SUCCESS STORIES

Οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες παγκοσμίως για το 2020

Πηγή φωτογραφίας instagram @aoc

Το 2020, το χάσμα των μισθών μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, και ακόμη περισσότερο μεταξύ διαφορετικών φυλετικών ομάδων, αλλά με κινήσεις όπως το #MeToo και το Time’s Up, οι γυναίκες αρχίζουν να κερδίζουν τις θέσεις που τους αξίζουν. Από την πολιτική έως και τη βιομηχανία της ομορφιάς, ακολουθούν οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο για το 2020.

 • Ivanka Trump, επιχειρηματίας και σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ και πατέρα της, Donald Trump

Πηγή φωτογραφίας instagram @ivankatrump

Η Ivanka Trump είναι Αμερικανίδα επιχειρηματίας, συγγραφέας, πρώην κτηματομεσίτρια και κόρη του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump. Ως σύμβουλος του πατέρα της, κατέχει μεγάλη δύναμη και επιρροή στην αμερικανική πολιτική. Έχει επικριθεί από πολλούς για την εμπλοκή της στην πολιτική ζωή της χώρας και την επαφή της με πολιτικά πρόσωπα, παρά την μηδενική εμπειρία της στον τομέα αυτόν. Τον Μάρτιο του 2017, η Ivanka Trump ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Λευκό Οίκο, χωρίς αμοιβή.

«Έχω ακούσει τις ανησυχίες που έχουν κάποιοι για τις συμβουλές που δίνω στον Πρόεδρο. Γι’ αυτό συμμορφώνομαι οικειοθελώς με όλους τους κανόνες δεοντολογίας και θα υπηρετώ ως μη αμειβόμενη υπάλληλος στο Γραφείο του Λευκού Οίκου. Καθ’όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μου, εργάζομαι στενά και καλή τη πίστει με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου» είχε δηλώσει η ίδια.

 • Nancy Pelosi, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Photo by Mark Wilson/Getty Images

Η Nancy Pelosi ξεκίνησε την καριέρα της στην πολιτική το 1987, αφού κέρδισε ειδικές εκλογές στην όγδοη εκλογική περιφέρεια της Καλιφόρνια, η οποία περιλαμβάνει το Σαν Φρανσίσκο. Το 2002, η Pelosi επιλέχθηκε να είναι η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το 2006, αφού οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας, η πολιτικός έγινε πρόεδρος της Βουλής. Ήταν επικριτική απέναντι στον πρόεδρο George W. Bush για τη στάση του στον πόλεμο στο Ιράκ και υποστηρίκτρια του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας (ACA) του Προέδρου Barack Obama.

Το 2010, οι Δημοκρατικοί έχασαν τη Βουλή και η Pelosi έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά. Τον Ιανουάριο του 2019, οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής και εκείνη βρέθηκε ξανά στη θέση του Προέδρου της Βουλής. Έχει λάβει ξεκάθαρη θέση ενάντια στον Donald Trump και τις πολιτικές του και καθοδήγησε τη δίκη για την καταδίκη του Trump και την απομάκρυνσή του από την Προεδρία. Στις 4 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ, μετά την απαλλαγή του από κατηγορίες, η Nancy Pelosi έσκισε την ομιλία του, ενώ ο ίδιος νωρίτερα είχε αρνηθεί να τη χαιρετήσει.

 • Greta Thunberg, ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή

πηγή: www.instagram.com/gretathunberg

Αν και η Greta Thunberg είναι μόλις 17 ετών, η νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα για την αλλαγή του κλίματος και είναι αναμφισβήτητα μια από τις ισχυρότερες γυναικείες προσωπικότητες στον κόσμο σήμερα. Η Thunberg ξεκίνησε τη μάχη της, κάνοντας σχολικές απεργίες για την αλλαγή του κλίματος έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου.

Το 2019, αναδείχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, έδωσε μια από τις πιο δυνατές ομιλίες, το How Dare You,  μπροστά σε ηγέτες, νομοθέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres. «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

 • Oprah Winfrey, τηλεοπτική παραγωγός, ηθοποιός και στέλεχος Μέσων 

πηγή: www.instagram.com/oprah

Η Oprah Winfrey έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από το βραβευμένο talk show της, The Oprah Winfrey Show, το οποίο προβαλόταν από το 1986 έως το 2011. Στον πρώτο χρόνο προβολής του show, ο σταθμός κέρδισε 125 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 30 εκατ. πήγαν στην Winfrey. Τόσο η ίδια, όσο και η εκπομπή της κατείχε σημαντική θέση στο τηλεοπτικό τοπίο και είχε κερδίσει τον σεβασμό του κοινού, καθώς δεν επικεντρωνόταν σε gossip θέματα και δράματα, όπως πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Η Oprah ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα δισεκατομμυριούχος. Γνωστή και για το φιλανθρωπικό της έργο, έχει υποστηρίξει την εκπαίδευση κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο και το ίδρυμά της Angel Network έχει δωρίσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά προγράμματα.

 • Alexandria Ocasio-Cortez, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Πηγή φωτογραφίας instagram @aoc

Η Alexandria Ocasio-Cortez τάραξε την αμερικανική πολιτική σκηνή με την εκλογή της στο Κογκρέσο το 2018, όταν κατάφερε να νικήσει τον Joe Crowley, τον τέταρτο ισχυρότερο δημοκράτη της Βουλής. Είναι η νεώτερη γυναίκα που εκλέγεται ποτέ στο Κογκρέσο και είναι ενεργό μέλος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής και υποστηρίκτρια του Bernie Sanders. Μεταξύ άλλων μάχεται για την αλλαγή του κλίματος, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει μιλήσει για θέματα όπως η άμβλωση, ο έλεγχος των συνόρων και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

 • Ruth Bader Ginsburg, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών

Πηγή φωτογραφίας www.npr.org

Η Ruth Bader Ginsburg είναι η δεύτερη γυναίκα που διορίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Ginsburg υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και συνεργάστηκε με το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων των Γυναικών της ACLU. Το 1980, ο Πρόεδρος Κάρτερ τη διόρισε στο Εφετείο των ΗΠΑ. Το 1993, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τη διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Ginsburg σπούδασε Νομική στο Χάρβαρντ μετά τη γέννηση της κόρης της, Jane. Στην τάξη της, υπήρχαν μόνο 8 φοιτήτριες στους συνολικά 500 φοιτητές. Η Ginsburg έγινε τελικά η πρώτη γυναίκα μέλος της περίφημης αναθεώρησης του νόμου του Χάρβαρντ. Όταν ο σύζυγός της, Martin, ο οποίος ήταν επίσης φοιτητής Νομικής στο Χάρβαρντ, αποδέχτηκε θέση σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, εκείνη μεταφέρθηκε στο Columbia Law School και αποφοίτησε πρώτη της τάξης της.

Η Ginsburg ανέβηκε στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο και συμμετείχε σε πολλές αποφάσεις-ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Bush εναντίον Gore και King εναντίον Burwell.

 • Anna Wintour, αρχισυντάκτης της Vogue και καλλιτεχνική διευθύντρια του Condé Nast

Πηγή φωτογραφίας instagram @wintourworld

Η Anna Wintour είναι μια από τις πιο ισχυρές και επιδραστικές γυναίκες στη βιομηχανία της μόδας, γνωστή για το bob κούρεμά της και τα γυαλιά ηλίου. Ξεκινώντας την καριέρα της, η Wintour εργάστηκε στα τμήματα μόδας πολλών μεγάλων περιοδικών ως συνάκτρια μόδας. Το 1976, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και άρχισε να εργάζεται στο Harper’s Bazaar. Το 1987, έγινε αρχισυντάκτρια της βρετανικής Vogue, που ανήκε στην Condé Nast. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, μεταφέρθηκε στην αμερικανική Vogue, αναζωογονώντας το περιοδικό και αλλάζοντας εντελώς την προσέγγιση ολόκληρης της βιομηχανίας. Αντί να κυνηγά τα supermodels της δεκαετίας του ’80, πρότεινε να πρωταγωνιστούν στις σελίδες του περιοδικού οι celebrities της εποχής.

Η Wintour έχει επικριθεί ως απόμακρη και ψυχρή. Μια από τις πρώην βοηθούς της έγραψε έναν απολογισμό των ημερών της στη Vogue, ο οποίος μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία Ο διάβολος φοράει την Prada, με πρωταγωνίστρια τη Meryl Steep και την Anne Hathaway.

 • Ellen DeGeneres, κωμικός, παρουσιάστρια, ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός

Πηγή φωτογραφίας instagram @theellenshow

Η DeGeneres είναι μια από τους πιο γνωστές Αμερικανίδες κωμικούς και έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα της LGBTQ +  κοινότητας σε όλη την καριέρα της. Ξεκίνησε την καριέρα της κάνοντας stand-up comedy, προτού βρεθεί στο The Tonight Show με τον Johnny Carson. Ήταν η πρώτη και μοναδική κωμικός, που προσκλήθηκε να καθίσει στον φημισμένο «καναπέ» της εκπομπής.

Η DeGeneres ξεκίνησε την εκπομπή της Ellen. Τον Απρίλιο του 1997, έγραψε ιστορία, καθώς όταν ο χαρακτήρας της έκανε come out, ως gay, στην τηλεοπτική εκπομπή, το ίδιο έκανε και εκείνη στην πραγματική ζωή. Φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Time με τις λέξεις «Yep, I’m gay» με έντονη κόκκινη γραμματοσειρά.

Η παρουσιάστρια δέχτηκε κριτικές από τα στελέχη του ABC και το κοινό. Μετά την αποκάλυψη, εμφανίστηκε σε ένα πρωτοποριακό επεισόδιο του «The Oprah Winfrey Show», όπου δεχόταν ερωτήσεις από το ακροατήριο, μερικές από τις οποίες ήταν επιθετικές και επικριτικές.

 • Βασίλισσα Ελισάβετ
Πηγή φωτογραφίας instagram @queenelizabethiiuk

Ως η πιο μακροχρόνια μονάρχης στη βρετανική ιστορία, η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘ βρίσκεται σε αυτή τη θέση για πάνω από 65 χρόνια. Στέφθηκε βασίλισσα στις 2 Ιουνίου 1953, στο Αββαείο του Westminster, όταν ήταν μόλις 27. Για πρώτη φορά η στέψη μεταδόθηκε παγκοσμίως.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει τέσσερα παιδιά – τον Charles, την Anne, τον Andrew και τον Edward. Ο Charles έγινε ο επίσημος διάδοχος της Βασίλισσας το 1969, αφού του δόθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘είναι 93 ετών και παρόλο που η μοναρχία δεν παρεμβαίνει τυπικά σε πολιτικά θέματα, η βασίλισσα συνεδριάζει τακτικά με τους πρωθυπουργούς της.

 • Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πηγή φωτογραφίας instagram @christinelagarde

Η Christine Lagarde είναι Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, από το 2007 έως το 2011. Έγινε αργότερα διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2011 έως το 2019 και τώρα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Lagarde, παρά το γεγονός ότι είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας στη Γαλλία, έχει συμμετάσχει σε μερικές διαμάχες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Ήταν σκεπτική απέναντι στην εφαρμογή 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας.

 • Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας
Πηγή φωτογραφίας instagram @bundeskanzlerin

Είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες πολιτικούς παγκοσμίως. Ξεκίνησε την καριέρα της στην πολιτική μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Η Merkel εντάχθηκε στο πολιτικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και σύντομα διορίστηκε για να υπηρετήσει στο υπουργικό συμβούλιο του Helmut Kohl, από το 1982 έως το 1998, ως υπουργός γυναικών και νέων.

Αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός περιβάλλοντος και πυρηνικής ασφάλειας και γενική γραμματέας του CDU. Το 2005, έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ συνέβαλε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2018, η Μέρκελ παραιτήθηκε από την προεδρία του CDU. Πλέον διανύει την τέταρτη θητεία της στη θέση αυτή, αλλά όπως ανακοίνωσε δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της, το 2021.

 • Melania Trump, πρώτη κυρία και πρώην μοντέλο
Πηγή φωτογραφίας instagram @flotus

Η Melania Trump είναι η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει μιλήσει για το διαδικτυακό bullying και την επιδημία οπιοειδών μέσω της πλατφόρμας της, Be Best.

«Ως μητέρα και πρώτη κυρία, με ανησυχεί το γεγονός ότι στον σημερινό κόσμο, τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν ή να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και συχνά στρέφονται σε μορφές καταστροφικής ή εθιστικής συμπεριφοράς, όπως ο εκφοβισμός, η τοξικομανία ή ακόμα και η αυτοκτονία. Αισθάνομαι έντονα ότι, ως ενήλικες, μπορούμε και πρέπει να  εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας για τη σημασία μιας υγιούς και ισορροπημένης ζωής».

Ωστόσο, δεν έχει αποφύγει την έντονη κριτική. Τον Ιούλιο του 2016 κατηγορήθηκε ότι είχε αντιγράψει μια ομιλία της Michelle Obama και ένα μέλος του προσωπικού της είχε αναλάβει τότε την ευθύνη.

 • Melinda Gates, συνιδρύτρια του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates
Πηγή φωτογραφίας instagram @melindafrenchgates

Η σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft και δισεκατομμυριούχου Bill Gates, Melinda, έχει τη δική της δύναμη. Ξεκίνησε να εργάζεται ως διαχειρίστρια προϊόντων στη Microsoft το 1987, όπου και συνάντησε τον μέλλοντα σύζυγό της. Το 1994, ο Bill και η Melinda Gates ξεκίνησαν το Ίδρυμα William H. Gates με στόχο τη διάθεση υπολογιστών και προϊόντων της Microsoft σε βιβλιοθήκες σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1999, το ίδρυμα ενώθηκε με το  Gates Library Foundation και το Gates Learning Foundation για να σχηματίσει το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates.

Στόχος του η βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας φτώχειας και υγείας. Το 2012, η ​​Melinda έδωσε ένα τεράστιο ποσό ύψους 560 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της πρόσβασης στην αντισύλληψη των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 • Sheryl Sandberg, COO του Facebook

Πηγή φωτογραφίας instagram @sherylsandberg

Η Sandberg είναι η COO του Facebook και συγγραφέας του βιβλίου Lean In: Women, Work, and Will to Lead. Πριν αναλάβει την τωρινή της θέση το Μάρτιο του 2008,  ήταν αντιπρόεδρος της Google. Το Facebook, το οποίο προηγουμένως σημείωνε ζημιές αξίας 56 εκατομμυρίων δολαρίων, βελτιώθηκε και κέρδισε 22,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, χάρη στην Sandberg. Αύξησε, επίσης, τα έσοδα από διαφημίσεις κατά 38% μετά από την προβολή της υπηρεσίας κοινωνικών μέσων δικτύωσης ως διαφημιστικής πλατφόρμας για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Sandberg έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας το 2012. Το 2014, βρέθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων της Forbes λόγω του υψηλού της ποσοστού στο Facebook. Η τρέχουσα καθαρή αξία της ανέρχεται σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

 • Kylie Jenner, επιχειρηματίας και reality star
Πηγή φωτογραφίας instagram @kyliejenner

Το 2019, η Kylie Jenner ανακηρύχθηκε ως η νεώτερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, από το περιοδικό Forbes, αφού δημιούργησε τη δική της εταιρεία καλλυντικών, Kylie Cosmetics. Το brand ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2015 με την κυκλοφορία του Kylie Lip Kit, το οποίο περιείχε ένα υγρό κραγιόν και ένα μολύβι χειλιών.

Η Kylie Cosmetics έκτοτε επεκτάθηκε γρήγορα και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών προϊόντων. Το 2018, το Forbes ανέφερε ότι η Kylie Cosmetics αποτιμήθηκε στα 800 εκατομμύρια δολάρια και το 2019 στα 900 εκατομμύρια δολάρια. Η Kylie Jenner έχει, επίσης, λανσάρει τη δική της σειρά περιποίησης, Kylie Skin.

Τον Νοέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε ότι ο κολοσσός αρωμάτων και καλλυντικών Coty Inc. αγόρασε το 51% της εταιρείας, έναντι του τεράστιου ποσού των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Η νεαρή επιχειρηματίας αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μόνο στο Instagram, μετρά 163 εκατομμύρια ακολούθους.