ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζορζέτ Μόσμπαχερ: Μην επιτρέπετε στη μεροληψία των φύλων να εμποδίζει τους στόχους σας

Ζορζέτ Μόσμπαχερ: Μην επιτρέπετε στη μεροληψία των φύλων να εμποδίζει τους στόχους σας

Η πρώην Αμερικανίδα πρέσβης στην Πολωνία, συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και επιτυχημένη επιχειρηματίας Zορζέτ Μόσμπαχερ που αγόρασε ανέπτυξε και πώλησε με κέρδος της La Prairie, συμμετέχει στο Delphi Forum που ξεκινάει σήμερα, και σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στο portraits.gr, μιλάει για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε και μοιράζεται τη σκέψη του νικητή που οδηγούσε την καριέρα της σε τόσες επιτυχίες.

Καυτηριάζει τη  νοοτροπία των γυναικών σήμερα που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως δυνητικά θύματα που χρειάζονται προστασία, που εστιάζουν στην ανισότητα αντί στους στόχους του, που ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να σκεφτούν ότι πρέπει να να προστατεύονται, που θέλουν ανεξαρτησία και ισότητα αλλά θέλουν να τους το διασφαλίσει η κυβέρνηση αυτό. Και ομολογεί «δεν έχω σκεφτεί ποτέ τον εαυτό μου ως ευάλωτη ή αδύναμη ή υποταγμένη στους άνδρες και πάντα πίστευα ότι είχα τον έλεγχο».

Σημειώνει ότι πέφτουμε θύματα των στερεοτύπων αν τους επιτρέπουμε να μας καθορίσουν, και συμβουλεύει τις γυναίκες να μην επιτρέπουν τη μεροληψία των φύλων να εμποδίζει τους στόχους τους.

Η κυρία Μόσμπαχερ ξεκίνησε την καριέρα της στις επιχειρήσεις το 1987, όταν αγόρασε την εταιρία καλλυντικών La Prairie, υπερισχύοντας από εταιρείες όπως η Revlon, η Avon και η Estee Lauder.  Το 1991  την πούλησε επικερδώς  στην Beiersdorf , ακολούθως ίδρυσε την Georgette Mosbacher Enterprises, τη δική της εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και χρηματοδότησης. Από το 2000  έως το 2015 ήταν  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Borghese, εταιρείας καλλυντικών με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων ενίσχυσης των γυναικών, ενώ  ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών.

Είχατε μια επιτυχημένη καριέρα στις επιχειρήσεις, από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν η γυναικεία ταυτότητα εμπόδιο, στην αρχή της καριέρας σας ή πλεονέκτημα; Αντιμετωπίσατε δυσπιστία, χρειάστηκε περισσότερη προσπάθεια για να πείσετε τους άλλους στα πρώτα σας βήματα;

Η γυναικεία μου ταυτότητα δεν μπήκε ποτέ στην εξίσωση, πάντα επικεντρωνόμουν στον στόχο. Κατάλαβα ότι θα υπήρχαν εμπόδια για διάφορους λόγους και ότι θα έπρεπε να δω πώς να ξεπεράσω αυτά τα εμπόδια για να είμαι επιτυχής, και αυτό έκανα.

Αγοράσατε το La Prairie με χρέη και το μεταμορφώσατε σε κερδοφόρα εταιρεία σε λίγα χρόνια. Ποιο ήταν το μυστικό για την επιτυχία σας;

Όχι, δεν υπάρχει  πραγματικά ένα μυστικό. Προσέλαβα τους καλύτερους ανθρώπους, τους πλήρωσα καλά και τους έδωσα κίνητρα για επιτυχία. Ακολούθησα ένα πολύ λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο, με πολύ προγραμματισμό, έτσι ήμουν προετοιμασμένη, παρέμεινα πειθαρχημένη και επικεντρώθηκε στην επίτευξη των στόχων μας.

Υπάρχει τρόπος για τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να μην πέσουν θύματα των δικών τους στερεοτύπων και των στερεοτύπων άλλων για αυτές;

Μπορεί να πέσετε θύματα στερεοτύπων μόνο εάν επιτρέψετε σε αυτά τα στερεότυπα να σας καθορίσουν, πρέπει να είστε σίγουρες για το ποιες είστε και να μην επιτρέπετε τη μεροληψία των φύλων να εμποδίζει τους στόχους σας. Αποδεχόμενες ότι ο κόσμος δεν είναι δίκαιος, πρέπει να  προχωράμε με αυτό ως δεδομένο αλλά και εναντίον του.

Έχοντας εμπειρία σε ηγετικές θέσεις, νομίζετε ότι οι γυναίκες διαφέρουν από τους άνδρες ηγέτες;

Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες καθορίζονται κυρίως από τις νίκες ή τις απώλειές τους όπως κάνουν οι άνδρες, επομένως, είναι πιο ανοιχτές σε συμβιβασμούς και δημιουργικές λύσεις.

Οι γυναίκες διαφέρουν από τους άνδρες στις επιχειρήσεις;

Όχι, όχι πραγματικά, μπορούμε να είμαστε εξίσου φιλόδοξες και να οδηγηθούμε στο να πετύχουμε. Αν υπάρχει διαφορά  νομίζω ότι αφορά περισσότερο το στυλ και τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουμε την επιτυχία, οι γυναίκες είναι πιο υπομονετικές και ευέλικτες.

Μετά τις επιτυχίες στον τομέα των επιχειρήσεων, ξεχωρίσατε επίσης για τη συμβολή σας στον τομέα της διπλωματίας. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν τη θέση;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η γραφειοκρατία. Εξ ορισμού, η γραφειοκρατία δεν αφορά τα αποτελέσματα, είναι η διαδικασία, η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη και περίπλοκη, δεν είναι απαραιτήτως λογική και δυσκολεύει. Η εκμάθηση του τρόπου ελιγμών γύρω και μέσω αυτού η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για την επίτευξη αποτελεσμάτων είναι δύσκολη.

Έχετε επίσης ασχοληθεί με την ενδυνάμωση των γυναικών. Πιστεύετε ότι η νοοτροπία των γυναικών σήμερα έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν ή είναι θέμα προσωπικότητας; Οι άντρες σήμερα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης της σταδιοδρομίας με τους άντρες;

Νομίζω ότι η νοοτροπία των γυναικών σήμερα έχει αλλάξει αλλά όχι προς το καλύτερο. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά θύματα, ότι χρειαζόμαστε προστασία, εστιάζουμε στην ανισότητα αντί για τους στόχους μας, ξοδεύουμε πολύ χρόνο και ενέργεια για να σκεφτούμε ότι πρέπει να να προστατευόμαστε, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητες και ίσες, αλλά θέλουμε η κυβέρνηση να το διασφαλίσει αυτό. Είναι μια γενική αντίληψη αυτό. Εγώ δεν έχω σκεφτεί ποτέ τον εαυτό μου ότι είναι ευάλωτη ή αδύναμη ή υποταγμένη στους άνδρες και πάντα πίστευα ότι είχα τον έλεγχο.

Έχοντας ολοκληρώσει μια επιτυχημένη πορεία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη διπλωματία, ποια είναι τα σχέδιά σας σήμερα;
Τα σχέδιά μου σήμερα είναι να παραμείνω ενεργή στο Atlantic Council και την πρωτοβουλία 3 Seas, καθώς και με τη συμμετοχή μου σε κάποια διοικητικά συμβούλια. Επίσης, να περνώ περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και να απολαμβάνω τα χρόνια του λυκόφωτος…

Who is Who

Η κυρία Mosbacher ξεκίνησε την καριέρα της στις επιχειρήσεις το 1987, όταν αγόρασε την εταιρία καλλυντικών La Prairie, υπερισχύοντας από εταιρείες όπως η Revlon, η Avon και η Estee Lauder.  Το 1991  την πούλησε επικερδώς  στην Beiersdorf , ακολούθως ίδρυσε την Georgette Mosbacher Enterprises, τη δική της εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και χρηματοδότησης. Από το 2000 έως το 2015 ήταν  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Borghese, εταιρείας καλλυντικών με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων ενίσχυσης των γυναικών, ενώ  ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών.

To πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1993 με τίτλο Feminine Force: Release the Power Within to Create the Life You Deserve και το δεύτερο το 1998 με τίτλο It Takes Money Honey: A Get-Smart Guide to Total Financial Freedom.

 

Διαβάστε επίσης:

Στέφη Βασιλοπούλου: Την αποτυχία μας πρέπει να τη βάζουμε σε βάθρο – Είναι το σκαλοπάτι για την επιτυχία μας

Ξένια Κουναλάκη: Κάθε γυναίκα να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς ενοχές. Αυτό αποτελεί για μένα αληθινή χειραφέτηση

Μαρία Συρεγγέλα: Δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα για τις γυναίκες. Και καριέρα και οικογένεια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση