TRAVEL

Οδοιπορικό στο Νησί του Πάσχα: Ένας μυστηριώδης προορισμός με πολυτάραχο παρελθόν

Νησί του Πάσχα, πηγή: Instagram

Ταξίδι στο πιο απομονωμένο νησί του κόσμου

Ένα πέπλο μυστηρίου και ένα πολυτάραχο παρελθόν περικλύει το Νησί του Πάσχα, στην μακρινή Χιλή. Το νησί με τους ελάχιστους κατοίκους και τα μυστηριώδη αγάλματα βρίσκεται καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού, σε απόσταση περίπου 3.700 χιλιομέτρων από τις ακτές της Χιλής και σας καλεί να ανακαλύψετε τη συναρπαστική ιστορία του, σε ένα θαυμάσια απομονωμένο περιβάλλον με κρυφό παρελθόν.

Η ατμόσφαιρα μυστηρίου που πλανάται στο Νησί του Πάσχα, σε συνδυασμό με μοναδικά τοπία, θα εγγυηθεί μια διαμονή που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του νησιού ξεκινά από το… περίεργο όνομά του, με την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό να παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα, το Νησί του Πάσχα οφείλει το όνομά του σε ένα τυχαίο γεγονός.

Το 1722, ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν το ονόμασε έτσι, εξαιτίας του ότι έφθασε στο νησί ανήμερα του Πάσχα. Ο εξερευνητής ανακάλυψε αυτό το κομμάτι στεριάς μετά από ένα μακρύ ταξίδι περίπου δύο χιλιάδων μιλίων μέσα στον ωκεανό. Δεδομένου του ότι ήταν το πρώτο κατοικημένο μέρος που συνάντησε στο δρόμο του, αγκυροβόλησε εκεί για να αναπληρώσει τα αποθέματά του.

Αυτή είναι η ονομασία που έχει επικρατήσει διεθνώς για το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί του κόσμου, ωστόσο οι ντόπιοι συνηθίζουν να αποκαλούν το «σπίτι» τους Ράπα Νούι. Οι σημερινοί κάτοικοι του νησιού είναι κυρίως απόγονοι των πρώτων Πολυνήσιων ναυτικών που αποίκησαν εδώ, την πρώτη χιλιετία μετά Χριστόν. Το Νησί του Πάσχα είναι ίσως το ιδανικότερο μέρος του κόσμου για να ανακαλύψει κανείς την πολυνησιακή κουλτούρα και να εξερευνήσει τις μυστηριώδεις πολιτιστικές συνήθειες που γεννήθηκαν εδώ και απασχόλησαν ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας ερωτηματικά που παραμένουν έως και σήμερα.

Οι πρώτοι άποικοι έμειναν εδώ, δημιουργώντας τελικά τον πρώτο τοπικό λαό του νησιού. Ο λαός του Ράπα Νούι παρέμεινε αποκλεισμένος από τον έξω κόσμο για αιώνες. Αυτό, μοιραία, είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναπτύξουν γρήγορα τον δικό τους, ξεχωριστό πολιτισμό.

Ανάμεσα στα πολιτιστικά στοιχεία που ανέπτυξαν, αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζουν τα θρησκευτικού χαρακτήρα μεγαλοπρεπή αγάλματα σε ανθρώπινη μορφή, γνωστά και ως Moai. Τα Moai ήταν εκείνα που τράβηξαν πρώτα το βλέμμα του Ολλανδού θαλασσοπόρου, ο οποίος είδε τα μεγάλα ανθρώπινα κεφάλια, σκαλισμένα από πέτρα και τοποθετημένα στα υψώματα του νησιού και αποφάσισε να αγκυροβολήσει με την ομάδα του στη στεριά, φέρνοντας έτσι στο Νησί του Πάσχα τους πρώτους Ευρωπαίους επισκέπτες.

Σήμερα, σώζονται στο νησί περί τα 800 Moai σε καλή κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όμως, τα αγάλματα που έζησαν στο νησί ανά τα χρόνια είναι πολύ περισσότερα. Εξ αυτών, ορισμένα έχουν φθαρεί από τον χρόνο, ενώ άλλα καταστράφηκαν, πέφτοντας «θύμα» των πράξεων βίας που σημειώθηκαν ιστορικά στον απομακρυσμένο τόπο.

Τα ίδια μνημειώδη αγάλματα, πάντως, είναι αυτά που έκαναν το Νησί του Πάσχα διάσημο ανά τον κόσμο και ο κύριος λόγος που φέρνει σήμερα επισκέπτες εδώ, με σκοπό να δουν από κοντά τους… περίεργους άψυχους κατοίκους και να ανακαλύψουν την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω από την δημιουργία τους.

Η ύπαρξη τέτοιων αγαλμάτων σε ένα μικρό απομονωμένο νησί στη μέση του ωκεανού προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Συνολικά έχουν βρεθεί 887 Moai. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει σχετικά με την κατασκευή, αλλά και το συμβολισμό τους. Ερωτήματα όπως γιατί έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά ή γιατί κανένα δεν κοιτά προς τη θάλασσα είναι μόνο μερικά απ’ όσα δεν έχουν απαντηθεί, καλλιεργώντας τις υποθέσεις.

Όταν ο ταξιδιώτης βρίσκεται να κοιτά ένα από τα εντυπωσιακά Moai, σίγουρα αναρωτιέται πώς βρέθηκε εκεί και από πού μπορεί να έχει προέλθει. Το μυστήριο που καλά κρατεί γύρω από τα αγάλματα ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες να φθάσουν ως εδώ, προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο.

Το ύψος των αγαλμάτων κυμαίνεται από 3 έως 5 μέτρα, ενώ ένα στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ο τρόπος που είναι τοποθετημένα στο έδαφος αποκαλύπτει μόνο το πρόσωπό τους, ενώ το σώμα τους είναι θαμμένο κάτω από την επιφάνεια της γης.

Κατά καιρούς, πολλά είναι τα σενάρια που έχουν δημιουργηθεί για τον λόγο της ύπαρξής τους. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα Moai δημιουργήθηκαν με στόχο να αποδώσουν οι κάτοικοι τιμή στους προγόνους, στους αρχηγούς ή σε άλλες σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, γραπτά ή προφορικά κείμενα που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά τα Moai σε διάφορα σημεία του νησιού, καθώς είναι διάσπαρτα τοποθετημένα. Στην περιοχή Ράνο Ραράκου βρίσκονται 70 αγάλματα, ενώ στα περίχωρα βρίσκονται περισσότερα από 100. Στο κοντινό χωριό Ορόνγκο, επίσης, θα δείτε αγάλματα με ένα μυστηριώδες κεφάλι πουλιού. Δεν είναι ξεκάθαρο τι απεικονίζουν, αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως τα αγάλματα αυτά είναι ένδειξη μιας ξεχασμένης ξεχωριστής θρησκείας.

Φυσικά, η εξερεύνηση των Moai δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει να προσφέρει το Νησί του Πάσχα για τους ταξιδιώτες που θα τολμήσουν να φθάσουν ως εδώ. Παλαιότερα, το νησί καλυπτόταν από πλούσια δάση φοινικόδεντρων, θυμίζοντας τροπικό παράδεισο. Σήμερα, όμως, το τοπίο έχει μία άγρια ομορφιά, διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Μεταξύ άλλων, στο Νησί του Πάσχα μπορείτε να χαλαρώσετε στις μαγευτικές παραλίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Anakena, απολαμβάνοντας την απρόσκοπτη θέα προς το απέραντο μπλε. Αν, μάλιστα, είστε πρωινοί τύποι, τότε θα μπορέσετε να ζήσετε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατολές του ηλίου που θα δείτε ποτέ.

Στο χωριό Hanga Roa ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, γι’ αυτό και είναι το πιο ανεπτυγμένο μέρος στην επικράτεια. Εκεί θα βρείτε αξιόλογα εστιατόρια και μπαρ, αλλά και μαγαζιά με ενδιαφέροντα σουβενίρ για να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, ως γλυκές αναμνήσεις ενός πολύ ξεχωριστού ταξιδιού.

Κατά τα άλλα, προτιμήστε να εξερευνήσετε το υπόλοιπο νησί με ποδήλατο. Η διαδρομή θα σας οδηγήσει σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, που θα σας χαρίσουν μαγικές εικόνες.

Όπου κι αν βρεθείτε, πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Η μυστηριακή ατμόσφαιρα θα σας ακολουθεί παντού στο νησί. H αίσθηση αυτή, η μακρά ιστορία, αλλά και το ιδιαίτερο τοπίο του νησιού μπορεί να μην το έχουν καταστήσει μεν έναν τυπικό τουριστικό προορισμό, αλλά χωρίς αμφιβολία το έχουν αναδείξει ως ένα μέρος πέρα από τα καθιερωμένα, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Το Νησί του Πάσχα είναι ένα εκπληκτικό μέρος και καλεί τους ταξιδιώτες να γνωρίσουν όλα του τα μυστικά.

Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από αυτό τον ιδιαίτερο προορισμό με τη μυστηριώδη ιστορία και το παράξενο όνομα στο οπτικό χρονογράφημα του φωτογράφου Bo Hakala, που ταξίδεψε στο Νησί του Πάσχα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ του National Geographic και μας παρουσιάζει τις ομορφιές της περιοχής:

Διαβάστε ακόμη:

13+1 προορισμοί που πρέπει να δείτε πριν εξαφανιστούν

Όταν η φύση «ζωγραφίζει»: Τα πιο ανθισμένα μέρη του πλανήτη

Ταξίδια με την αδρεναλίνη στα ύψη: Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί του κόσμου