SUCCESS STORIES

Γκουίνν Σότουελ: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία της SpaceX που δε φοβήθηκε ποτέ το σεξισμό

πηγή: wikipedia.org

«Εξαιρετική μαθήτρια, καθόλου σίγουρη για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει». Έτσι την περιέγραφαν οι καθηγητές της μέχρι το 1979 και είχαν απόλυτο δίκιο. Θα μπορούσε να καταφέρει ό, τι έβαζε στο μυαλό της, αρκεί να το αποφάσιζε. Ένα Σάββατο εκείνης της χρονιάς, άλλαξε τη ζωή της για πάντα. Παρακολουθούσε ένα σεμινάριο σχετικά με τις γυναίκες μηχανικούς, όταν μία ομιλήτρια της τράβηξε την προσοχή. Το κοστούμι και ο δυναμισμός της, αρκούσαν για να καταλάβει η Γκουινν Σότουελ τι ήθελε να κάνει στη ζωή της.

«Ήμουν πολύ γκρινιάρα. Δεν ήθελα καν να πάω σ’ εκείνη την εκδήλωση. Και είδα εκείνη τη μηχανολόγο μηχανικό που με καθήλωσε. Είχε τη δική της εταιρεία, κατασκεύαζε φιλικά προς το περιβάλλον οικοδομικά υλικά και ασχολούταν με την ηλιακή ενέργεια. Αυτά που είπε με ενθουσίασαν. Το ίδιο και το κοστούμι της. Πήγα και της μίλησα μετά, της μίλησα τόσο για τη δουλειά, όσο και για τα ρούχα της… Δεν ξέρω αν τα το έκανα αν δεν ήταν τόσο ωραία ντυμένη. Ένιωσα πολύ άνετα μιλώντας της για το κοστούμι παρά για την καριέρα της. Ένιωσα πως αυτό μας συνέδεε», έχει δηλώσει.

Σήμερα, 31 χρόνια μετά, η Γκουίνν Σότουελ είναι Πρόεδρος και COO της εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX. Βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου της κι αποτελεί πρότυπο για άνδρες και γυναίκες.


Από το Σάββατο εκείνο του 1979, ξεκίνησε να μελετά φυσική με αφοσίωση. Σπούδασε Μηχανολογία και έκανε μεταπτυχιακό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, όμως η αεροδιαστημική δεν την ενδιέφερε στην αρχή. Τα αυτοκίνητα, αντίθετα, ήταν η μεγάλη της αγάπη.

Ξεκίνησε να εργάζεται για την Chrysler Motors στο Ντιτρόιτ. Δεν της άρεσε καθόλου η δουλειά της, καθώς δεν μπορούσε να ασχοληθεί με «σοβαρή», όπως την έχει αποκαλέσει η ίδια, μηχανολογία, οπότε επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο για έναν ειδικό κύκλο μαθημάτων. Εκεί, ένας καθηγητής της έβαλε το «μικρόβιο» του διαστήματος, όταν της είπε πως θα της ταίριαζε να πάει στο Λος Άντζελες και να εργαστεί στην Aerospace.

Έτσι κι έγινε. Έμεινε στην εταιρεία αυτή για μία δεκαετία, έμαθε όσο περισσότερα μπορούσε για την δορυφορική τεχνολογία και αποφάσισε να παραιτηθεί, ώστε να ασχοληθεί με κάτι πιο εμπορικό. Κατέληξε, έτσι, σε μία μικρή επιχείρηση που λέγεται Microcosm, σε αρκετά υψηλά ιστάμενη θέση.

Εργαζόταν στην Microcosm όταν συνάντησε τον Έλον Μασκ, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους επιχειρηματίες της γενιάς του. Τον είδε εντελώς τυχαία και, χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε να δίνει συνέντευξη για το ρόλο της Αντιπροέδρου της SpaceX. «Ήταν όλο τόσο τυχαίο, δεν έψαχνα καν δουλειά», ανέφερε η ίδια. Προσελήφθη, τελικά, το 2002 και από το 2008, όταν πια η SpaceX έγινε κολοσσός, εκείνη βοήθησε το Μασκ να υπογράψει τα σημαντικότερα συμβόλαια με τη NASA.


Ο χώρος της αεροδιαστημικής είναι καθαρά ανδροκρατούμενος. Κι όμως, για την Σότουελ το φύλο δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Όταν είχε όλα τα εφόδια που χρειαζόταν, κανείς δεν τόλμησε να την υποτιμήσει.

Ως φοιτήτρια, βέβαια, είχε διαφορετική αντιμετώπιση. Το όνομά της, δεν είναι καθαρά γυναικείο κι έτσι, όταν κάποιος διάβαζε το βιογραφικό της, συχνά την μπέρδευε με άνδρα. Έτσι τη δέχθηκαν στην πρώτη της δουλειά – χωρίς καν να περάσει από συνέντευξη. Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει, ο νέος της εργοδότης την κάλεσε στο τηλέφωνο. Ήθελε να συζητήσουν τα καθήκοντά της. Δεν περίμενε ότι θα το σήκωνε γυναίκα. «Είσαι κοπέλα», της είπε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις, θα πρέπει να σηκώνεις βάρη». Εκείνη, του απάντησε πως ήταν αθλήτρια στο σχολείο. «Αν δεν με επιλέξετε, πάω στοίχημα ότι θα γίνω δυνατότερη απ’ όλους».

Της είπε πως ήταν αδύνατο και της το έκλεισε. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ ξανά.

Η Γκουίνν Σότουελ είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου – η 55η στην κατάταξη του Forbes για το 2020. Είναι, επίσης, ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ.

«Αν δεν κοιτάζεις το μέλλον ή δεν προσπαθείς να βελτιώσεις το παρόν, θα μείνεις πίσω», έχει πει. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται πάντα μπροστά.

 

Διαβάστε επίσης:

Sheryl Sandberg: Η Γενική Διευθύντρια του Facebook που αξίζει 1.6 δις

Susan Wojcicki: Όσα θέλετε να ξέρετε για τη CEO του YouTube

Jane Fraser: Η νέα CEO της Citi έγραψε ιστορία και τώρα καλείται να λύσει τα προβλήματα της τράπεζας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση