BEAUTY

Κολλαγόνο: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πρωτεΐνη που «πολεμά» τον χρόνο

Πηγή φωτογραφίας Instagram @alexandrapereira

Τα τελευταία χρόνια το κολλαγόνο έχει αναδειχθεί ως ένα από τα βασικά συστατικά για την υγεία της επιδερμίδας. Μάλιστα, αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας κατά του χρόνου.

Όμως τι είναι πραγματικά το κολλαγόνο και πως μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή του στον οργανισμό μας;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο ανήκει στην οικογένεια ινωδών πρωτεϊνών, που βρίσκτονται σε αφθονία στο ζωικό βασίλειο. Υπάρχουν τουλάχιστον 16 διαφορετικοί τύποι και η κάθε μία βοηθά στην κατασκευή της δομής του δέρματος, των οστών, των χόνδρων και των μυών μας. Το κολλαγόνο παράγεται από το σώμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής μας, με σκοπό να βοηθά τους ιστούς να είναι πιο ελαστικοί, ενώ διατηρεί την επιδερμίδα νεαρή και εύπλαστη.

Μάλιστα, ισοδυναμεί με το 80%-90% του ξηρού βάρους του δέρματος. Μοιάζει με τριπλή έλικα, καθώς έχει σπειροειδή δομή, την οποία απαρτίζουν τρεις αλυσίδες εκατό περίπου αμινοξέων. Το κολλαγόνο μαζί με την ελαστίνη και άλλες πρωτεΐνες (που ονομάζονται γλυκοπρωτεΐνες) αποτελούν τη λεγόμενη εξωκυττάρια ουσία. Το δίκτυο αυτό δίνει δομή στο ίδιο το δέρμα, σαν μυς, εξοπλίζοντάς το με όλες του τις φυσικές ιδιότητες, όπως την τόνωση, την ανθεκτικότητα και τη σφριγηλότητα.

Γήρανση και κολλαγόνο

Φυσικά, όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή του κολλαγόνου από τον οργανισμό μειώνεται σταδιακά. Σύμφωνα με έρευνες το δέρμα χάνει κολλαγόνο με ρυθμό 1% τον χρόνο. Από τα μέσα της δεκαετίας των 20 και μέχρι τα μέσα των 30, το δέρμα χάνει περίπου 1% κολλαγόνο ετησίως. Η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες μειώνεται, οδηγώντας στην απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας.

Ωστόσο, η απώλεια κολλαγόνου κατά 1% κάθε χρόνο είναι το ελάχιστο, καθώς η μείωση του ενδέχεται να επιταχυνθεί διάφορους παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες θεωρούνται η φωτογήρανση, η περιβαλλοντική ρύπανση, το κάπνισμα και η διατροφή. Μην ξεχνάτε πως οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προξενήσουν εκτεταμένες βλάβες, προκαλώντας τη «σκλήρυνση» των υπαρχουσών ινών κολλαγόνου. Επιπλέον, τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο (MMPs) ενεργοποιούνται από τις ακτίνες UV και έτσι σταδιακά η επιδερμίδα δείχνει τα πρώτα σημάδια του χρόνου.

Διατήρηση και τόνωση της παραγωγής του

Βέβαια, είναι δυνατό να διατηρήσουμε και να τονώσουμε την παραγωγή του τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με την κοσμετολογία αλλά και την ιατρική να παράγουν προϊόντα με βασικό συστατικό το κολλαγόνο.

Εξωτερικά μπορείτε να προμηθευτείτε κρέμες, που διατηρούν το υπάρχον κολλαγόνο στην επιδερμίδα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αν και εισβάλλει αρκετά βαθιά στις στιβάδες της επιδερμίδας, δεν μπορεί να τονώσει την παραγωγή του. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα χρειαστείτε κολλαγόνο σε μορφή κατάποσης. Αυτό μπορεί να είναι υγρό, σε σκόνη ακόμα και σε ταμπλέτα υπό την μορφή διατροφικού συμπληρώματος.

Στο εμπόριο θα βρείτε αμέτρητες εκδοχές του, όμως, οι φυτικές εναλλακτικές του κολλαγόνου (αν είστε χορτοφάγοι να ξέρετε πως έχει ζωική προέλευση) δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές. Τέλος, οι μέχρι σήμερα μελέτες δεν δείχνουν να υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι από την σωστή και ισορροπημένη χρήση των συμπληρωμάτων κολλαγόνου. Οπότε βρείτε τον τρόπο που ταιριάζει απόλυτα στο δικό σας τρόπο ζωής και επιλέξτε το κατάλληλο προϊόν.

Διαβάστε επίσης:

Χημικό Peeling: Όσα πρέπει να ξέρετε για την έντονη θεραπεία απολέπισης

Beauty Info: Οι ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε στα σαμπουάν

Οι μάσκες προσώπου με άργιλο που δεν πρέπει να λείπουν από το μπουντουάρ σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση