BEAUTY

Γιατί η ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι σημαντική;

Πηγή φωτογραφίας Instagram @audreyrivet

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι ο κορυφαίος παράγοντας υγείας, μαζί με τη σωστή θρέψη του. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, πως αποτελούμαστε από 60% νερό δεν αποτελεί έκπληξη η προτροπή όλων των γιατρών, κοσμετολόγων και beauty experts να πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μας για να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα την εσωτερική ενυδάτωση.

Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που φροντίζουμε για αυτήν, πίνοντας ανελλιπώς υγρά, πρέπει να φροντίζουμε εξίσου και για την εξωτερική, εκείνη της επιδερμίδας μας. Ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι και δείχνει πιο υγιές, λαμπερό και νεανικό, ενώ είναι πιο ανθεκτικό και σε κινδύνους. Βέβαια, στη ενυδάτωση της επιδερμίδας μας το νερό από μόνο του δεν αρκεί. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων όπως κρέμες, body butters και έλαια θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας μας.

Γιατί όμως είναι σημαντική η ενυδάτωση της επιδερμίδας;

Αρχικά χάρη στην ενυδάτωση, το δέρμα μπορεί να προστατευτεί από την υπεριώδη ακτινοβολία, τους μικροοργανισμούς και τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μην ξεχνάτε ότι η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και λειτουργεί ως ασπίδα που μας προστατεύει από περαιτέρω μολύνσεις και φθορές. Εάν το δέρμα «σπάσει», λόγω ξηρότητας, λόγω τραύματος ή ελλιπούς περιποίησης, εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό οδηγώντας σε περαιτέρω απώλεια νερού και σε έναν φαύλο κύκλο αφυδάτωσης.

Η ενυδάτωση, επίσης, καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Η βιολογική μας ηλικία μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την ηλικία που «δείχνει» το δέρμα μας και αυτό εξαρτάται από το πόσο την φροντίζουμε. Η καθημερινή ενυδάτωση βοηθάει στο να παραμείνει το δέρμα ελαστικό, να καταπολεμήσει μόνο του τα σημάδια πρόωρης γήρανσης, να καθυστερήσει την εμφάνιση ρυτίδων και να προλάβει τις αλλοιώσεις. Έτσι, βέβαια συμβάλλει και στην όψη της. Η έλλειψη ενυδάτωσης του σώματος μπορεί να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται ανομοιόμορφο, τραχύ, ξηρό και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να ξεφλουδίζει. Αντίθετα ένα ενυδατωμένο δέρμα ακτινοβολεί υγεία, είναι απαλό στο άγγιγμα, δείχνει πιο ξεκούραστο και ανθεκτικό.

Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει ακόμα και στην καταπολέμηση της λιπαρότητας. Αν και μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, ένα αφυδατωμένο δέρμα στέλνει σήματα στους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερα έλαια ώστε να αμυνθεί καλύτερα. Βοηθώντας το να παραμένει ενυδατωμένο, κατευνάζουμε τους αμυντικούς μηχανισμούς του και του επιτρέπουμε να παραμείνει στεγνό και να αποφύγει σημάδια ακμής. Τέλος, η ενυδάτωση συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών. Το νερό και η ενυδάτωση σώματος είναι βασικοί παράγοντες αποτοξίνωσης. Αν η ενυδάτωση είναι ελλιπής, οι τοξίνες και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα το δέρμα μας να είναι πιο θαμπό, πιο ευαίσθητο και πιο εκτεθειμένο σε φλεγμονές κ.ά.

Η ενυδάτωση έτσι γίνεται βασική προτεραιότητα στη καθημερινή μας ρουτίνα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία του μεγαλύτερου οργάνου του σώματός μας αλλά και να συμβάλλουμε στην ομοιόμορφη, λαμπερή και αναζωογονημένη όψη του!

Διαβάστε επίσης:

Χρήσιμες συμβουλές για να δώσετε όγκο στα μαλλιά σας

3 τρόποι για να υιοθετήσετε την τάση του σινιόν χτενίσματος

3 συμβουλές για να μακρύνετε τις βλεφαρίδες σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση