SUCCESS STORIES

Ρουθ Πόρατ: Κατέκτησε τη Wall Street, συνέχισε στο Silicon Valley και έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Google

πηγή: Facebook

Η Ρουθ Πόρατ ήταν «η ισχυρότερη γυναίκα της Wall Street». Είχε κερδίσει το σεβασμό όλων ως CFO και Ειδική Αντιπρόεδρος της Morgan Stanley και το όνομά της ήταν συνώνυμο της επιτυχίας. Ήθελε, όμως, να αναμετρηθεί με νέες προκλήσεις. Το Μάρτιο του 2015, λοιπόν, έκανε το μεγάλο βήμα και από το Χρηματιστήριο, πήγε στο Silicon Valley. Έγινε η Οικονομική Διευθύντρια της Google και, χάρη στην εμπειρία και το ταλέντο της, οι μετοχές του διαδικτυακού κολοσσού εκτοξεύθηκαν.

Γεννήθηκε στην Αγγλία, το 1957. Δύο χρόνια μετά, ο πατέρας της, που ήταν φυσικός, ξεκίνησε να εργάζεται στο Harvard κι έτσι μετακόμισε ολόκληρη η οικογένεια στη Βοστόνη. Το 1962 δέχτηκε μία θέση στο Stanford, οπότε εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μητέρα της ήταν ψυχολόγος. Βλέποντάς τη να θριαμβεύει στην καριέρα της, ενώ ταυτόχρονα παρέμενε κοντά στα παιδιά, η Ρουθ ποτέ δεν ένιωσε ανίσχυρη λόγω του φύλου της. Μάλιστα, τόσο η ίδια, όσο και η αδελφή της, ήταν εξίσου φιλόδοξες με τον αδελφό τους. Όλοι τους διέπρεπαν στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία.

Πήρε πτυχία από το Stanford, το Wharton School και το London School of Economics. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ξεκίνησε να εργάζεται για τη Morgan Stanley. Επτά μήνες μετά, έγινε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της Wall Street.

Λάτρευε τη δουλειά της και δεν την άφηνε ποτέ. Ακόμα και όταν γέννησε το μεγαλύτερο γιο της, την ώρα του τοκετού δεχόταν κανονικά επαγγελματικές κλήσεις. Όταν, το 2001 και το 2003, έδωσε μάχη με τον καρκίνο, συνέχισε να εργάζεται στο διάστημα της θεραπείας.

«Για εμένα, το να πηγαίνω στη δουλειά σήμαινε ότι είχα τον έλεγχο της ζωής μου. Ήμουν πολλά παραπάνω από αυτή την ασθένεια. Κι έπειτα, η εργασία ήταν πολύ σημαντική για να διατηρούμαι υγιής», είχε πει στο Big Think.

Το μάθημα που πήρε από την εμπειρία της εκείνη, ήταν ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε, τη στιγμή που το θέλουμε. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να μην πετύχει. Έχω δει τόσους ανθρώπους στην καριέρα μου να πιστεύουν πως υπάρχει μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, με συγκεκριμένα επαγγελματικά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσουν στην προσωπική τους ζωή. Δυστυχώς, η ζωή δεν ξέρει πως πρέπει να ακολουθεί κάποιο σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό που πάντα υποστήριζε, δεν ήταν η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, αλλά η ανάμειξή τους. Η προσπάθεια για το πρώτο, λέει πως οδηγεί τις γυναίκες στην αποτυχία. Όταν, όμως, δίνουμε βαρύτητα πότε στο ένα και πότε στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, δεν υστερούμε πουθενά.

Με αυτή της τη φιλοσοφία κινήθηκε και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ως σύμβουλος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Εκείνη την εποχή, όπως έχει δηλώσει στο Politico, συχνά γυρνούσε σπίτι μόνο για να κάνει ένα γρήγορο ντους και να ξαναφύγει. Ήταν ο «πιο σημαντικός ρόλος» που έχει κληθεί να παίξει.

Η σκληρή της προσπάθεια αναγνωρίστηκε και έγινε CFO της Morgan Stanley το 2010.

Έχει τονίσει πολλές φορές τη σημασία του να βρούμε ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε στην καριέρα μας. Εκείνοι είναι που θα μας υπερασπιστούν ακόμα κι όταν δε θα είμαστε εκεί. Θα μας στηρίξουν στις μάχες που θα δώσουμε.

Σήμερα, η Ρουθ Πόρατ είναι η Οικονομική Διευθύντρια της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet. Μέσα σε μία, περίπου, πενταετία, κατάφερε να αποδείξει πως η οικονομική ευημερία μίας επιχείρησης δεν απαιτεί απλώς τις περικοπές των εξόδων.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές, ένας σωστός CFO χρειάζεται να επενδύει στο μέλλον της εκάστοτε εταιρείας. Εκείνη, το έκανε πράξη προσλαμβάνοντας προσωπικό για το τμήμα υποστήριξης και πουλώντας την Google Cloud.

Χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις που έστρεψαν τους εργαζομένους εναντίον της – αυτός είναι και ο λόγος που της έδωσαν το ψευδώνυμο Ruthless (αδίστακτη). Απέδειξε, όμως, πως υπήρχε λόγος πίσω από τις κινήσεις της, με αποτέλεσμα αργότερα να μετονομαστεί σε Ruthfull. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ανήκει στα ελάχιστα υψηλά ιστάμενα στελέχη που συμμετείχαν στο Google Walkout for Real Change, ένα κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ των υπαλλήλων.

Αυτήν τη στιγμή, είναι η 16η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, έχοντας ανεβεί τρεις θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με πέρσι.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, είναι πως δουλεύουν σκληρά, σκύβουν το κεφάλι και περιμένουν πως ο κόπος τους θα ανταμειφθεί. Και η σκληρή δουλειά δεν αναγνωρίζεται από τον λάθος εργοδότη. Για έναν κακό εργοδότη, η σκληρή δουλειά σημαίνει ένα πράγμα: Εκείνος παίρνει τα εύσημα, η δική του εικόνα είναι λαμπερή, και εσύ παραμένεις κολλημένη στη μετριότητα» – Ρουθ Πόρατ

 

Διαβάστε επίσης:

Sheryl Sandberg: Η Γενική Διευθύντρια του Facebook που αξίζει 1.6 δις

Κέλλυ Στέκελμπεργκ: Η «Οικονομική Διευθύντρια της Χρονιάς» που αξίζει 255 εκατομμύρια

Μίντι Γκρόσμαν (Weight Watchers): Η CEO που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της εταιρείας κι έδωσε τέλος στην κουλτούρα της δίαιτας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση