο για ό,τι απασχολεί τη σύγχρονη γυναίκα και αυτό είναι ίσως και ο λόγος που έχει αγκαλιαστεί σαν πρωτοβουλία από τις γυναίκες.

 

Γιατί μπορεί η κάθε γυναίκα να είναι υπέροχη;

 

Κάθε γυναίκα σήμερα, ανεξαρτήτου ηλικίας, με όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της, που καταφέρνει και επιβιώνει σε κάθε ρόλο που επωμίζεται ή επιλέγει η ίδια, είναι μία υπέροχη γυναίκα.

 

Από την έως τώρα εμπειρία σας ποια είναι τα προβλήματα που προβάλλουν συνήθως ως βασικότερα οι γυναίκες;

 

Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε στην πλατφόρμα και τις συζητήσεις που γίνονται, τα προβλήματα που προβάλλονται περισσότερο είναι η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι στερεοτυπικές απόψεις για το ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία και για το πώς όλα αυτά επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών σήμερα.

 

Τι θεωρείται ισότητα των φύλων στην σημερινή εποχή; Τι κατάσταση επικρατεί στην Ελλάδα; Θεωρείτε ότι οι ποσοστώσεις μπορούν να βοηθήσουν το γυναικείο ζήτημα;

 

Η ισότητα είναι ισότητα και δυστυχώς στη σημερινή εποχή όλο το πρόβλημα «κρύβεται» στη λέξη «θεωρείται». Η ισότητα θέλει όλους τους ανθρώπους να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ανάπτυξη. Οι γυναίκες στην Ελλάδα το 2021 σαφώς είναι στην καλύτερη θέση σε θέματα ισότητας σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια, και για αυτόν το λόγο θεωρείται από πολλούς ότι υπάρχει ισότητα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει. Οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες σήμερα σε πολλά επίπεδα και η πανδημία μας έχει πάει ακόμα πιο πίσω στον ήδη δύσκολο δρόμο προς την ισότητα. Οι ποσοστώσεις αποτελούν μία λύση ανάγκης, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανική, όμως «αναγκάζει» τους κλάδους στους οποίους εφαρμόζεται, να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα τις συνθήκες ώστε να μη χρειάζονται οι ποσοστώσεις.

 

Το ελληνικό #metoo είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τι λέτε σε μια γυναίκα, που έχει υποστεί τέτοιες συμπεριφορές; Βλέπουμε ότι στο Instagram των Υπέροχων Γυναικών δίνετε φωνή σε αυτές τις γυναίκες… 

 

Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πει τίποτα σε κάποιον άνθρωπο που έχει δεχτεί παρενόχληση ή οποιαδήποτε μορφή βίας. Το μόνο που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά είναι να δώσει χώρο και χρόνο στα θύματα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Μετά τη δήλωση της κυρίας Μπεκατώρου, αισθανθήκαμε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν έχει πρόσβαση στα media και θέλει να μοιραστεί τις δικές του ιστορίες. Για αυτόν το λόγο προσφέραμε σε όποιον άνθρωπο ήθελε να μοιραστεί τη δική του ιστορία την πλατφόρμα μας και ότι άλλο μέσο είχαμε, ώστε να γίνουν αυτές οι ιστορίες γνωστές στο ευρύ κοινό, με στόχο και άλλοι άνθρωποι να μιλήσουν. Παράλληλα συγκεντρώσαμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να χρειάζεται κάποιος άνθρωπος που έχει δεχτεί οποιαδήποτε μορφή βίας και είναι διαθέσιμες σε όλα μας τα μέσα.

 

Έρχεστε από την Θεσσαλονίκη κουβαλώντας τον αέρα μιας πρωτοπορίας που συναντά κανείς συχνά σε πράγματα που γεννήθηκαν στην πόλη σας. Και φτάνετε στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα με την βοήθεια της τεχνολογίας. Πού μπορεί να σας βρει κανείς και πώς μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις σας;

 

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα νέο «τόπο» διάδρασης στον οποίο μεταφέρονται όλο και περισσότεροι τομείς της ζωής μας. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν πρόσβαση και τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν μακριά από αστικά κέντρα, να μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα.

 

Μπορείτε να μαθαίνετε καθημερινά νέα των Υπέροχων Γυναικών στο Instagram @yperoxes.gynaikes, στη σελίδα μας στο Facebook «Υπέροχες Γυναίκες» και στην ιστοσελίδα μας www.yperoxesgynaikes.com.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Βενετία Κουσία (Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας): Δεν είναι απλώς σωστό ή δίκαιο οι περισσότερες γυναίκες στη διοίκηση. Είναι και πιο αποδοτικό

 

Δανάη Μπεζαντάκου: Η γυναίκα στην Ελλάδα γίνεται δέσμια των πολλαπλών της ρόλων

 

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς: Οι γυναίκες ανταγωνίζονται για ένα μικρό μερίδιο στο επιχειρείν, αντί να παλεύουν μαζί για να το κάνουν μεγαλύτερο