BEAUTY

AHA & BHA: Τα απολεπιστικά «θαύματα» που αναβαθμίζουν την ρουτίνα ομορφιάς μας

Πηγή φωτογραφίας Instagram @jennycipoletti

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από αμέτρητα προϊόντα, θεραπείες και τεχνικές στα social media, που υπόσχονται να μας χαρίσουν μία νεανική και ομοιόμορφη επιδερμίδα.

Ωστόσο, η περίσσεια πληροφορία που μας προσφέρουν τείνει περισσότερο να μας μπερδεύει παρά να μας κατευθύνει προς τις σωστές επιλογές για τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδα μας. Ανάμεσα στις beauty τάσεις, που συναντάμε το τελευταίο καιρό, επικρατούν τα απολεπιστικά «θαύματα» AHA και BHA, τα οποία αναγράφονται σε αρκετά προϊόντα ομορφιάς. Η απολέπιση, όμως, για τις περισσότερες από εμάς ήταν συνδυασμένη με τα σκληρά scrubs που επέφεραν ερυθρότητα και σε πολλές περιπτώσεις και την έξαρση σπυριών. Αυτή εποχή αποτελεί, πλέον, παρελθόν αφού τα συστατικά αυτά ήρθαν να αναβαθμίσουν τη ρουτίνα ομορφιάς μας.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά!

Απολέπιση 101

Ξεκινώντας από την απολέπιση είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως συμβάλει ουσιαστικά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματός και στο κυτταρικό μεταβολισμό, ενισχύοντας την αντικατάσταση τους. Αν και είναι γεγονός πως ο οργανισμός αποβάλει από μόνος του και φυσικά τα νεκρά κύτταρα, η απολέπιση αποτελεί ένα σημαντικό booster για την ενθάρρυνση της διαδικασίας. Άλλωστε, ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων τείνει να επιβραδύνετε σταδιακά και σταθερά καθώς τα χρόνια περνούν. Πιο συγκεκριμένα αυτή η διαδικασία απαιτεί περίπου 14-21 ημέρες για ένα άτομο ηλικίας 20-25 ετών, ενώ απαιτεί περίπου 28 ημέρες για άτομα μέσης ηλικίας και γύρω στις 60-90 ημέρες για άτομα ηλικίας 50+ και 60+. Στη διαδικασία της απολέπισης, λοιπόν, συμβάλουν και τα συστατικά AHA και BHA.

Τι είναι τα AHA

Τα AHAs είναι χημικές ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι είτε φυσικής είτε συνθετικής προέλευσης και δρουν αποτελεσματικότερα σε ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά επειδή πέραν της απολέπισης που προσφέρουν, διεγείρουν ταυτόχρονα και την απαραίτητη παραγωγή κολλαγόνου. Είναι γνωστά ως χημικά συστατικά και σε αντίθεση με τα λεγόμενα κοινά απολεπιστικά, δεν δημιουργούν τον κίνδυνο τραυματισμού. Ο τρόπος δράσης τους είναι να διαλύουν απαλά το υλικό συγκράτησης μεταξύ των κυττάρων, βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη και ευκολότερη απομάκρυνση των νεκρών, αφήνοντας το δέρμα πιο λαμπερό, λείο και απαλό. Αυτή η διαδικασία με την σειρά της ενθαρρύνει την ταχύτερη ανάπτυξη νέων κυττάρων. Επίσης, συμβάλλουν και στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών που επέρχονται μετά την απολέπιση, δηλαδή serums και ενυδατικά προϊόντα.

Ακόμα, τα AHA αποτελούν χημικές ενώσεις, όπως προαναφέραμε, ωστόσο, κάποια έχουν φυσική προέλευση. Αυτά συνήθως προέρχονται από οργανικά σάκχαρα, που είτε περιέχουν γλυκολικό οξύ (όπως είναι αυτό που βρίσκετε στο ζαχαροκάλαμο) ή γαλακτικό οξύ( όπως αυτό που βρίσκετε στο γάλα). Το γλυκολικό οξύ έχει και το μικρότερο μοριακό μέγεθος, ιδιότητα που του επιτρέπει ευκολότερη διείσδυση στα στρώματα της επιδερμίδας, καθιστώντας το για αυτόν τον λόγο και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό στα φυσικά καλλυντικά, που εμπεριέχουν AHA.

Και τα BHA;

Τα BHA, από την άλλη πλευρά, προέρχονται κυρίως από ένζυμα φρούτων. Η πιο σημαντική τους ιδιότητα είναι αυτή της άμεσης διείσδυσης, καθαρίζοντας τους δερματικούς πόρους σε βάθος. Τα BHA συνιστώνται σε άτομα με περισσότερο λιπαρό δέρμα εφόσον έχουν την ιδιότητα να διασπούν το σμήγμα και να αφήνουν την επιδερμίδα πιο λεία και φωτεινή. Ένα από τα πιο διάσημα BHA είναι το σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί ήδη να χρησιμοποιείτε εάν έχετε λιπαρό δέρμα με τάση προς ακμή. Το σαλικυλικό οξύ συντελεί ουσιαστικά στον ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων και τον επιταχύνει, ενώ δρα εξισορροπητικά στα γενικότερα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας του προσώπου. Χάρη στις ιδιότητες αποσυμφόρησης που έχει, ελευθερώνει από το περίσσιο σμήγμα και ελαττώνει την επανεμφάνιση δερματικών κηλίδων.

Στο επόμενο σας, λοιπόν, beauty shopping spree φροντίστε ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδα σας να εμπλουτίσετε την beauty φαρέτρα σας με τα ανάλογα απολεπιστικά συστατικά για να αποκτήσετε λαμπερή, ομοιόμορφη και νεανική επιδερμίδα

Διαβάστε επίσης:

Χρήσιμες συμβουλές ομορφιάς που θα απογειώσουν τη ρουτίνα σας

Korean Beauty: 3 μυστικά ομορφιάς για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα

Beauty Routine: Αυτά είναι τα boosters που θα επαναφέρουν την λάμψη στην επιδερμίδα σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση