BEAUTY

Sunscreen 101: Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς

Πηγή φωτογραφίας Instagram @lilyaldridge

Ο χρόνος που περνά, δεν είναι η μόνη αιτία πίσω από τη γήρανση του δέρματος. Εξωγενείς παράγοντες, μάλιστα, όπως η επίδραση του ήλιου και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι βρίσκονται ανάμεσα στους συνήθεις «υπόπτους».

Η φωτογήρανση που προκαλεί η ακτινοβολία του ηλίου έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πανάδων, δυσχρωμιών και των σημαδιών της πρόωρης γήρανσης. Έτσι, το αντηλιακό ανάγεται σε ένα βασικό βήμα της ρουτίνα ομορφιάς.

Με τόσα αντηλιακά προϊόντα στην αγορά, όμως, γίνεται σχεδόν αδύνατη η εύρεση ενός αποτελεσματικού, που προσφέρει τόσο την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου όσο και τους εξωτερικούς παράγοντες. Για αυτό και παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούν, ώστε να βρείτε το ιδανικό για τις ανάγκες σας.

Τα βασικά κριτήρια του αποτελεσματικού αντηλιακού

Αρχικά, πρέπει να παρέχει ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση. Πρόκειται για τη διαδικασία που χρειάζεται το δέρμα για να πολεμήσει και να προλάβει τα σημάδια της φωτογήρανσης αλλά και των υπόλοιπων βλαβερών παραγόντων.

Συχνά οι εταιρίες αναφέρουν την προστασία από τη φωτογήρανση, ως «αντιγήρανση» ή «αντιρυτιδική δράση». Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος και αναζητήστε εξειδικευμένους παράγοντες που καλύπτουν τόσο τις ανάγκες σας, όσο και αυτά που υπόσχεται το προϊόν ότι κάνει. Ένας τέτοιος ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας είναι το Μωβ Ginseng.

Απαραίτητος είναι ο υψηλός δείκτης SPF. Στην αρχή του καλοκαιριού που το δέρμα μας δεν έχει φυσική προστασία ακόμα, δηλαδή την μελανίνη, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε SPF50, ενώ μετά από 10-15 ημέρες έκθεσης στον ήλιο μπορούμε να περάσουμε σε SPF30. Στην Ελλάδα όμως που έχουμε ήλιο όλες τις εποχές, καλό είναι να φοράμε αντιηλιακή κρέμα νέας γενιάς όλο το χρόνο με υψηλό δείκτη.

Είναι, ακόμα, σημαντικό να μην περιέχει σιλικόνη. Μπορεί να χαρίζει στην κρέμα πλούσια υφή που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βελούδινου φιλμ προστασίας, ωστόσο, το στρώμα σιλικόνης φράζει τους πόρους του δέρματος και εγκλωβίζει ρύπους και ιδρώτα στο εσωτερικό τους. Για να ξεχωρίσετε τα είδη σιλικόνης (ή αλλιώς πολυμερή) στα συστατικά, αναζητήστε στην ετικέτα με των συστατικών τις ονομασίες με καταλήξεις «METHICONE» και «DIMETHICONE».

Το αντηλιακό που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει υποαλλεργικό έλεγχο. Ο απλός δερματολογικός έλεγχος δεν είναι αρκετός για χρήση του προϊόντος σε κάποιο ευαίσθητο δέρμα. Ο υποαλλεργικός έλεγχος εξασφαλίζει την πολύ απαλή και ανεκτή σύνθεση του προϊόντος για όλες τις επιδερμίδες, ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες.

Τέλος, για την ώριμη επιδερμίδα, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες, χρειάζεσαι εκτός από αντιοξείδωση και ισχυρή αντιγήρανση ή σύσφιξη. Χρειάζεται, δηλαδή, προστασία όχι μόνο από τους εξωγενείς, αλλά και από τους ενδογενείς παράγοντες. Για αυτό θεωρείται αναγκαίο να αναζήτησε προϊόντα που συνδυάζουν το έλαιο μαστίχας με το υαλουρονικό οξύ τριπλής δράσης για να διατηρήσετε τη σφριγηλότητα και την νεανική όψη.

Διαβάστε επίσης:

Skin Icing: Τα οφέλη του πάγου για την επιδερμίδα

Αλκοόλ & Επιδερμίδα: Το «αποτύπωμα» του στο πρόσωπο μας

Over 50s: 3 συνήθειες που πρέπει να εντάξετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση