SUCCESS STORIES

«Πανέξυπνη, πρακτική και αλύγιστη»: Ποια είναι η CEΟ της Oracle, Σάφρα Κατζ;

«Πανέξυπνη, πρακτική και αλύγιστη»: Ποια είναι η CEΟ της Oracle, Σάφρα Κατζ;
πηγή: wikipedia.org

Είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας. Πέρασε μία εικοσαετία στο παρασκήνιο, δίνοντας τεράστια μάχη ενάντια στους άνδρες του Silicon Valley που προσπαθούσαν να την επισκιάσουν. To 2019, ήρθε κι επίσημα η στιγμή της να λάμψει, όταν ανέλαβε τα ηνία της Oracle. Ο λόγος για τη δυναμική Σάφρα Κατζ.

Σ’ εκείνη οφείλεται η επιτυχία της πολυεθνικής εταιρείας, ακόμη κι αν δε λάμβανε πάντα τα εύσημα. Όπως οι περισσότερες γυναίκες, έτσι κι εκείνη χρειάστηκε να παλέψει σκληρά για να μη μείνει πίσω. Στερήθηκε πολλές προαγωγές κι αυξήσεις μισθών μέχρι να παραδεχθούν όλοι ότι, τελικά, ήταν καλύτερη

Η Σάφρα Κατζ έγινε μέλος της «οικογένειας» της Oracle πίσω στο 1999. Πέρασε λίγο καιρό στη θέση της Προέδρου, στο πλευρό του Τσακ Φίλιπς, ενώ αργότερα έγιναν οι πιο έμπιστοι βοηθοί του τότε CEO. Πολλοί, μάλιστα, έκαναν λόγο για μία κόντρα που είχε αναπτυχθεί μεταξύ τους, καθώς κανείς τους δεν ήθελε να μοιράζεται τη θέση. Αργότερα, έγινε Διευθύνουσα Σύμβουλος – όχι μόνη, όμως. Και πάλι χρειάστηκε να σταθεί πλάι σε έναν άνδρα, τον Μαρκ Χερντ. Το ρόλο ανέλαβε μόνη της όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή.

«Είναι πανέξυπνη, πρακτική και αλύγιστη», έχει δηλώσει για εκείνη η Πρόεδρος της Martinwolf M&A Advisors, Μάρτι Γουλφ, όταν έγινε γνωστό πως η Σάφρα Κατζ έγινε η μοναδική CEO της εταιρείας. «Μαζί, έκαναν τόσο καλή διαχείριση για τόσο καιρό. Τώρα, θα δοκιμαστεί. Όμως θα τα ακταφέρει.»

Η Ντάνι Άιβς, αναλύτρια της Wedbush, την έχει χαρακτηρίσει «μία από τις πιο θρυλικές leaders της εικοσαετίας, στο χώρο της τεχνολογίας».

Πολλοί τόλμησαν να την υποτιμήσουν, επειδή προσπαθούσε να αποφύγει τις εντάσεις. Ήταν, όμως, ήρεμη δύναμη. Ανέκαθεν διηύθυνε την εταιρεία από το παρασκήνιο, κανείς δεν μπορούσε να βρει τα αδύναμα σημεία της. Αυτό που πολλοί αντιμετώπισαν σαν αδυναμία, αποδείχθηκε υπερδύναμη. Αντί να προσπαθεί να κάνει το όνομά της να ακουστεί, επικεντρωνόταν στη λύση των προβλημάτων.

«Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να βγω στην τηλεόραση ή να μιλήσω σε μία σκηνή», είχε πει στο Forbes πίσω στο 2006. Kαι τρία χρόνια αργότερα ήταν η 12η ισχυρότερη γυναίκα των επιχειρήσεων.

Η Σάφρα Κατζ έλαβε αρνητική δημοσιότητα το 2016, όταν εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της στον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, έγινε μέλος της επιτροπής μετάβασης της κυβέρνησής του στην εξουσία, κάτι που οδήγησε κορυφαίο στέλεχος της Oracle σε παραίτηση. Kατάφερε ωστόσο να επανέλθει δυναμικά και, τον Απρίλιο του 2017, ήταν η υψηλότερα αμειβόμενη CEO αμερικανικής εταιρείας.

Ο χώρος της τεχνολογίας κι όσοι εργάζονται σ’ αυτόν τη γνωρίζουν ως «επιθετική business strategist». Εκείνη αναλάμβανε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, με τον Έλισον να κάνει ένα βήμα πίσω τον καιρό που βρίσκονταν μαζί στη θέση του CEO, αφήνοντάς τη να πάρει τις σημαντικές αποφάσεις.

Κατάφερε να κάνει την Oracle «βασίλισσα του software». Η εταιρεία κυριάρχησε, όμως όχι για πολύ. Οι αντίπαλοί της βρέθηκαν, ξαφνικά, ένα βήμα μπροστά. Η Microsoft και η Google είχαν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά το cloud, με αποτέλεσμα η Κατζ να έπρεπε «να ηγηθεί άψογα απλώς για να μπορεί να τους βλέπει από μακριά».

«Αν βρίσκεστε σ’ αυτήν τη βιομηχανία αρκετό καιρό, σίγουρα έχετε ακούσει χιλιάδες πράγματα που μπορούν να σας σκοτώσουν. Open source; Ναι, δεν είμαστε νεκροί ακόμη. Cloud; Δεν είναι καινούργια η τεχνολογία, καινούργιο είναι μόνο το όνομα», έχει πει η ίδια.

Σήμερα θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της τεχνολογίας σύμφωνα με το Fortune.

«Προσδιόρισε την επιτυχία με τους δικούς σου όρους, άγγιξέ της με τους δικούς σου κανόνες για φτιάξε μια ζωή για την οποία είσαι περήφανος.»

 

Διαβάστε επίσης:

Μίντι Γκρόσμαν (Weight Watchers): Η CEO που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της εταιρείας κι έδωσε τέλος στην κουλτούρα της δίαιτας

Η Μπεθ Φορντ γράφει ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη CEO εταιρείας της Fortune500

Όντρεϊ ΜακΛόλιν: Η μαχητική CEO που, παρά την ακύρωση παραγγελιών 11 εκ. δολαρίων, εκτόξευσε τα κέρδη της στην πανδημία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση