SUCCESS STORIES

5 γυναίκες που στήριξαν την Τέχνη το 2020

Το 2020 μας ταλαιπώρησε. Αναγκαστήκαμε να συνηθίσουμε σε μία νέα, καθόλου ευχάριστη καθημερινότητα. Μείναμε σπίτι, γνωρίσαμε καλύτερα τον εαυτό μας, επαναπροσδιορίσαμε τους στόχους, τις σχέσεις, το χαρακτήρα μας. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε, όμως, είναι πως όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Ακούγοντας το διπλανό μας και ζητώντας συγγνώμη όταν χρειάζεται, κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Η χρονιά φτάνει στο τέλος της. Οι παρακάτω κυρίες της Τέχνης καινοτόμησαν, δοκιμάστηκαν και κατάφεραν να μας εμπνεύσουν.

Ντίνα Χάγκανγκ

Η Πρόεδρος και CEO της Ένωσης Αμερικανών Καλλιτεχνών, εκμεταλλεύτηκε τις μέρες του εγκλεισμού με τον καλύτερο τρόπο. Το Μάρτιο, όταν όλα μπήκαν σε μία παύση, μαζί με μία ομάδα επαγγελματιών που δραστηριοποιούταν στο χώρο του πολιτισμού, στήριξαν τους καλλιτέχνες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες.

πηγή: Instagram @artshesays

Τώρα, το Ταμείο Στήριξης Καλλιτεχνών έχει συγκεντρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια και, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, παρέχει δάνεια πέντε χιλιάδων δολαρίων σε όποιον δημιουργό τα χρειάζεται.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο η Χάανγκ συνεργάζεται με τα Ιδρύματα Mellon και Ford. Μαζί, θα βραβεύσουν τους καλλιτέχνες με αναπηρία, διοργανώνοντας την πρώτη απονομή οικονομικού – κι όχι συμβολικού – επάθλου.

Σάντρα Τζάκσον – Ντουμόντ

Η Διευθύντρια και CEO του Μουσείου Αφηγηματικής Τέχνης Lucas έκανε αυτό που ελάχιστοι κατόρθωσαν. Την ώρα που συνάδελφοί της έθεταν το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, εκείνη προσλάμβανε κόσμο. Η πρώην Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης παραιτήθηκε κι ανέλαβε το νεοϊδρυθέν Lucas, οι πόρτες του οποίου δεν έχουν ανοίξει ακόμη για το κοινό.

Πρωταγωνίστησε στα μέσα ενημέρωσης, χτίζοντας μία πανίσχυρη ομάδα μέλη της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η Πιλάρ Τόμπκινς Ρίωας και η Αμάντα Χαντ. Από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα πέντε είναι έγχρωμα. Όλα τους, είναι γυναίκες.

Κριστίν Σαν Κιμ

Το 2019, το όνομα της Κριστίν Σαν Κιμ έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν μία από τους οχτώ καλλιτέχνες που αποσύρθηκαν από το φεστιβάλ Whitney Biennal εξαιτίας του πρώην μέλους του διοικητικού του συμβουλίου, Γουόρεν Κάντερς. Έπειτα, εμφανίστηκε στη μεγαλύτερη εκδήλωση της αμερικανικής τηλεόρασης, τον τελικό του Super Bowl,  ερμηνεύοντας τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στη νοηματική.

πηγή: Instagram @chrisunkim

Φέτος, για το έργο της βραβεύθηκε από τα ιδρύματα Ford και Mellon. Με τα χρήματα που έλαβε, ξεκίνησε την οργάνωση Disability Futures η οποία βοηθά τα άτομα με αναπηρία.

Κάρμεν Χέρμο

Η Κάρμεν Χέρμο εργάζεται ως φροντιστής στο Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν. Όταν ξέσπασε το κίνημα #BlackLivesMatter, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον χώρο αυτόν σαν καταφύγιο για τους διαδηλωτές. Έπειτα, όταν οι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εκείνη συγκέντρωσε 64 χιλιάδες δολάρια προκειμένου να τους στηρίξει οικονομικά.

πηγή: Instagram @newwaveartwknd

Τον Οκτώβριο του 2020, φιλοτέχνησε την εκδήλωση Ministry of Truth: 1984/2020 – ένα ανατριχιαστικό θέαμα με αφίσες είκοσι Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών.

Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Mellon θεωρείται ο πιο επιδραστικός άνθρωπος της φιλανθρωπίας. Φέτος, συνεργάστηκε με το ίδρυμα Arison Arts για τη δημιουργία ενός ταμείου δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δώριζε πέντε χιλιάδες σε εκατό καλλιτέχνες ανά εβδομάδα, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

πηγή: Twitter @ProfessorEA

Αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τους κορυφαίους ανθρωπιστές και καλλιτέχνες της χώρας, για ένα ταμείο δανειοδότησης των καλλιτεχνών. «Για να δημιουργήσουμε μία πιο ίση, πιο δίκαιη και πιο όμορφη κοινωνία.»

 

Διαβάστε επίσης:

Τίνα Τέρνερ: Η ερμηνεύτρια πίσω από την πιο επιτυχημένη περιοδεία της ιστορίας είναι σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης

4+1 κυρίες που τάραξαν τον κόσμο της τέχνης

Audrey Hepburn: Η ιστορία πίσω από την ηθοποιό, φιλάνθρωπο και fashion icon

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση