SUCCESS STORIES

4 γυναίκες που τάραξαν τον κόσμο της τεχνολογίας

πηγή: Instagram @angelicaross

Οι πρώτοι προγραμματιστές δεν ήταν άνδρες και οι πρώτοι υπολογιστές δεν ήταν μηχανήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, ήταν γυναίκες.

Η συμβολή του «ωραίου» φύλου στην τεχνολογία, συχνά περνά απαρατήρητη. Τα ονόματα των σημαντικών επιστημόνων δεν γράφονται στα βιβλία και η ιστορία τους χάνεται στο χρόνο.

Ας θυμηθούμε την Ada Lovelace, την πρώτη προγραμματίστρια της ιστορίας, της γυναίκας που πρώτη οραματίστηκε τον κόσμο του μέλλοντος. Ή την Katherine Johnson, τη μαθηματικό που ευθύνεται για τις πρώτες διαστημικές εξερευνήσεις της NASA.

Παρακάτω, θα ασχοληθούμε με τέσσερις σύγχρονες πρωτοπόρους, που μας οδήγησαν στο επόμενο βήμα και έκαναν τη ζωή μας λίγο ευκολότερη.

Susan Κare

Είναι η γυναίκα που σχεδίασε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γραφικά της Apple. Πρώτα, έπεισε τον ιδρυτή της, Steve Jobs, να προτιμήσει μία πιο απαλή γραμματοσειρά – μια γραμματοσειρά που θα έδινε σε κάθε χαρακτήρα τα pixels που του ταίριαζαν, και δε θα έμοιαζε σε τίποτα μ’ εκείνη γης γραφομηχανής.

Είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα πως τα γραφικά δε θα έπρεπε να είναι δυσανάγνωστα σύμβολα, αλλα να μοιάζουν με πραγματικά αντικείμενα. Έτσι, προέκυψαν το εικονίδιο του ρολογιού στα προϊόντα της Apple. Έχει εργαστεί στη Microsoft, την IBM, τη Sony Pictures και το Facebook, ενώ αυτή τη στιγμή είναι μέλος της ομάδας του Pinterest.

Donna Dubinsky

πηγή: Getty Images/Ideal Image

Πριν έρθουν στη ζωή μας τα iPhone, υπήρχαν τα Blackberry. Και λίγο νωρίτερα, είχαμε τα Palm Pilot.

Ο άνθρωπος που έφερε τους προσωπικούς, ψηφιακούς βοηθούς (PDA) στα χέρια μας, ήταν μία επιχειρηματίας ονόματι Donna Dubinsky. Παρότι η ιδέα ήταν του Jeff Hawkins, χάρη σ’ εκείνη κυκλοφόρησαν στην αγορά. Έχοντας, άλλωστε, αποφοιτήσει από το Yale, την οικονομική σχολή του Harvard και ως ιδρύτρια της Palm, δε θα μπορούσε παρά να τα οδηγήσει στην κορυφή.

Victoria Alonso

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Women In Entertainment (@women_in_entertainment) on

Η βιομηχανία των οπτικών εφέ είναι καθαρά «αγορίστικη», όμως ένας από τους κορυφαίους, πιο καινοτόμους ανθρώπους της, που πέτυχε από το πρώτο λεπτό, είναι η παραγωγός Victoria Alonso.

Αυτή τη στιγμή, ανήκει στην ομάδα των Marvel Studios, ως Αντιπρόεδρος φυσικής παραγωγής. Εκείνη είναι που επέβλεψε τα εφέ ταινιών όπως η οι Avengers και Guardians of the Galaxy. Ξεκίνησε την καριέρα της ως απλή βοηθός. Εργάστηκε σκληρά και, σήμερα, είναι ένα από τα τρία ισχυρότερα στελέχη της εταιρείας. Είναι ο ορισμός της boss lady!

Angelica Ross

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miss Ross (@angelicaross) on

Έχοντας περάσει τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής της σε ανδροκρατούμενες επιχειρήσεις, με τους συναδέλφους και την οικογένειά της να τη μειώνουν λόγω της ταυτότητάς της, η Angelica Ross έγινε η πρώτη διεμφυλική γυναίκα που διέπρεψε στο χώρο της τεχνολογίας.

Είναι η ιδρύτρια της TransTech Social Enterprises, μίας εταιρείας που επικεντρώνεται «στην ενδυνάμωση των ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχιας», μέσω κοινωνικής εργασίας και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, βοηθά τους πάντες, ανεξάρτητα από το φύλο και το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, να πετύχουν στο χώρο.